DIREKTE
Ukraina-krigen

11. sep. 2022 07:40
Russiske soldater ved atomkraftverket Zaporizjzja, sørøst i Ukraina, tidligere i år. Foto: AP / NTBRussiske soldater ved atomkraftverket Zaporizjzja, sørøst i Ukraina, tidligere i år. Foto: AP / NTB

Atomkraftverk stenges ned

Den siste reaktoren ved kjernekraftverket Zaporizjzja er stengt, melder ukrainske myndigheter.

Situasjonen ved anlegget, som ligger sørøst i Ukraina, har i lang tid vært ustabil på grunn av krigføring mellom ukrainske og russiske styrker.

Den statlige operatøren av kraftverket, Energoatom, opplyste søndag at den siste reaktoren er koblet fra strømnettet. Nå gjøres det forberedelser for å kjøle den ned.

Kjernekraftverket Zaporizjzja er det største i Europa. Anlegget er kontrollert av russiske styrker, men driftes fortsatt av ukrainske ansatte.

Strømlinjer ødelagt

De siste dagene har kraftverket operert i «øy-modus». Det betyr at det kun har produsert strøm til sine egne kjølesystemer.

Bakgrunnen var at strømlinjene inn til kraftverket ble ødelagt som følge av kamper.

En av strømlinjene ble reparert lørdag, noe som gjorde det mulig å stenge den sjette og siste reaktoren. Dette var den tryggeste løsningen, ifølge Energoatom.

Men risikoen for en ulykke er ikke over. Atomkraftverket er fortsatt helt avhengig av strøm til de ekstremt viktige kjølesystemene.

Nødaggregater

Blir samtlige strømlinjer igjen kuttet, må de ansatte starte opp nødgeneratorer som drives av diesel. På anlegget skal det være nok diesel til å drifte kjølesystemene i ti dager.

Inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) fikk omsider besøke kraftverket for halvannen uke siden. Det ble besluttet at to av ekspertene skulle være igjen på anlegget på permanent basis.

Nyhetsbyrået AP har forsøkt å få en kommentar fra IAEA til den siste utviklingen, så langt uten å få svar. 

(NTB)

29. okt. 2022 23:49

Minst fem døde i kollisjon med cubansk kystvaktbåt

Minst fem mennesker omkom da en cubansk kystvaktbåt kolliderte med en båt som fraktet migranter til USA lørdag, melder statlige medier.

Båten kantret etter kollisjonen med kystvaktbåten ved Bahia Honda utenfor Cubas nordkyst. Blant de omkomne var det en mindreårig og tre kvinner, mens et 20-tall personer ble berget om bord i kystvaktbåten, ifølge Cubadebate.

Cuba opplever for tiden den største migrasjonsbølgen på 40 år som følge av en dyp økonomisk krise.

Det store flertallet av cubanere som ønsker seg til USA, flyr til Nicaragua og tar landeveien gjennom Mexico, men noen våger seg også ut på den farlige ferden over havet til Florida.

(©NTB)

29. okt. 2022 23:48

Palestiner drept etter å ha skutt israelere

En palestinsk mann skjøt og drepte en israeler og såret fire andre i Hebron på den okkuperte Vestbredden lørdag. Han ble selv skutt og drept av en vakt.

Skytingen skjer bare noen dager før Israel tirsdag avholder sitt femte valg på mindre enn fire år.

Den høyreekstreme israelske politikeren Itamar Ben-Gvir, som venter stor framgang ved valget for sitt parti Religiøs sionisme, hevder at hans hjem i bosettingen Kiryat Arba, like utenfor Hebron, var målet for angrepet.

Det var en israelsk mann i 50-årene som døde på sykehus etter angrepet, mens de andre skadde slapp med lettere skader.

(©NTB)

6. okt. 2022 23:37

SpaceX-fartøy har kommet fram til Den internasjonale romstasjonen

SpaceX Crew-5 ankom fredag kveld norsk tid Den internasjonale romstasjonen ISS.

Twitter har SpaceX lagt ut en video av fartøyet som kobler seg på romstasjonen.

Blant passasjerene er den 38 år gamle russiske kosmonauten Anna Kikina. En japansk og to amerikanske astronauter er også om bord. De skal være der i fem måneder.

Fartøyet forlot jorda onsdag, og koblet seg torsdag på rundt 420 kilometer over Atlanterhavet utenfor Vest-Afrika.

(©NTB)

6. okt. 2022 05:49

Minst 18 drept i angrep i Mexico

Minst 18 personer er drept i et angrep i landsbyen San Miguel Totolapan i delstaten Guerrero sør i landet. Blant dem er landsbyens ordfører.

Ytterligere to personer er såret, ifølge politiet.

Den avsidesliggende landsbyen ligger i Tierra Caliente, et av områdene i Mexico som er mest preget av vold. Flere gjenger som smugler narkotika, kjemper om kontrollen.

Senere onsdag ble en delstatspolitiker skutt og drept i byen Cuernavaca i Morelos-delstaten. Dermed er totalt 18 ordførere og 8 delstatspolitikere drept i Andres Manuel López Obradors periode som president, ifølge tall fra Etellekt Consultores.

López Obrador har gitt militæret mye av ansvaret for å slå ned på voldsbruken og gjengkriminaliteten i Mexico. Landets kongress diskuterer for tiden presidentens forslag om å forlenge militærets politioppdrag til 2028.

(©NTB)

6. okt. 2022 05:49
Tyskland har hentet hjem flere personer de mener dro til Syria for å slutte seg til IS, samt barna deres. Kvinnene og en mann som var elleve år da han ble tatt med til Syria, ble pågrepet ved ankomst i Tyskland, sier utenriksminister Annalena Baerbock. Foto: Michal Dyjuk / AP / NTB

Tyskland hentet hjem kvinner og barn fra Syria

Tyskland har hentet hjem flere personer de mistenker for å ha sluttet seg til IS, samt barna deres, fra al-Roj-leiren nord i Syria.

Utenriksminister Annalena Baerbock sa onsdag kveld at fire kvinner, sju barn og en ung mann som ble tatt med til Syria da han var elleve år gammel, er hentet tilbake.

Kvinnene og mannen ble pågrepet ved ankomst i Tyskland, og blir nå stilt for retten, la Baerbock til.

Den tyske regjeringen har flere ganger hentet hjem folk som anklages for å ha reist til Syria for å slutte seg til IS. Noen er stilt for retten og har blitt idømt flere års fengsel.

Nesten alle kjente saker er nålukket, ifølge Baerbock. Totalt er 26 kvinner, 76 barn og en tenåring hentet til Tyskland fra Syria.

Baerbock uttrykker lettelse for at barna er i Tyskland, og sa at de er ofre for islamistgruppa og at de ikke kan klandres for foreldrenes avgjørelser.

Barn kan kun hentes til Tyskland om moren samtykker og blir med, ifølge det tyske utenriksdepartementet. Det er kun én sak der samtykke er gitt og hjemhenting ikke ennå har latt seg gjøre, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

I flere tilfeller ønsker ikke moren å returnere til Tyskland, ifølge tyske myndigheter. Tyske medier skrev tidligere at den siste gruppa med kvinner og barn har sittet i de kurdiskkontrollerte fangeleirene al-Roj og al-Hol i flere år.

(©NTB)

21. sep. 2022 03:16

OSSE: Folkeavstemninger i Øst-Ukraina har ingen juridisk kraft

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) fordømmer separatistenes planer om å holde folkeavstemninger i Øst-Ukraina for å bli del av Russland.

Enhver slik folkeavstemning vil være brudd på folkeretten, mener OSSE.

– Mens krigen fortsetter i Ukraina, vil enhver såkalt folkeavstemning som planlegges av eller med støtte fra styrker som på ulovlig vis utøver de facto kontroll i okkuperte områder i Ukraina, være brudd på internasjonale standarder og forpliktelser i henhold til humanitær folkerett, står det i en uttalelse fra OSSE.

– Utfallet av slike folkeavstemninger vil derfor ikke ha noen juridisk kraft, uttaler OSSE.

Russiskstøttede separatister i Donetsk og Luhansk, samt okkuperte områder i Kherson og Zaporizjzja, varslet tirsdag at de vil holde folkeavstemninger i perioden fra 23. til 27. september om å slutte seg til Russland.


20. sep. 2022 10:09

Sju sivile skal være drept etter ukrainsk angrep i Luhansk

Sju sivile personer skal være døde etter et ukrainsk angrep mot en russisk-kontrollert landsby i Luhansk-regionen i Ukraina, ifølge Russland-utnevnte representanter i JCCC.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Angrepet skal ha rammet landsbyen Krasnorichenske mandag kveld. 

Tre barn skal være blant de drepte, ifølge den Russland-utnevnte representanten.

JCCC en organisasjon bestående av russiske og ukrainske offiserer som tidligere har bistått i å opprettholde våpenhvilen i separatistområdene i Ukraina.

Opplysningene om angrepet er ikke bekreftet av uavhengige kilder, ifølge Reuters.

20. sep. 2022 05:27
Ukrainske styrker rykker fram i områder som russiske soldater har trukket seg ut fra, ifølge president Volodymyr Zelenskyj. 

Zelenskyj sier ukrainske styrker fortsetter fremrykking

Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at landets styrker rykker ytterligere fram østover inn i områder som nylig ble forlatt av russiske styrker.

– Okkupantene er tydeligvis i panikk, sier Zelenskyj i sin daglige videotale sent mandag kveld.

Han legger til at fokus nå blir på hurtighet i frigjorte områder, melder Reuters.

– Hurtigheten i våre styrkers fremrykking. Hurtigheten i gjenopprettelse av normalt liv, sier presidenten.

Zelenskyj hintet også i talen om at han kan komme til å bruke sin videotale til FNs hovedforsamling onsdag til å oppfordre til fortgang i levering av våpen og annen hjelp til Ukraina.

(NTB)

20. sep. 2022 03:45
Britenes statsminister Liz Truss varsler militærhjelp til Ukraina til en verdi av minst 2,3 milliarder pund neste år. 

Truss lover 27 milliarder kroner i militærhjelp til Ukraina

Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

Storbritannias statsminister Liz Truss lover å bruke minst 2,3 milliarder pund på militærhjelp til Ukraina neste år.

Beløpet, som tilsvarer omtrent 27 milliarder kroner, ble kunngjort av Truss idet hun skulle dra til New York natt til tirsdag, der hun skal delta på FNs hovedforsamling.

Truss skal bruke FN-møtet til å samle støtte til Ukraina. Der skal hun også forsøke å få med seg verdensledere på å gjøre slutt på russisk energiavhengighet, melder det britiske nyhetsbyrået PA.

– Altfor mange, i Ukraina, Europa og verden rundt, blir manipulert av avhengighet av russisk energi. Vi må samarbeide for å gjøre slutt på dette en gang for alle, sier Truss.

(NTB)

19. sep. 2022 18:36
KREVENDE: Mange jobber på spreng for å hente lik opp av massegravene funnet i Izium. 

Har gravd opp 146 lik: – Bærer tegn på en voldelig død

Foto:  Jevhen Maloletka / AP/ NTB.

Funnet av massegravene i Izium fortsetter å sjokkere en hel verden. 

Det er ventet å ta lang tid før Ukraina kan fastslå nøyaktig hvor mange døde som befinner seg i området, men allerede mandag ettermiddag varsler guvernøren i Kharhiv om oppsiktsvekkende tall, ifølge Reuters. 

– Ukrainske rettsmedisinske eksperter har så langt gravd opp 146 lik, for det meste sivile, på et massegravsted nær byen Izium øst i Ukraina, og noen bærer tegn på en voldelig død, sier den regionale guvernøren Oleh Synehubov.

Av de oppgravde likene skal to av dem være barn, ifølge nyhetsbyrået.

– Noen av de døde har tegn på et voldelig dødsfall. Det er kropper med bundne hender og spor av tortur. De avdøde hadde skader fra eksplosiver, splinter og stikkskader, skriver Synehubov på meldingstjenesten Telegram. 

Flere trekker paraleller til massegravene som ble funnet i Butsja tidligere i krigen, men Russland nekter for å stå bak angrepene. 

– Det er samme scenario som i Butsja. Det er en løgn, og vi vil selvsagt forsvare sannheten, sa Kremls talsperson Dmitrij Peskov mandag.

Ukrainske myndigheter hevder at det skal være snakk om over 440 døde i massegravene, men informasjonen er ikke bekreftet av uavhengige kilder. 

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?