10 minutter siden

Amsterdam med nytt grep for å holde utagerende turister unna

Nederlands hovedstad Amsterdam har sett seg lei av utagerende turister, og har lansert en avskrekkelseskampanje som i første omgang retter seg mot unge briter.

Amsterdam har lenge forsøkt å legge en demper på utagerende oppførsel fra turister som vil feste med narkotika og alkohol, spesielt i nærheten av det berømte De Wallen-området (også kjent som «Red Light District»).

Nå skal unge briter som søker på nettet etter ting som «utdrikningslag Amsterdam» eller «pub crawl Amsterdam» få målrettede annonser som skal virke avskrekkende ved å vise risikoen og konsekvensene av utagerende oppførsel og overdreven narkotika- og alkoholbruk.

– Kampanjen starter i Storbritannia, rettet mot menn i aldersspennet 18 til 35, opplyser Amsterdams byråd i en uttalelse, og legger til at den siden skal utvides til andre land.

– Denne avskrekkelseskampanjen er rettet mot plagsomme turister som ønsker å besøke Amsterdam for å «ta helt av», med alle påfølgende konsekvenser.

(©NTB)

Satudarah skal ha vært involvert i skyteepisoden i Oslo sentrum 15. januar. Foto: Annika Byrde / NTB

Forbudssak mot MC-klubben Satudarah begynner onsdag

Foto: Annika Byrde / NTB

Onsdag skal Oslo tingrett behandle et helt nytt spørsmål i norsk rettspraksis: skal retten forby MC-klubben Satudarah?

Politiet mener klubbens medlemmer begår alvorlige lovbrudd som også skaper frykt i befolkningen, noe som i henhold til en lov fra 2021 gir mulighet for at retten kan erkjenne sammenslutningen forbudt, skriver Klassekampen.

Et viktig formål er å hindre rekrutteringen. Satudarah mener selv at de er en lovlig MC-klubb, mens påtalemyndigheten mener det er en kriminell gjeng. Blant annet mener de at skytingen mot to tidligere ledere i Young Guns i Oslo sentrum i januar har tilknytning til Satudarah. I tillegg kommer de til å peke på at en lang rekke sentrale medlemmer angivelig ikke har førerkort for motorsykkel.

– Vi vil føre bevis for at det er veldig mange som har både motorsykkel og MC-lappen. At man ikke kan drive MC-klubb uten å ha MC-lappen, er i seg selv uforholdsmessig, sier klubbens ene forsvarer, Usama Ahmad.

Satudarah er en klubb som opprinnelig stammer fra Nederland. De begynte som en sammenslutning av barn av innvandrere fra Indonesia. I motsetning til de fleste andre MC-gjenger er Satudarah åpne for alle etniske grupper, noe som kan gi gruppa appell blant minoritetsungdom.

(©NTB)

USAs president Joe Biden sier at Israel ikke kan fortsette å presse på for den omstridte rettsreformen. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Biden: Israel kan ikke fortsette slik som nå

Foto: Susan Walsh / AP / NTB

USAs president Joe Biden sier at Israel ikke kan fortsette å presse på for den omstridte rettsreformen som nå er satt på vent etter store demonstrasjoner.

– Som mange støttespillere av Israel er jeg veldig bekymret. De kan ikke fortsette slik som dette, noe jeg på en måte har gjort klart, sa Biden til pressen tirsdag.

Presidenten la til at han håpet at Israel legger bort den omstridte rettsreformen.

– Forhåpentligvis vil Netanyahu handle på en måte som gjør at han vil prøve å finne et kompromiss, men det gjenstår å se, sa Biden videre.

Han sa også at det ikke for øyeblikket er aktuelt å invitere Netanyahu til USA.

– Konsensus

– Israel er en suveren stat som tar beslutninger basert på folkets vilje og ikke basert på press fra utlandet, ikke engang fra de beste av venner, sa Netanyahu natt til onsdag som svar på Bidens kommentarer.

Netanyahu sa også at regjeringen hans streber etter å få til reformer med bred konsensus.

Forslaget om å reformere Israels rettssystem har ført til store demonstrasjoner og mye kritikk mot regjeringen. Lovendringene vil blant annet begrense høyesteretts makt ved å åpne for at Knesset kan overstyre kjennelser med simpelt flertall. Politikerne vil få mer makt i utnevnelsen av høyesterettsdommere.

Samtaler

Mandag bekreftet Netanyahu at rettsreformen utsettes på ubestemt tid etter storstreik og massedemonstrasjoner over helgen.

Tirsdag kveld møttes Netanyahus koalisjonsregjering og opposisjonen til samtaler. Samtalene, som foregikk i president Isac Herzogs bolig, ble avsluttet etter omtrent halvannen time.

Ifølge en uttalelse fra Herzogs kontor var deltakerne i samtalene «ved godt mot».

(©NTB)

Minst tre døde da båt kantret i Karibia

Minst tre personer omkom og 13 er savnet etter at en båt kantret nær den karibiske øya St. Kitts, ifølge myndighetene.

Båten fraktet 32 passasjerer, hvorav 16 er reddet, ifølge myndighetene.

Redningsmannskaper fra Antigua leder søket etter de savnede, og sa at de fleste av de reddede er fra land i Afrika. Det er ikke kjent hvor de omkomne er fra.

Båten kantret omtrent 60 kilometer nordvest for Antigua. Ifølge myndighetene skjedde ulykken på relativt dypt vann, noe som kan gjøre redningsarbeidet utfordrende.

Det er ikke kjent hvor båten var på vei da den kantret.

(©NTB)

Person erklært død etter livreddende førstehjelp

Politiet og ambulanse er på Hovseter i Oslo etter melding om en livløs person.

– Vi er akkurat fremme på stedet og har funnet en livløs person. Vi driver med livreddende førstehjelp, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli til TV 2.

Like etter blir personen erklært død. Politiet har sperret av området og startet undersøkelser på stedet. 

Det er ikke mistanke om noe kriminelt, men Stokkli opplyser at alle muligheter undersøkes. 

Politiet opplyste om hendelsen klokken 23.32.

I går 22:27

Sju mindreårige innbrakt – tre politibetjenter skadet

Politiet i Agder melder at det tirsdag kveld ble innbrakt sju mindreårige personer etter en hendelse i Kristiansand hvor tre politibetjenter ble skadet.

– Det var noen ungdommer som hadde laget noe problemer, som fikk påbud av politiet om å forlate stedet, noe de ikke etterkom, forteller operasjonsleder John Repstad til TV 2.

I stedet skal flere av ungdommene ha slått, sparket og kastet stein på politibetjentene.

– De følte det som en presset situasjon, en truende situasjon, hvor de ble utsatt for vold. De endte med at de måtte bruke spray, sier Repstad.

Politibetjentene måtte også be om bistand fra andre tjenestepersoner for å få kontroll på situasjonen.

De innbrakte er ifølge politiet nå enten overlatt til barnevern eller foresatte. Repstad forteller at de vil blir fulgt opp av politiets forebyggende spor senere.

Tjenestepersonene er lettere skadet og trenger ikke legetilsyn.

I går 22:21

Hackere hevder de har tatt ned nettsidene til Russlands sentralbank

En gruppe ukrainske hackere hevder at de har tatt ned nettsiden til Russlands sentralbank og andre store banker i Russland.

Det er Twitter-kontoen FalconFeedsio som melder dette. 

Opplysningene er ikke bekreftet fra offisielt hold, så vidt TV 2 kjenner til.

Når TV 2 sjekker både den russiske og engelske nettsiden til den russiske sentralbanken, er de utilgjengelige.

I går 21:38
– Vi har to skattesystemer i Norge: Ett for vanlige lønnsmottakere, og ett for en bitte liten elite som lever av aksjeutbytte. Nå er tiden inne til å tette noen skattehull, sier Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Rødt vil innføre milliardærskatt: – Vi har stjålet Bidens skattegrep

Milliardærer betaler en langt mindre andel skatt av sine inntekter enn vanlige lønnsmottakere, mener Rødt. Nå vil partiet ha en USA-inspirert milliardærskatt. 

– Vi har to skattesystemer i Norge: Ett for vanlige lønnsmottakere, og ett for en bitte liten elite som lever av aksjeutbytte. Nå er tiden inne til å tette noen skattehull, sier Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen til VG.

Martinussen viser til at Aps tidligere nestleder Hadia Tajik har kalt den gjeldende skattemodellen for de aller rikeste, for en «ulikhetsmaskin» som må gjennomgås på nytt. Nå har Rødt lagt en plan med forslag for å tette disse hullene. 

– Vi har stjålet Joe Bidens skattegrep: en egen milliardærskatt, sier Martinussen til avisen.

I budsjettet for 2023 lanserte USAs president forslaget som betyr at urealiserte aksjeinntekter legges på toppen av all skattepliktig inntekt og beskattes med minimum 20 prosent. Rødt vil sette denne skatten til 25 prosent. 

– Vi vil kreve at alle må betale skatt av sine urealiserte gevinster før de flytter til utlandet, sier Martinussen.

Rødt lanserer sin skattereform «Tett skattehullene for de rike – styrk velferden for alle» onsdag formiddag.

(NTB)

I går 20:42
En intern krangel i statsminister Olaf Scholz' regjering skal være avsluttet etter tre dager med intense møter. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

Tyske regjeringspartier har skværet opp

Foto: Peter Dejong / AP / NTB

Etter 30 timers forhandlinger har partene i den tyske regjeringskoalisjonen kommet til enighet. Den interne krangelen ser dermed ut til å være avsluttet.

Representanter for regjeringspartiene hadde møter både søndag, mandag og tirsdag, etter at forholdet mellom sosialdemokratiske SPD, markedsliberale FDP og klimapartiet De grønne hadde surnet over tid.

Nå ligger imidlertid nye tiltak på bordet for å blidgjøre partene. De innebærer blant annet styrking av den tyske infrastrukturen og raskere utvikling av fornybar energi.

Finansminister Christian Lindner sier samtalene har vært intense, men at utfallet er bra. Han føyer til at tiltakene ikke vil ha stor innvirkning på regjeringens budsjett.

(©NTB)

I går 20:31
DØMT - IGJEN: Adnan Syed var 17 år gammel da han ble arrestert og senere dømt for drapet på 18 år gamle Hae Min Lee i 1999. Han ble dømt til livstid i fengsel. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB

Gjenoppretter drapsdommen mot «Serial»-kjendisen Adnan Syed

The Washington Post medler at en ankedomstol i Maryland har gjenopprettet drapsdommen mot Adnan Syed.

Syed ble kjent over hele verden gjennom «true crime»-podkasten «Serial», som var den første internasjonale suksessen i sin sjanger.

Første og andre episode er lastet ned flere hundre millioner ganger siden utgivelsen i 2014.

Syed er dømt for drapet på 18 år gamle Hae Min Lee i 1999. Etter podkasten ble saken hans vurdert på nytt og en domstol besluttet at drapsdommen mot Syed skulle frafalles.

Nå har altså en ankedomstol i Maryland gjenopprettet drapsdommen. 

Årsaken er at domstolen mener at den lavere rettsinstansen ikke ivaretok rettighetene til Lees familie når det gjaldt å få være til stede ved en avgjørende høring i saken.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?