TV 2 Play
Min konto

Krigen på Gazastripen

15. nov. 2023 07:49

Norske Zaki klar til å krysse grensa: – Har ventet lenge

Foto: Privat

Zaki Kahil (46) er en av 51 nordmenn som har tillatelse til å reise ut fra Gazastripen onsdag.

Onsdag morgen er han og kona Rola Kehail (39) på plass ved grenseovergangen Rafah, der de venter på å få slippe inn i Egypt. Han anslår at det er omtrent 500 mennesker ved grensen.

– Listene fra Egypt har ikke kommet ennå, så det er usikkert om vi krysser grensen i dag, sier Kahil på telefon til TV 2.

Han er fra Mortensrud i Oslo, men har vært på Gazastripen siden krigen mellom Hamas og Israel startet 7. oktober. Han var da på ferie hos familien i Gaza by, nord på Gazastripen. 

Han forteller at de reiste lenger sør etter anmodning fra israelske myndigheter 13. oktober. 

– Dagen etter fikk vi beskjed fra Utenriksdepartementet om at grensen muligens åpnet. Vi prøvde to-tre ganger, men lyktes ikke, sier han.

De siste par ukene har Rafah-overgangen vært delvis åpnet, men ingen nordmenn har til nå fått krysset grense. Tirsdag fikk imidlertid 27 norske barn og 24 voksne nordmenn melding fra UD om at de har tillatelse til å krysse inn i egypt onsdag.

– Jeg har ventet lenge på den beskjeden. Jeg er veldig glad. Jeg skal til Norge, til mine rutiner, til mitt liv og til jobben min. 

Kahil forteller at det ikke var bare enkelt å komme seg til grensa onsdag morgen. 

– Det var vanskelig å komme seg hit på grunn av menglende drivstoff. Til slutt fant vi en bil og kom oss til overgangen, sier han.

Kahil sier de flere ganger kom nært på krigen og opplevde flere eksplosjoner.

– Det har vært forferdelig. Frykt overalt, sier han.

Rundt 270 norske borgere og personer med norsk tilknytning befinner seg på Gazastripen, ifølge regjeringen. Rundt halvparten av dem er barn.

08:54
NTB  & Vilde Roald
08:54
NTB  & Vilde Roald
06:33
NTB  & Ane Hem
06:23
NTB  & Ane Hem
03:35
NTB  & Ane Hem
00:23
NTB  & Ane Hem
I går 13:40
I går 11:31
I går 10:50
I går 10:00

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?