1. nov. 2022 18:48
TV 2s mandatprogonse
Her kan du følge TV 2s prognose for mandatfordelingen i det danske Folketinget etter valget.
79 av de 179 innvalgte politikerne i det danske Folketinget er kvinner. Det er den høyeste kvinneandelen i Folketingets historie.
De kvinnelige politikerne utgjør 44 prosent av de innvalgte.
Den tidligere høyeste prosentandelen var ved valgene i 2011 og 2019, hvor kvinnene utgjorde 39 prosent av medlemmene.
Ved stortingsvalget i Norge i fjor høst ble 76 kvinner valgt inn på Stortinget. Kvinneandelen på rundt 45 prosent var den høyeste noensinne.
(©NTB)
Partileder Sofie Carsten Nielsen i Radikale Venstre har kunngjort at hun går av etter at partiet gjorde sitt dårligste valg noensinne.
Den såkalte dronningrunden er overstått i Danmark. Flertallet av partiene vil ha statsminister Mette Frederiksen til å lede forhandlingene.
Det skjer etter at alle partiene har sendt ledere eller øvrige representanter til Amalienborg slott for å redegjøre for sitt syn på det politiske landskapet til dronning Margrethe.
Mens Socialdemokratiets leder står sterkest, peker fem partier på Venstre-leder Jakob Ellemann-Jensen.
Partiene som peker på Mette Frederiksen er Socialdemokratiet selv, Lars Løkke Rasmussens Moderaterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet.
Jakob Ellemann-Jensen får støtte fra Venstre, Liberal Alliance, Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti.
Danmarksdemokraternes leder Inger Støjberg peker på seg selv til å lede forhandlingene, ettersom hun mener de øvrige borgerlige partiene søker for mye mot sentrum.
Dermed har Frederiksen fått støtte fra partier med til sammen 103 av 179 mandater til å lede regjeringsforhandlingene. Hun er også favoritt til å fortsette som statsminister.
(©NTB)
Med 60.837 personstemmer er statsminister Mette Frederiksen den mest populære kandidaten i det danske valget. Flere personstemmer har ingen fått siden 2005.
Bak Frederiksen følger Danmarksdemokraternes leder, Inger Støjberg, med 47.211 personstemmer, skriver DR.
Moderaternes leder Lars Løkke Rasmussen får 38.439 personstemmer og Liberal Alliances leder 38.284. Først nede på 7. plass finner man lederen for det nest største partiet, Venstre. Jakob Ellemann-Jensen kan notere 20.945 personstemmer.
Utenom partilederne er det Socialistisk Folkepartis Jacob Mark og den sosialdemokratiske helseministeren Magnus Heunicke som er mest populære.
Ikke siden valget i 2005 har en kandidat fått over 60.000 personstemmer. Den gang var det daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen fra Venstre som tronet øverst på listen.
(©NTB)
Statsminister Mette Frederiksen står på sitt etter seieren i folketingsvalget: hun vil danne en bred regjering.
– Det blir veldig, veldig rotete det her, konstaterte statsminister Mette Frederiksen under partilederdebatten i Publicistklubben onsdag.
Hennes parti Socialdemokratiet gjorde et veldig godt valg og sitter på egen hånd med 50 av de 90 mandatene som skal til for å danne regjering. Likevel har hun en vanskelig utgangsposisjon med sitt løfte om å danne en bred samlingsregjering.
Det er et løfte Frederiksen holder fast på, til tross for at hennes røde blokk fikk et knapt flertall i valget.
NTB
Partiledere på konservativ side i Danmark er opprørt over at nordatlantiske mandater sikrer rød blokk et knapt flertall.
Rød blokk fikk flertall med 87 mandater samt tre nordatlantiske mandater, etter en valgkveld der det var tvil om stemmefordelingen til siste slutt.
– Det er tankevekkende at danskene har sagt at de ønsker muligheten til å få en annen statsminister. Nord-Atlanteren må gjøre opp med seg selv om de vil bestemme hvem som skal bli statsminister i Danmark, sa partileder Søren Pape Poulsen i Det Konservative Folkeparti før en debatt i Publicistklubben onsdag.
Med det ene mandatet fra Færøyene og de to fra Grønland trenger ikke Socialdemokratiet lenger å danne en samlingsregjering. Dermed er partiet heller ikke avhengig av tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans parti Moderaterne.
Løkke Rasmussen påpekte dette på valgnatten, der misnøyen var til å ta og føle på.
– Hvis du ser på Danmark – ikke kongeriket Danmark, men Danmark – så er det ikke rødt flertall. På grunn av avstemningen på Grønland er det rødt flertall i Danmark. Ellers var det ikke rødt flertall i Danmark, sa han.
Stemmetellingene viser at blå blokk sammen med Moderaterne fikk rundt 60.000 flere stemmer enn rød blokk.
(©NTB)
Mette Frederiksen har formelt søkt avskjed for regjeringen hun er statsminister for, sier en rådgiver av Socialdemokraternes partileder, ifølge Reuters.
Hun har allerede varslet at hun ønsker å lede en ny sentrumsregjering. Det til tross for den røde blokken fikk flertall i tirsdagens valg.
De danske partilederne møtes onsdag til en TV-sendt debatt.
Statsminister Mette Frederiksen vil informere dronning Margrethe om tirsdagens valgresultat klokka 11.
Det melder det danske kongehuset
på sine nettsider.
Tirsdag ble det holdt stortingsvalg i Danmark. Der fikk rød blokk de nødvendige 90 mandatene for å sikre flertall. Det inkluderer ett mandat fra Færøyene og to mandater fra Grønland.
Mette Frederiksen og Socialdemokratiet gikk imidlertid til valg for å danne en bred samlingsregjering på tvers av blokkene.
Frederiksen opplyste valgnatten at regjeringen ville gå av og at hun ville gå til dronningen onsdag. (NTB)
Demokratiet er i ekstremt god form, men forhandlinger kan bli uhåndterlige, er gjennomgangstonen i danske avisledere etter valget.
Flere av lederskribentene rundt om i Danmarks aviser forventer at den nye regjeringen får nok å hanskes med.
– Innboksen til det nye danske parlamentet er stappfull av hastesaker og kriser som krever raske tiltak og vanskelige valg. Vi lever i en krisetid, og alt haster, sier Politikens hovedskribent og featureredaktør Marcus Rubin.
Rune Stubager, professor i statsvitenskap ved Aarhus Universitet, mener valget fører til en usikker fremtid for dansk politikk.
– Nå er det åpnet for interessante og langsiktige regjeringsforhandlinger, sier han til TT.
Når de siste stemmene er talt opp i Danmark, ser det ut til at rød blokk får et knapt flertall takket være støtte fra tre mandater fra Grønland og Færøyene.
Men statsminister Mette Frederiksen, som leder det største partiet Socialdemokratiet, sier hun vil søke regjeringssamarbeid på tvers av blokkene.
Det kan blant annet åpne for tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens nystartede parti Moderaterne i regjering.
(NTB/TV 2)
Med nesten alle stemmer talt opp på Grønland er det klart at partiene Siumut og IA blir størst. De støtter begge rød blokk, som dermed er sikret flertall i Folketinget.
Den grønlandske kringkasteren KNR fastslo dette etter at 98 prosent av stemmene var talt opp.
Medregnet de 87 mandatene fra Danmark og ett fra Færøyene har statsminister Mette Frederiksens røde blokk dermed 90 av Folketingets 179 mandater.
Frederiksen har varslet at hun vil forsøke å danne regjering på tvers av blokkene i nasjonalforsamlingen.
Har du tips, bilder eller video om saken?