Valg 2023

TV 2 Play
Min konto
Kommune- og fylkestingsvalget

Valg 2023

21. september 14:56
Høyres byrådslederkandidat, Christine Meyer.

Ny dramatisk vending i Bergen - Høyre snur 

Foto: Isac Skjevik Kvello / TV 2

SISTE: Høyre snur og inngår ny sonderinger i Bergen. 

– Vi ønsker et nytt byråd, slik velgerne klart har stemt for. Derfor vil vi nå sondere mulighetene for et samarbeid med partiene som ønsker en utredning av et tunnelalternativ for bybanen. Bergenserne har sagt ifra og stemt på partier som ønsker dette, skriver byrådslederkandidat Christine Meyer på Facebook torsdag ettermiddag. 

Det kan bety omkamp i det betente bybanespørsmålet i Norges nest største by. 

Meyer og Høyre har den siste uken forhandlet om et mindretallsbyråd i Bergen med Arbeiderpartiets tidligere samarbeidspartnere Venstre og KrF. 

Venstre og KrF har innkalt til en pressekonferanse i Bergen klokken 15.45.

I grunnlaget for disse forhandlingene ble det gjort klart og tydelig at en omkamp om bybanen langs bryggen ikke var aktuelt. Men disse partiene har ikke et flertall i ryggen for å felle Bakervik og Arbeiderpartiet. 

– Høyre har ikke gått til valg i denne perioden på utredning av et tunnelalternativ. Det er likevel fornuftig å få en slik gjennomgang, også for å se på kostnadene knyttet til bybaneprosjektet og innhente mer kunnskap, skriver Meyer sier videre. 

De fire partiene som kan sikre et borgerlig flertall sammen med Høyre, har samtidig inngått en egen allianse. 

Disse partiene er Bergenslisten, Industri- og Næringspartiet, Senterpartiet og Frp. De to sistnevnte forlot tidlig soneringer med Høyre nettopp med bakgrunn i bybanespørsmålet. 

De har de siste dagene lagt press på at Meyer forlater sentrumspartiene, og søker et bredere flertall med omkamp-partiene.

Dette har de etter alt å dømme lyktes med, nå som Meyer sier at de vil innlede nye sonderinger. 

Det har de siste dagene pågått en slags stillingskrig mellom Høyres Christine Meyer og Arbeiderpartiets sittende byrådsleder Rune Bakervik i Bergen. 

Torsdag skal Bakervik, etter det TV 2 kjenner til, ha hatt flere samtaler med Senterpartiet om et eventuelt samarbeid i sentrum og på venstresiden. Dette innebærer at Senterpartiet må snu i kravet om omkamp, etter det TV 2 erfarer.  

På samme tid har tatt til orde for at Arbeiderparti-byrådet bør gå av, for å forhindre omkamp om bybane langs Bryggen. 

Meyer gjentok dette i Facebook-posten torsdag: 

– Jeg har vært i kontakt med byrådsleder Bakervik i dag og spurt om han vil tre til side for et Høyre-ledet byråd som ikke starter tunnelutredning og legger omkamp død. Han valgte å ikke gå av.

Bakervik har på sin side innledet egne sonderinger med partier som har sagt at de kan vurdere å samarbeide med ham. 

19. september 17:16

Arbeiderpartiet mister ordføreren i Lillehammer etter over 70 år

Etter at Arbeiderpartiet har hatt ordføreren i Lillehammer kommune siden 1945, blir det nå Høyre som skal overta ordførerkjedet.

I kommunen er sju partier enige om et blå-grønt samarbeid, der Hans Olav Sundfør (H) blir ordfører og KrFs Jytte Sonne blir varaordfører, melder GD

De sju partiene ble enige mandag etter å ha forhandlet i to dager etter at Senterpartiet og Venstre brøt de pågående forhandlingene med Ap og fikk KrF med over på høyresiden.

(©NTB)

18. september 17:57

Valgklage i Balsfjord havner hos departementet

Valgstyret i Balsfjord har sendt klagen fra partiet Konservativt videre til Kommunal- og distriktsdepartementet.

Det sier leder i valgstyret, ordfører i Balsfjord Gunda Johansen (Ap), til NRK.

Konservativt i Balsfjord har krevd omvalg etter at deres valglister manglet gjennom deler av valgdagen i et valglokale i kommunen. Partiet mener selv det kan ha kostet dem en plass i kommunestyret, mens valgstyret mener det sannsynligvis ikke har hatt påvirkning på valgresultatet.

Nå skal altså Kommunal- og distriktsdepartementet behandle saken.

18. september 15:29

Rune Bakervik (Ap) kaller inn til egne byrådsforhandlinger i Bergen

Foto: Isac Skjevik Kvello / TV 2

Rune Bakervik (Ap) hadde egentlig varslet sin avgang som byrådsleder i Bergen etter valget. 

Nå kaller han imidlertid inn til forhandlinger, melder Bergens Tidende og Bergensavisen.

– Jeg registrerer at det er flere som ønsker at jeg skal fortsette som byrådsleder. Det jeg nå vil gjøre er å invitere til samtaler med de partiene som ønsker dette, for å finne ut om det er grunnlag for å starte forhandlinger om en utvidelse av det sittende byrådet, sier Bakervik i en uttalelse.

Fungerende ordfører Eira Garrido (SV) har mandag hatt samtaler med samtlige gruppeledere i det nye bystyret. Flest av dem ønsker at Bakervik fortsetter som byrådsleder, men han har ikke et flertall bak seg.

Ifølge BAs opptelling har partier med til sammen 29 av 67 representanter nå pekt på Bakervik, mens 24 har pekt på Meyer, som satte i gang byrådsforhandlinger allerede sist uke.

MDG, Frp og INP, som til sammen har 14 representanter, har ikke pekt på noen bestemt kandidat.

17. september 22:31
Håkon Lykkebø Strand (Frp) blir Ålesunds nye ordfører.

Ferdig forhandlet: Disse skal styre Ålesund

Foto: Paul Kleiven / NTB

Håkon Lykkebø Strand (Frp) blir ordfører i Ålesund. Høyres Monica Molvær for vervet som varaordfører. Det melder Sunnmørsposten.

Dermed får det største partiet etter kommunevalget ordførerkjedet.

Også Ålesundslista er med i samarbeidet som danner formannskap i sunnmørskommunen.

Det ble etter kommunevalget mandag klart at Ålesund hadde stemt frem et stort borgerlig flertall.

Høyre fikk 11 mandater, mens Frp ble størst med 13 mandater. Til sammen har de en oppslutning på nesten 50 prosent.

Arbeiderpartiet fikk i TV 2-utrekningen syv mandater. Den svært brede koalisjonen de i 2019 dannet sammen med Rødt, SV, Sp, MDG, Venstre og Krf fikk i år kun 15 mandater til sammen.

24 mandater gir flertall i Ålesund.

16. september 11:40

Ordførerkampen: Enighet i 136 kommuner

I kommuner over hele landet pågår det forhandlinger om hvem som skal få sitte med ordførerklubba de neste fire årene.

Lørdag formiddag er det oppnådd enighet i minst 136 av landets 357 kommuner, ifølge TV 2s oversikt.

Foreløpig har Arbeiderpartiet sikret seg flest ordførere. Mens Senterpartiet og Høyre følger hakk i hæl.

15. september 18:59

Sp får fylkesordføreren i Trøndelag

Senterpartiet og de borgerlige partiene er enige om en avtale med INP. Nå er det bekreftet at Tomas Iver Hallem (Sp) blir ny fylkesordfører i Trøndelag.

Det er klart etter flere dager med forhandlinger mellom de tre partene.

– Vi har hatt gode samtaler om utfordringene og løsningene for Trøndelag fremover, sier Hallem til Adresseavisen.

Det er kun en valgteknisk avtale de har landet med INP, så nå skal Høyre, Venstre, Pensjonistpartiet, Frp og Senterpartiet starte arbeidet med å bli enige om en politisk plattform.

Partiene samlet seg på Sps partikontor fredag kveld og hamret ut avtalen.

– Vi må ha noen som styrer, og Tomas hører fornuftig ut, sier INPs Ole Christopher Faldahl.

Pål Sæther Eiden (H) blir varaordfører. (NTB)

15. september 13:16

De blågrønne i Trøndelag forhandler om avtale med INP

Senterpartiet og de borgerlige partiene i Trøndelag fylkeskommune forhandler om en avtale med INP om et samarbeid i fylkestinget.

– Jeg kan bekrefte at vi har hatt samtaler med Industri- og næringspartiet onsdag kveld. Vi ble enige med fylkeslederen om et valgteknisk samarbeid, sier Sps Tomas Iver Hallem til Adresseavisen.

Hallem og Pål Sæther Eiden (H) ble enige med INPs fylkesleder om samarbeidet onsdag kveld, men det var under forutsetning av dette ble godkjent av partiets fylkesstyre. De hadde møte torsdag, ifølge Hallem.

De borgerlige partiene møtes på nytt fredag. Der er planen å bli enige om en avtale med INP, som alle de borgerlige partiene kan gå gode for.

– Det er jeg optimistisk til ut fra det vi har snakket om tidligere, sier Hallem til avisen.

15. september 08:10

Valgstyret i Balsfjord samles fredag for å behandle Konservativts klage

Fredag samles valgstyret i Balsfjord for å behandle klagen til partiet Konservativt. Partiets stemmeseddel manglet i flere timer i et stemmelokale mandag.

Ordfører Gunda Johansen (Ap), som er leder for valgstyret, bekrefter til NRK
at styret møtes fredag for å behandle saken.

Stemmeseddelen til partiet Konservativt Balsfjord manglet i valglokalet i Nordkjosbotn i flere timer mandag. Etter en gjennomgang kom det fram at partiet var kun ni stemmer unna å komme inn i kommunestyret.

15. september 07:43

Generasjonspartiet har klaget på kommunevalget i Bergen

Generasjonspartiet i Bergen mener at valglovens vilkår ikke ble fulgt under året kommunevalg. Nå har partiet sendt inn en klage til Kommunaldepartementet.

I en formell klage skriver partileder Gyda U. Oddekalv at Kommunal- og distriktsdepartementet bør foreta en vurdering av om det skal avholdes nytt valg, melder Bergensavisen.

– I det minste mener jeg at departementet må kreve at det gjennomføres en omtelling for å ivareta demokratiet, hvilket er avhengig av tillit fra folket, skriver hun.

Det har vært usikkerhet rundt valgoppgjøret i Bergen, og mandater har byttet fram og tilbake helt siden mandag. I tillegg fikk tidligere byrådsleder Martin Smith-Sivertsen svært mange slengere og kom inn i bystyret, men fordi han er folkeregistrert i Bærum, kan han ikke være folkevalgt i Bergen.

Valgstyret i Bergen har godkjent valget, men flere tar likevel til orde for omvalg. TV 2s valgekspert Terje Sørensen uttalte til BA at han synes stemmene i Bergen burde telles på nytt for å rydde all tvil av veien.

Selv fikk Generasjonspartiet 0,6 prosent av stemmene i Bergen.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?