Mini wrc
Mini wrc

WRC: Ingen norske førere i Mini

Ryktene gikk om norsk fabriksfører - nå tviler ekspertene. Les mer her:

Margam Park. Den britiske VM-runden i rally. 2003. Siste etappe. Sekundstrid. Petter Solberg mot Sebastien Loeb.

Hvis du var en av dem som fikk en tåre i øyekroken da du så livesendingen fra sisteetappen under Rally Great Britain i 2003, der Petter Solberg kjørte inn til seier og verdensmestertittel - så har du sikkert som meg håpet å få oppleve dette øyeblikket igjen.

Det gikk rykter om norsk fører i Mini sitt nye WRC-team i rally. Det er BMW som eier Mini, og de begynner ikke med rally for å konkurrere om andreplasser, så en norsk fører ville også kunne betydd en norsk VM-kandidat.

Les mer om Mini her

Veldig god kunde

Mads Østberg: Mads kjører i dag Subaru og har tidligere gått ut og sagt at han skal være med i utviklingen av den nye Mini Countryman WRC-bilen, og at han har håpet at det skal kunne lede til en plass som fabrikkfører.

Grunnen til at Østberg får dette tilbudet om å være med i utviklingen, henger nok sammen med at han i dag kjører Subaru WRC-biler som er kjøpt av Prodrive. Det samme selskapet som skal drifte Mini sin WRC-satsing.

Familien Østberg har nok også vært Prodrive sin beste kunde etter at Subaru la ned WRC-satsingen sin, og det vil naturligvis skape en del goodwill. Men en plass som fabrikkfører virker desverre ikke trolig for den unge Mosse-føreren. Han mangler de helt store internasjonale resultatene, og er på mange måter uerfaren i forhold til konkurransen fra andre interessante førere.

Men det kan allikevel hende vi får se Østberg i en Mini WRC-bil allerede fra neste år, men da i en privatfinansiert kundebil teamet kjøper av Prodrive.

For lett?

Andreas Mikkelsen: Mikkelsen blir av mange regnet som det største rallytalentet i Norge siden Petter Solberg.

Det er nok mange som glemmer hvor god Petter egentlig var og er. Men Mikkelsen er utvilsomt et stort talent. Men også han kan tenkes å bli sett på som for "lett" når det gjelder internasjonal erfaring.

Persona non grata

Petter Solberg: Dette er mannen som burde vært Mini sitt førstevalg. Han har erfaringen, tempoet på alle underlag, og rutinen og kunnskapen som må til under utviklingen av den nye Mini WRC-bilen slik at man kunne siktet mot VM-gull.

Problemet er at det er Prodrive som drifter WRC-teamet til Mini, og det var de som driftet WRC-teamet til Subaru. Petter Solberg var som kjent ikke helt fornøyd med Prodrive og Subaru på slutten, så den lynraske nordmannen er nok desverre persona non grata der i gården...!

Andre kandidater

Disse førerene er mest sannsynlige

Dette er de tre førerne som ryktemakerne mener mest sansynlig får plass i Mini sitt nye WRC-team:

PG Andersson: Lynrask svenske med flere gode WRC-resultater. Andersson har blant annet kjørt flere rally på norsk jord og har imponert spesielt ved to anledninger. Den første var da han i en tohjulsdreven bil tok totalseier på den andre etappen under Mountainrally på Gol i 2006, og slo da blant annet Mads Østberg i en WRC-bil. Den andre var da han vant flere etapper med en "utgått" Skoda Octavia WRC-bil under Rally Norway i 2009.

Andersson var også fabrikkfører for Suzuki i deres WRC-satsing. Den satsingen ble dessverre avbrutt med unnskylding for finanskrisen, men det er nok ikke hele sannheten rundt akkurat den avgjørelsen.

PG Andersson er absolutt VM-materiale. Han har et fantastisk tempo, men er noe ustabil.

Blir det Grönholm?

Kris Meeke: Dette er protegéen til den avdøde rally-legenden Colin McRae. Også en meget rask herremann, og har vist stabilitet ved at han vant Intercontinental Rally Challenge i fjor, som er et slags uoffisielt VM for S2000-biler - de nest raskeste i VM.

Marcus Grönholm: Veldig mye tyder på at det er Grönholm som kommer til å bli senior- og testsjåfør. Han er to ganger verdensmester og hungrer nok å komme tilbake i manesjen etter at han ga seg som VM-fører for noen få år siden. Grönholm har allerede et godt forhold til Prodrive.

Dermed ser det altså ut til at drømmen om en ny norsk fabrikkfører i rally-VM virker veldig lite sannsynlig. Vi får håpe vi tar feil!

Les testen av denne kule Minien

Hvem tror du får plass i Mini sitt WRC-team? Skriv i kommentarfeltet under