27. sep. 2022 19:35

Støre: – Mye tyder på sabotasje

Det er tre lekkasjer i Nord Stream 1 og 2. Ifølge sesimologer har det vært store eksplosjoner i vannet der gassrørene går. Det er mistanker om sabotasjer. 

– Er du enig i mistanken om sabotasje?

– Det har alle mulige tegn på at det er en villet handling. Tre eksplosjoner på to rør er usannsynlig at skjer av seg selv sier eksperter. Nå må vi få komme til bunns i det for å få informasjon, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til TV 2 og fortsetter:

– Men mye tyder på det du nå sier, sier han.

Det er Danmark, Sverige og Tyskland som har anvaret for undersøkelsene av gassrørene. Støre sier at Norge er i tett kontakt med dem om tema.  

Tidligere mandag ble det kjent at Equinor har varslet norske myndigheter om droner på norske olje- og gassinstallasjoner. 

Støre sier at beredskapen om dem nå er skjerpet i dag. 

– Hva innebærer det?

– Vi følger nøyere med, som ved vakthold, både det som skjer i lufta og i havet. Vi har høy oppmerksomhet rundt dette og selskapene som driver installasjonene, men selvfølgelig i samarbeid med politiet, og vi har også bedt om at politiet skal ha god kontakt med Forsvaret, sier Støre.

Støre sier at det heller ikke virker som det er tilfeldig at det lekkasjene skjer samme døgn som Polen åpnet sin gassrørledning til Norge.

– Jeg er bekremret for en krigssituasjon i Ukraina, og krigen får mange følger, og dette er en av den. Det mangler mye gass i Europa, og det er urovekkende. Norge skal gjøre det vi kan for å ta vare på sikkerheten, sier han.

13 minutter siden
BLIR IKKE Å SE: Skuespiller Bill Murray dukket opp i publikum på en basketballkamp i Las Vegas forrige uke. Han dukker derimot ikke opp på lerretet i sommer.

«Asteroid City»: Derfor er ikke Bill Murray i Wes Andersons nye storfilm

Foto: Sean M. Haffey / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Skuespiller Bill Murray har hatt roller i hver eneste Wes Anderson-film siden «Rushmore» i 1999. 

Til sommeren kommer «Asteroid City» – uten at kultregissøren får slippe Murray til på lerretet.

Årsaken er ifølge bransjenettstedet Variety nokså enkel: Murray hadde korona da filmen ble spilt inn i Spania i september i fjor.

Da Murray ikke var å se i traileren til «Asteroid City» tidligere denne uken, spekulerte mange i om det kunne ha noe å gjøre med anklagene som kom mot skuespilleren i april i fjor.

I BUNKEREN: Filmprosjektet «Being Mortal» ble satt på vent etter anklager mot Bill Murray i april i fjor. Her fra en golfbane i California i februar.
Foto: EZRA SHAW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Da ble han anklaget for å ha oppført seg «upassende» mot en kollega på settet til komiker og filmskaper Aziz Ansari.

– Jeg gjorde noe jeg selv syntes var morsomt, og det ble ikke oppfattet på den måten. Filmstudioet ville gjøre det riktige og undersøke saken, og satte produksjonen på vent, har Murray forklart til CNBC.

Han og studioet er fortsatt i dialog, og Murray sier han fortsatt tror han og den kvinnelige medarbeideren er på noen lunde god for.

– Det har vært litt av en lekse for meg, sa han til den amerikanske kanalen i fjor.

14 minutter siden

Den eldste av de IS-siktede søstrene er fengslet i fire uker

Den eldste av de terrorsiktede søstrene som ankom Norge fra Syria onsdag, er varetektsfengslet i fire uker.

Hun ilegges også brev- og besøkskontroll og medieforbud, opplyser Oslo tingrett.

Kvinnen samtykket til fengslingen. Hun og søsteren er siktet for deltakelse i terrororganisasjonen IS.

Kjennelsen for den yngste søsteren er ennå ikke klar.

(NTB). 

Tove-drapet: Aktor ber om livstid 

Begge de to kvinnene som er tiltalt for drapet på svenske Tove (21), tok del i drapshandlingen, hevder aktoratet. De ber om livstidsdom for begge.

To kvinner på 18 og 20 år er tiltalt for drapet på venninnen Tove. Begge kvinnene nekter straffskyld for drap, men erkjenner å ha flyttet liket.

Aktor Adam Rullman mener det ikke finnes noen annen forklaring enn at de to unge kvinnene drepte Tove. Derfor ba han torsdag om livstid for den eldste kvinnen og om livstid eller 18 års fengsel for den yngste kvinnen.

Saken har gått for Ekjsö tingrett i Sverige denne uken.

Kvinnene er tiltalt for drap og for å ha gjemt 21-åringens lik i et skogområde øst for Vetlanda i Jönköpings län i Småland.

Tove ble sist sett utenfor utestedet Nöjet i Vetlanda mellom 15. og 16. oktober. To uker senere ble hun funnet død i et skogsområde.

(©NTB)

Politiet ber Spesialenheten undersøke konfrontasjonen med ungdommer

Politiet i Agder ber Spesialenheten om å vurdere etterforskning av hendelsen på Grim tirsdag kveld, der sju mindreårige ble innbrakt etter vold mot politiet.

– Når det nå stilles spørsmål ved politiets håndtering skal det ikke være noen tvil om at denne saken følges opp skikkelig. Derfor har vi også oversendt saken til Spesialenheten for politisaker for å få vurdert om det skal iverksettes etterforskning, sier politimester Kjerstin Askholt til Fædrelandsvennen.

– I dette konkrete tilfellet anså politiet det som nødvendig å ta i bruk maktmidler mot ungdommene, til tross for deres unge alder, sier hun til avisen.

Ungdommene ble innbrakt for vold mot politiet etter en hendelse i Kristiansand tirsdag kveld. Alle ungdommene var i alderen 13–15 år, og deres foreldre har tatt kontakt med en advokat fordi de mener maktbruken var unødvendig.

En video av hendelsen viser at politiet brukte pepperspray mot flere av ungdommene. Politiet har selv fortalt at ungdommene kastet stein mot dem og gikk løs på flere tjenestepersoner med slag og spark.

Spesialenheten etterforsker politiets tjenesteutøvelse.

(©NTB)

DØDSSTYRT: Nødetater i nærheten ulykkesstedet i Trigg County i Kentucky.

Ni soldater døde i helikopterstyrt i Kentucky

Foto: WKDZ Radio / Handout via Reuters

Ni soldater døde i Kentucky i USA torsdag, da to militærhelikoptre styrtet ikke langt fra militærleiren Fort Campbell.

Det bekrefter militæret overfor amerikanske ABC News.

Helikoptrene var stasjonert ved militærbasen Fort Campbell som ligger ved grensen til nabodelstaten Tennesse. Ifølge Reuters var helikoptrene av typen HH60 Blackhawk, som er et mellomstort helikopter.

Ulykken skjedde i Trigg County, rundt 1,5 timer nordvest for storbyen Nashville.

Togvelt i Minnesota: 22 vogner med etanol og sirup brenner

22 vogner har veltet ved byen Raymond i delstaten Minnesota i USA. Det har ført til en stor brann i vognene, som inneholder etanol og maissirup.

Bilder fra stedet viser store flammer på stedet. Politiet har opprettet en evakueringssone på nesten en kilometer i omkrets.

– Beboere er bedt om å forlate sine hjem. Ulykkesstedet er fremdeles aktivt mens man jobber med å slå ned flammene. Ingen reiser er anbefalt til byen Raymond, sier sheriff Eric Tollefson i en pressemelding.

Raymond ligger vest for delstatens største by Minneapolis.

PÅ AVSTAND: Flammene strekker seg høyt mot himmelen utenfor Raymond i Minnesota.
Foto: Jaime Bestge
Ella Marie Hætta Isaksen mottok Fritt Ords Honnør torsdag.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ella Marie Hætta Isaksen hedret med Fritt Ords Honnør

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen mottok torsdag Fritt Ords Honnør for sin innsats for minoritetsvern og samiske urfolksrettigheter.

– Kunstneren og aktivisten Isaksen er blitt et sterkt symbol på den fornyede rettighetskampen urfolk har ført i Norge, 40 år etter Alta-aksjonene, skrev Fritt Ord da det i begynnelsen av mars ble kjent at Hætta Isaksen skulle motta hedersprisen-

Fritt Ords Honnør består av et beløp på 100.000 kroner. Prisen deles ut av Stiftelsen Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak.

– Isaksen har stått sentralt ved å forene kultur, aktivisme og arbeid for minoritetsvern og urfolksretter på måter som har nådd svært mange, sier styreleder Grete Brochmann.

Isaksen tok selv anledningen torsdag til å rette søkelyset mot pressens dekning av Fosen-saken, som har stått hennes hjerte nært. 

– Norsk presse burde vunnet pris for konsekvent å klare å avspore debatten om Fosen, sa Isaksen i sin tale da hun torsdag formiddag mottok Fritt Ords Honnør.

Hun var selv en frontfigur i demonstrasjonene mot regjeringens manglende oppfølging av høyesterettsdommen om vindturbinene på Fosen i Trøndelag.

– I saker som omhandler minoriteter holder det ikke at journalister, faste spaltister og redaktører bare skyter fra hofta. For de som tar støyten for det er samiske barn i skolegården, som må møte alt det grumset som mediene sveiver opp, sier hun.

– Det er ikke et kvalitetstegn at norske medier ikke ser forskjellen på en legitim motstemme, og ren og skjær rasisme.(©NTB)

Bedragerisiktet nordmann utleveres fra Litauen

En mann i 40-årene, som er siktet for grovt skattesvik gjennom det politiet mener er et kriminelt nettverk, utleveres torsdag fra Litauen til Norge.

Statsadvokat i Nordland Cecilie Øiesvold bekrefter at mannen skal framstilles for varetektsfengsling i Troms og Senja tingrett fredag, melder Dagbladets Børsen.

Mannen ble pågrepet i en storaksjon mot et bemanningsnettverk som har leid ut arbeidskraft til fiskebruk i Norge. Han er siktet for skattesvik på inntil åtte millioner kroner fra litauiske selskaper i perioden 2017 til 2019, ifølge avisen.

Totalt fem personer ble pågrepet i Alta og Vilnius 13. desember i fjor. Mannen selv nekter straffskyld.

(©NTB)

«Veldig ung» bilfører krasjet i barnehage etter unnamanøver: – Tok et dårlig valg

Foto: Jostein Viestad

Torsdag ettermiddag ble dramatisk for en barnehage i Haugesund, da en bil endte i et gjerde. 

Politiet hadde en patrulje i umiddelbar nærhet da de fikk melding om ulykken klokken 13.04.

– Det var en trafikkulykke mellom to personbiler i en 30-sone, forteller operasjonsleder Anders Opedal.

Bilføreren skal ha forsøkt seg på en unnamanøver, for ikke å krasje i en annen bil, før turen endte i gjerdet til barnehagen. 

Personen bak rattet var «veldig ung», ifølge Opedal.

– Vedkommende har trolig brutt vikeplikten og holdt på å treffe en annen bil. Bilføreren kjørte uvettig. Det er ingenting som tyder på annet enn at vedkommende tok et dårlig valg, sier han.

Den unge bilføreren mister førerkortet, opplyser Opedal.

– Bilføreren legger alle kort på bordet, og erkjenner tap av førerkort.

Bilfører nummer to ble kjørt til legevakt med smerter, men skal ikke være alvorlig skadet.

– Heldigvis ble ingen barn skadet i hendelsen, sier operasjonslederen.  

TAR GREP: Frankrike innfører nå ett nytt grep for å få bukt med vannmangel inn mot sommeren. 

Macron med nytt sparegrep

Foto: Thomas Padilla

President Emmanuel Macron er lite populær i Frankrike for tiden, etter den mye omstridte pensjonsreformen i landet. 

Demonstrasjonene fortsetter å prege Frankrikes gater, etter at regjeringen presset igjennom reformen som vil heve pensjonsalderen fra 62 til 64 år. 

– Det betyr ikke at vi kommer til å stoppe reformen, sier Macron.

Torsdag varsler Macron nye sparegrep, men denne gangen for å bedre landets vannressurser, ifølge det franske nettstedet Radio Monte Carlo

Presidenten ruller nå ut en vannplan kalt «EcoWatt» for å forberede landet inn mot neste sommer etter den eksepsjonelle tørken i 2022. 

Over ti avdelinger skal ha blitt satt i økt beredskap for å hjelpe Frankrike med å spare på vannet den neste tiden. 

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?