DIREKTE
Premiere: Bli med på avdukingen av Volvo EX90

10. nov. 2022 10:00

Dette koster det å abonnere

Volvo har vært tidlig ute med fleksible eierløsninger på bilene sine. Det fortsetter de med på EX90. 

Samtidig som prisene ble sluppet, fikk vi også vite hva det koster å leie bilen hvis du ønsker å gjøre det. Startprisen for abonnement med 36 måneders bindingstid er 12.190 kroner per måned. 

Hvis du ønsker å ha det mer fleksibelt og vil ha tre måneders bindingstid i stedet, øker prisen til 14.090 kroner i måneden. 

En liten gulrot til de som bestiller bilen direkte på nettet: Da får man vinterhjul inkludert i prisen dersom man kjøper bilen. 

I abonnementene inkluderer Volvo vinterhjul, service og vedlikehold, full kaskoforsikring, veihjelp, bytte av vindusviskere (én gang i året) og øvrige slitasjedeler i den faste månedsprisen.

10. nov. 2022 09:05

EX90 kommer – men XC90 blir

Volvo har tidligere bekreftet at dagens XC90 skal få leve videre, etter at EX90 er lansert.

Når vi nå vet at EX90 ikke kommer til Norge for i andre kvartal 2024, gir det ekstra mening. Men sannsynligvis er XC90 med lenger enn det også.

Årsaken er enkel: Volvo skal fortsette å selge biler med bensin- og dieselmotor i flere år framover. Men de vil ikke investere det det koster å utvikle en helt ny og stor SUV med slike drivlinjer. Til det er salgsutviklingen de kommende årene for usikker. 

Derfor skal EX90 kun være elbil. Og XC90 skal leve videre som et fossilt alternativ. 

Volvo vil ikke si noe om en kommende facelift, men det ligger i kortene at det er på gang. Sannsynligvis vil de da hente elementer fra EX90 og gjøre såpass store endringer at XC90 fremstår som "ny", selv om det meste blir videreført. 

Dagens XC90 kom på markedet i 2014. Skal vi gjette at 2024-modellene er en passende anledning til en facelift? I så fall vil vi få se den neste år. 

10. nov. 2022 08:08

Hvor ferdig er EX90 egentlig?

Det er temmelig uvanlig å vise fram en helt ny bil og ta imot bestillinger på den – og samtidig fortelle at du ikke kan få den før noe sånt som 18 måneder.

Utleveringer i Norges skal etter planen starte i andre kvartal 2024. Det er lenge til, også for en bil.

Dermed ble det også mange diskusjoner underveis på lanseringen: Hvor ferdig er egentlig EX90? Skal de ikke bruke noe av tiden fram til produksjonsstart – til å finpusse og videreutvikle bilen?

Offisielt er det ikke lett å få mange svar på det. Designet er spikret, det samme er interiøret og mye av teknologien. Men det er samtidig ikke til å komme fra at mye må utvikles videre underveis Det skjer tross alt mye i bilverdenen på halvannet år.

Særlig handler dette om software. Her jobbes det garantert fortsatt med bilen. Rekkeviddetallene er for eksempel bare "estimert", de er ikke endelige. Slik sett har nok Volvo tenkt å bruke det de har av tid, til bilen skal gå i produksjon i USA om rundt ett år. 

10. nov. 2022 07:55

Lykter er viktig

... og ikke bare for å lyse opp. Lyktene har i økende grad blitt en vdel av bildesignene.

Volvo holder på det de kaller "Tors hammer"-lyktene foran. Disse er i såkalt High Definition Pixel-teknologi, med 1,3 millioner pixler. Lyktene følger svingene og blendes ned automatisk i møte med andre biler. 

Lyktene avgir også et blunk i en velkomstsekvens til sjåføren når bilen låses opp.

I videoene som er laget til lanseringen er også en egen som har fokus på lykter: 

10. nov. 2022 07:27
Her er noen skisser fra jobben underveis. 

Litt om designet

Mot slutten av dagen i går fikk vi en kjapp prat med Volvos sjefdesigner Robin Page. Han ble egentlig hentet til Volvo som sjef for interiørene, nå har han totalansvaret.

På spørsmål om hvorfor bilen er såpass konservativt designet (og lik XC90), forklarte Page at det har mest å gjøre med at EX90 er en elbil. Den skal i mange markeder selges til kunder som aldri har hatt elbil tidligere. I det ligger også at de fort er skeptiske til mye. 

Dermed vil Volvo heller ikke provosere med designet. Det skal være som en ny XC90, bare med en annen drivlinje. 

Den største endringer er i fronten, der Volvo ikke har gått for noen kvasi-grill, men i stedet lukket igjen. Bak legger du også godt merke til den nye lyssignaturen. Men overordnet er det ikke veldig langt unna at dette egentlig kunne vært en facelift av dagens XC90. Til glede for noen – mens andre helt sikkert vil mene at Volvo kunne/burde dratt på mer. 

Volvos sjefdesigner Robin Page multitasker: Spiser energibar OG prater med biljournalistene.
10. nov. 2022 07:04

Prisen: Jo, du leste riktig...

Det er ingen overraskelse at EX90 blir en dyr bil. Startprisen Volvo går ut med i Norge er 864.000 kroner, men det blir garantert dyrere, med innføring av moms osv.

Hjemme i Sverige har man tradisjonelt vært vant til at Volvo har kostet litt, men samtidig et godt stykke under tysk premium. Slik er det ikke nødvendigvis lenger. Når nettstedet Teknikens Värld kommer inn på prisen til nye EX90 skriver de dette:

EX90 börjar nämligen på 1 085 000 kronor (1 133 500 kronor enligt Volvos bilbyggarfunktion på nätet). Jo, du läste rätt. Omkring 1,1 miljon kronor.

Svenskene må altså ut med over 200.000 kroner mer for bilen, enn det vi nordmenn (i alle fall i teorien) må. Forklaringen på det er enkel: Den norske prisen er uten moms, i Sverige må man pent betale moms også på elbiler. Så gjenstår det å se hvor lang tid det tar før vi nordmenn gjør akkurat det samme, for hele kjøpsprisen.

9. nov. 2022 20:41

Sju seter – men hva med bagasjeplassen?

XC90 har vært sjuseter i to generasjoner, og hatt stor suksess med det. Derfor ville det overrasket stort om ikke også EX90 kom med denne løsningen.

Nå er det også klart at sju seter blir standard i Norge, dette koster altså ikke noe ekstra. De fleste sjuseter har bare et minimum av bagasjeplass når alle setene er i bruk, men slik er det ikke i EX90.

Her er det overraskende mye plass igjen helt bakerst. Nærmere bestemt 310 liter. Da er vi på nivå med mange småbiler. Riktignok inkluderer dette et rom under selve bagasjeromsgulvet, som nok ikke alltid er så lett å utnytte 100 prosent. Men du får plass til ganske mye her.

EX90 har forresten også en frunk på 34 liter. Smart for å stue unna for eksempel ladekabler. 

9. nov. 2022 20:07

Video: Her tar vi en nærmere titt på bilen

Vi måtte vente en stund før vi fikk lov til å komme tett på EX90. Men her er det vår tur.

Bli med rundt og inn i nye EX90. Og ikke minst: Se og hør hva som skjer når vi drar ett av baksetene litt for kjapt bakover : ) 

9. nov. 2022 19:54

Skinnseter? Nei, takk!

En av de store trendene innen bilbransjen nå er å kutte skinnsetene. Lenge var skinnseter veldig dyrt og noe vi bare fant i de mest eksklusive bilene. Så har det blitt mer og mer vanlig, også på folkelige modeller.

Men nå er det kanskje i ferd med å snu. Flere av de mest eksklusive bilmerkene er på vei bort fra skinnseter og i nye EX90 kan du faktisk ikke få det i det hele tatt.

Volvo kommer her i stedet med sitt egenutviklede materiale som heter Nordico. Dette skal ha et tydelig, skandinavisk designuttrykk og består av skinnfrie tekstiler, blant annet basert på resirkulerte plastflasker.

Standardsetetrekket er Nordico i mørk farge, mens man som tilvalg kan velge setetrekk i lysere farger. Volvo har også et ullblandingsmateriale, som er sertifisert i henhold til strenge bærekraftsstandarder for dyrevelferd og miljø.

Trepanelene i interiøret er for øvrig laget av tre fra bærekraftig skogbruk i Sverige og Finland. De kommer med bakgrunnsbelysning som skal skape en behagelig atmosfære, inspirert av den nordiske villmarken.

9. nov. 2022 19:06

Størrelsen er bra for flere ting

Vi har akkurat hatt en prat med Volvos sjefdesigner Robin Page som forklarer litt av bakgrunnen for at EX90 har blitt over 5 meter lang.

Hvorfor? Jo, fordi dette er bra både for aerodynamikken – og naturligvis den innvendig plassen. 

Det første gir muligheter for å strekke fronten litt mer enn strengt nødvendig. Her er den lav og veldig avrundet, det er positivt for luftmotstand og dermed også rekkevidde.

Plassen er svært god. Kupéen er trukket lenger frem enn i XC90, gulvet er flatt og til å være sjuseter er bagasjerommet med alle setene i bruk blant de beste i klassen. 

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?