DIREKTE
Valget i Sverige

15. sep. 2022 12:09

Knapt flertall og vanskelig regjeringskabal etter svensk valg

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Et svært knapt flertall og motsetninger mellom høyrepartiene gjør at Ulf Kristersson har en krevende oppgave foran seg når han skal prøve å danne regjering.

Etter søndagens valg har flertallet i den svenske Riksdagen vippet fra knappest mulig rødgrønt flertall til et nesten like knapt flertall for de fire høyrepartiene. Moderat-leder Kristersson har 176 mandater i ryggen når han tar fatt på jobben med å danne regjering. De rødgrønne har 173.

– Svakere kan det nesten ikke bli. Det er nesten lottoriksdag, sier Mikael Giljam, som er professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet. 

Begrepet oppsto etter valget i 1973, da de to blokkene fikk 175 mandater hver, noe som førte til at mange avstemninger endte med loddtrekning. I etterkant reduserte man Riksdagen med ett mandat, slik at det ble et oddetall for å unngå at situasjonen oppsto igjen.

– Det er klart at dette er et problem, men det er ikke verre enn det har vært de siste fire årene, sier Giljam om den parlamentariske situasjonen.

– Partiene på venstresiden har fått øve seg i det nye politiske landskapet de siste fire – kanskje til og med de siste åtte – årene. Nå er det høyresidens tur. Men lett blir det ikke.

13. sep. 2022 21:14

Sverige får vite hvem som vant valget onsdag

Valgmyndighetene i Sverige opplyser at det kan kåres en vinner i thrillervalget onsdag likevel.

Det har vært planen helt siden valgdagen søndag, da det viste seg å være så jevnt at et foreløpig resultat ikke ville bli klart før de siste stemmene var talt opp. Siden det er så mange forhåndsstemmer, sa valgmyndighetene mandag at det kunne drøye helt til torsdag før svenskene får vite hvem som blir statsminister.

Men nå ser det ut til at det blir klart onsdag likevel.

– I morgen kveld kommer det foreløpige valgresultatet sannsynligvis til å være klart, men vi kan ikke gi et tidspunkt, sier stabssjef Anna Nyqvist i valgmyndighetene til SVT.

(©NTB)

13. sep. 2022 09:36

Valget i Sverige: Tusenvis av ugyldige stemmer kan bli erklært gyldige

Foto: Johan Nilsson / TT / NTB

Mange av stemmesedlene som er blitt vurdert som ugyldige i Sverige, kan likevel bli godkjent og dermed påvirke det svært jevne valgresultatet.

Under stemmetellingen i Sverige søndag kveld ble over 90.000 stemmesedler vurdert som ugyldige. Det er imidlertid fylkesstyrene som har ansvaret for den endelige godkjenningen, og de kan komme til å konkludere med at tusenvis av stemmer likevel er gyldige, skriver nyhetsbyrået TT.

Ved forrige riksdagsvalg i 2018 ble nærmere 84.000 stemmer erklært ugyldige av kommunene, men over 25.000 av disse ble likevel godkjent av fylkene.

Mandag kveld skilte det 47.000 stemmer mellom rød og blå blokk, med sistnevnte i ledelsen. Det innebærer at blå blokk foreløpig har sikret seg ett mandat mer enn rød blokk.

Opptellingen er basert på valgsedler som ble levert inn til valglokalene søndag. Det gjenstår å telle opp forhåndsstemmer og utenlandsstemmer. Antallet er uklart, men ved forrige valg ble det levert inn 202.000 slike stemmer.

Eksperter vurderer at det skal mye til for at rød blokk greier å ta igjen blå blokk.

Et endelig valgresultat er først ventet onsdag eller torsdag.

(NTB)

12. sep. 2022 19:32

Svensk valgresultat kan drøye til torsdag

Det endelige resultatet i det svenske thriller-valget er kanskje ikke klart før torsdag, opplyser valgmyndighetene.

De siste stemmene – utenlandsstemmene og forhåndsstemmene som kom inn etter fristen – skal telles opp onsdag. Men det er ikke sikkert de blir ferdige med det da.

– Jeg er så sikker som man kan være, på at vi trenger torsdagen også, sier stabssjef Anna Nyqvist i Valmyndigheten.

Men det vil kunne bli mulig å se allerede onsdag hvilken vei vinden blåser. Valgresultatet blir oppdatert kontinuerlig. Ifølge analytikerne må blokken som støtter sosialdemokraten Magdalena Andersson få en stor overvekt av stemmene som gjenstår, dersom den skal gå forbi høyreblokken.

(NTB)

12. sep. 2022 18:28

Ikke enige om offentlig uttalelse 

Sverigedemokraternas partisekretær og stabssjef er ikke enige om hva de skal uttale offentlig om partiets krav i regjeringsforhandlinger.

– Det er klart at vi må kunne diskutere ministerposter. Vi må kunne prate om statsministerposten, talmann og lederverv i de ulike riksdagskomiteene, sa partisekretær Richard Jonshof til SVT mandag morgen.

Sverigedemokraterna har gjentatte ganger sagt at de vil inn i regjering, spesielt om de blir størst på borgerlig side, noe det ligger an til. Samtidig har de også uttrykt at det viktigste er at det blir en retningsforandring i svensk politikk.

Stabssjef Linus Bylund er ikke like fornøyd med partisekretærens utspill.

– Om det kan du få sitere meg som følger: «Jomshof prater ganske mye. Punktum», sier Bylund til Aftonbladet.

(NTB)

12. sep. 2022 18:00

DN: Moderaterna vil helst ha kun Kristdemokraterna med i regjering

Leder for Moderaterna, Ulf Kristersson, vil helst kun sitte i regjering med Kristdemokraterna, ifølge opplysninger til svenske Dagens Nyheter (DN).

– Alt handler ikke om mandater. En slik regjering vil ha mest handlekraft, sier en kilde til DN.

Partiets pressesjef avviser imidlertid uttalelsen overfor Aftonbladet.

– Opplysningene i Dagens Nyheter er ikke korrekte, de er helt feil, sier pressesjef Niklas Gillström.

12. sep. 2022 16:33

Alle valgkretsene talt opp

Alle de 6.264 valgkretsene er nå talt opp, skriver Dagens Nyheter.  Stillingen er fortsatt 175 mandater for Ulf Kristerssons (M) regjeringsalternativ og 174 for nåværende statsminister Magdalena Anderssons (S) alternativ.

Opptelling gjenstår fortsatt for de 314 distriktene med sen frist, samt utenlandsstemmer.

Det vil dermed fremdeles gå noen dager før resultatet er klart,

12. sep. 2022 16:24

Sverige: Kristersson har møtt de tre borgerlige partilederne

Det bekrefter blant annet SVT.

Dermed har Kristersson møtt alle partilederne i den borgerlige blokken, som foreløpig har et knapt flertall etter søndagens svenske valg. De endelige resultatene er først klare onsdag.

Tidligere på dagen hadde Kristersson Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson på besøk på partikontoret.

(NTB)

KRISTDEMOKRATERNA: Ebba Busch gikk til valg på en borgerlig regjering. Nå har hun møtt Moderaternas Ulf Kristersson.  
Foto: Jonas Ekströmer/TT
12. sep. 2022 14:50

Åkesson: – Ha is i magen

Leder for Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, oppfordrer svenskene til å være tålmodige mens de venter på resultatet.

– Det er fortsatt ikke noe sikkert valgresultat, og det er derfor grunn til å ha is i magen og ikke handle forhastet, skriver han på Twitter.

IKKE KLART: Åkesson understreker at valgresultatet ikke er klart.
Foto: Tommy Storhaug / TV 2

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?