TV 2 Play
Min konto

Sportsdøgnet Live

26. februar 17:24
KREVES FOR MEDALJE: Saken rundt Kamila Valijeva fortsetter. Foto: David J. Phillip / AP / NTB

Har mottatt fire anker – Canada krever OL-bronse

Foto: David J. Phillip / AP / NTB

Idrettens voldgiftsrett skal behandle tre russiske og én canadisk anke etter at dopingdommen mot kunstløperen Kamila Valijeva endte med endret medaljefordeling for Beijing-OL.

CAS, som er idrettens høyeste domstol, bekrefter mandag ankene som er mottatt i saken. De vil føre til at omfordelingen av medaljer etter lagkonkurransen under vinterlekene i Kina i 2022 vil trekke ut ytterligere.

15 år gamle Valijeva bidro til russisk gull i den nevnte lagkonkurransen. I etterkant ble det oppdaget at hun hadde testet positivt for doping i forkant av OL.

I slutten av januar besluttet CAS at Valijeva skulle utestenges i fire år for dopingbruk. Avgjørelsen hadde videre den konsekvensen at hun ble diskvalifisert fra lekene i Beijing. Dermed mistet Russland laggullet.

USA ble av Det internasjonale skøyteforbundet løftet opp til gullplass, mens Japan rykket opp til sølv. Det russiske laget ble på sin side tilkjent bronsemedaljene, selv etter at poengene Valijeva bidro med var strøket.

Spørsmålet er nå om det likevel blir en ny omkamp om medaljefordelingen.

Ny omkamp?

Den russiske OL-komiteen, Russlands skøyteforbund og utøverne på det nevnte russiske OL-laget har levert separate anker til CAS på omfordelingen av medaljene. De ber om at russerne gjeninnsettes som gullvinnere.

I tillegg er det også fra canadiske side levert inn en anke. Det henger sammen med at Canada endte som nummer fire i lagkonkurransen i Beijing. Etter at Valijevas poeng var strøket, sto canadierne fortsatt med ett poeng mindre enn Russland i kampen om bronsemedaljene, ifølge Det internasjonale skøyteforbundet (ISU).

Fra canadiske hevdes det imidlertid at ISU har lagt feil regeltolkning til grunn, og at utregningen av poengene således er feil. Påstanden er at Canada har krav på ytterligere ett poeng og dermed bronse etter diskvalifikasjonen av Valijeva.

«Gitt det tidlige stadiet i saksbehandlingen, kan det ikke gis noen indikasjon på når en høring kan finne sted, hvis det i det hele tatt kommer til å skje», skriver voldgiftsretten mandag om den videre behandlingen av ankene.

Tøff kritikk

Fra russisk hold haglet kritikken da dopingdommen mot Valijeva forelå i slutten av januar.

– Vi er ikke enige i disse avgjørelsene, verken i voldgiftsrettens avgjørelse eller avgjørelsen fra skøyteforbundet. Vi godtar dem ikke, sa Putin-talsmann Dmitrij Peskov.

– Hvis det er noen muligheter til å utfordre og fortsette å forsvare rettighetene til våre idrettsutøvere, må de forfølges til siste slutt, la han til.

Valijevas dopingprøve i forkant av Beijing-lekene viste spor av hjertemedisinen trimetazidin.

Valijeva ble frikjent av sitt eget forbund i Russland, men Verdens antidopingbyrå (WADA) mente at hun burde utestenges og diskvalifiseres fra lekene. Det gjorde at de sendte saken til CAS.

«Doping av barn er utilgivelig», skrev Verdens Antidopingbyrå i en uttalelse mandag.

Valijeva og hennes støttespillere har forklart det positive dopingtesten med at hun delte bestikk med bestefaren. Han ble behandlet med trimetazidin etter hjertesykdom.

I går 20:58
I går 20:57
I går 19:40
I går 19:38
I går 15:03

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?