TV 2 Play
Min konto

Krigen på Gazastripen

27. februar 11:57
Palestinere i Gaza by bærer sekker med mel som de har tatt fra en nødhjelpslastebil nær et israelsk kontrollpunkt i slutten av januar. 

FN-ekspert: Israel sulter palestinere – en krigsforbrytelse og folkemordsituasjon

Israel sulter med overlegg palestinere på Gazastripen og bør holdes ansvarlige for krigsforbrytelser, ifølge en ledende FN-ekspert om retten til mat. 

Det skriver den britiske avisen The Guardian tirsdag. 

– Utenom å nekte folk mat, finnes det ingen grunn til med vilje å blokkere passasjen av nødhjelp eller med vilje utslette små fiskebåter, drivhus og grønnsakshager på Gazastripen, sier FNs spesialrapportør Michael Fakhri for retten til mat.

X skriver Fakhri at hungersnød er nært forestående på Gazastripen, spesielt i nordlige deler av den palestinske enklaven, hvor FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) ikke har levert mat siden 23. januar.

– Å frarøve folk mat med overlegg er en tydelig krigsforbrytelse. Israel har kunngjort sin intensjon om å ødelegge det palestinske folket helt eller delvis, bare for å være palestinere. Slik jeg ser det, som en menneskrettsekspert for FN, utgjør dette nå en folkemordsituasjon, sier Fakri til avisen og fortsetter:

– Dette betyr at staten Israel, i sin helhet, er skyldige og bør holdes ansvarlige, ikke bare enkeltindivider eller regjeringen.

Fakhri er jusprofessor ved University of Oregon og underviser i menneskerettigheter, matlover og utviklingsstudier, skriver FN.

Ifølge The Guaridan er det under enhver hungersnød, enten den er menneskeskapt eller klimadrevet, barn, spedbarn, gravide kvinner og eldre som er de mest sårbare for underernæring, sykdom og for tidlig død.

En palestinsk gutt blir matet ved Abu Yousef Al Najjar-sykehuset i Rafa, sør på Gazatripen, i slutten av januar. 

Undersøkelser ved helsesentre og tilfluktssteder i janaur viste at nesten 16 prosent av barn under to år, var akutt underernærte nord på Gazastripen, ifølge en nylig FN-rapport.

Her er omtrent 300.000 mennesker fanget så å si uten mathjelp tillatt av Israel. Av disse barna var ifølge rapporten rundt tre prosent alvorlig akutt underernærte, i høy risiko for helsekomplikasjoner eller død om de ikke kjapt får helsehjelp.

Ifølge Roma-vedtektene til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utgjør forsettlig sulting av sivile ved å fravørve dem «uunnværlige gjenstander for deres overlevelse, inkludert med vilje å utsette hjelpesendinger, en krigsforbrytelse, skriver The Guardian. 

Mens sulting er en krigsforrytelse under både Genevekonvensjone og Roma-vedtektene. Det ble også i 2018 anerkjent av FNs sikkerhetsråd som en krigsforbrytelse og generelt brudd på folkeretten. 

Ifølge The Guaridan, som viser til FNs undersøkelser, spiser hele 64 prosent av husholdningene på Gazastripen bare ett måtid daglig. I tillegg er minst 90 prosent av alle barn under fem år påvirket av én eller flere smittsomme sykdommer.

I går 16:09
12. april 10:41
11. april 19:31
NTB
11. april 19:29
11. april 12:49
10. april 20:00
10. april 11:02
10. april 09:32
10. april 04:11
NTB  & Dea Hovet
10. april 03:53
NTB  & Dea Hovet

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?