Sportsdøgnet Live

TV 2 Play
Min konto

Golfsjokk: PGA-touren, europatouren og LIV slår seg sammen

Foto: Aaron Doster

Borgerkrigen i golfverden er over. PGA-touren, europatouren og den utskjelte LIV-touren er blitt enige om å danne et felles eierselskap.

– Etter to år med forstyrrelser og distraksjoner er dette en historisk dag for sporten vi kjenner og elsker, sier PGA-sjefen Jay Monahan i en uttalelse på tourens nettsted.

– Vi skaper en organisasjon som vil gavne spillerne, våre kommersielle og veldedige partnere og golfpublikum. Tilhengerne kan være sikre på at vi i tiden som kommer vil fremme konkurranser mellom sportens beste spillere og ivareta sportens framtid.

Partene har signert en avtale som slår sammen det saudiarabiske investeringsfondets (PIFs) golfinteresser (LIV-touren) med PGA-touren og DP World Tour (europatouren) i et felles eid selskap som skal gi de beste golfspillerne en arena å konkurrere på.

PIF skal ifølge pressemeldingen innledningsvis være eneste investor i det nye selskapet. Et navn på selskapet vil bli bestemt og offentliggjort senere.

President i Norges Golfforbund, Egil Hatling, er todelt i synet på sammenslåingen.

– Sportslig sett, er det fantastisk at de beste spillerne kan spille turneringer sammen. Det er noe Viktor (Hovland) har sagt hele veien: Han vil spille der de beste spillerne konkurrer, forteller Hatling til TV 2.

På den andre siden trekker han frem problematikken rundt menneskerettigheter og sportsvasking:

– Det er vi veldig opptatt av i Norges Golfforbund. Vi får håpe og tro at det blir fornuftig og klokt sett opp mot menneskerettigheter og sportsvasking, sier han.

– En god dag

– Dette er en god dag for golfsporten og alle som er opptatt av den verden rundt, sier PIF-leder Yasir Al-Rumayyan.

– Vi er stolte over å gå i partnerskap med PGA-touren for å videreføre PIFs enestående suksess i å finne verdi og fremme innovasjon. Vi skal forene, promotere og utvikle golfsporten verden over.

Al-Rumayyan blir styreleder i det nye selskapet, Monahan daglig leder.

Det vil fortsatt bli turneringer på hver av de tre tourene, men nå uten konflikter mellom dem.

– Sammen vil vi bli sterkere enn noen gang, sier europatourens daglige leder Keith Pelley.

Dropper søksmål 

Del av den inngåtte avtalen er at alle søksmål mellom parter i golfkonflikten avsluttes. De tre organisasjonene skal jobbe sammen for å finne en måte for spillere som ønsker det å vende tilbake til PGA-touren eller europatouren etter å ha forpliktet seg til LIV-touren.

LIV-touren ble innført i fjor og har vært svært kontroversiell, men også svært lukrativ for deltakerne. PGA-touren og europatouren har utelukket spillere som hoppet av til den saudifinansierte touren.

Navnet viser til romertall 54, ettersom turneringene på LIV-touren spilles over tre runder (54 hull).

Viktor Hovland er blant dem som har stått imot lokkende tilbud fra LIV-touren.

(©NTB/TV 2)

I går 23:42
Les hele artikkelen
I går 23:42
Les hele artikkelen
I går 23:41
I går 20:58
Les hele artikkelen
I går 20:35
I går 19:28
I går 18:36
I går 17:33
I går 17:17

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?