VW Tiguan er ingen nykommer på markedet, men selger likevel svært godt. Øker mest så langt i år.
VW Tiguan er ingen nykommer på markedet, men selger likevel svært godt. Øker mest så langt i år.

VW Tiguan: Den store vinneren i bilmarkedet

Har mer enn doblet salget så langt i år – Norges suverent mest solgte SUV.

De rykende ferske nybil-salgstallene for juli viser at det fortsatt er full fart i bilsalget. Økningen fra samme måned i fjor er på 6.5 prosent.

Blant bilmerkene fester Volkswagen nå grepet om førsteplassen, etter at Toyota var oppe og yppet seg i starten av året.

VW-suksessen skyldes meget bra salg av flere bilmodeller. Men særlig én skiller seg ut, nemlig kompakt-SUV-en Tiguan.

Ingen nyhet

Den har størst økning av samtlige biler inne på topp 20. Denne måneden øker Tiguan med 206,1 prosent.

Så langt i år er økningen på 135,6 prosent. Det er et imponerende tall, kanskje særlig fordi denne modellen har vært med oss i flere år nå. Det er altså ikke snakk om nyhetens interesse.

Ekte folke-vogn: Les testen av Tiguan her:

Riktig produkt

– Tiguan har riktignok fått en facelift ganske nylig, men dette er nok først og fremst et resultat av veldig riktig produkt – kombinert med et forhandlernett som virkelig er i flytsonen, sier Broom-redaktør Knut Skogstad.

– Hva legger du i "riktig produkt"?

– At dette er en bil som passer nordmenn som hånd i hanske. Stor nok til å duge som familiebil for de fleste av oss, samtidig som den har kompakte mål og på ingen måte er prangende. Kombinasjonen dieselmotor og automat er naturligvis på plass. Og VW kan tilby veldig mye utstyr, det gir muligheten til å skreddersy bilen etter egne ønsker.

Nye kunder

– Tiguan er kanskje ikke noen spennende bil, men den er veldig gjennomført og har ingen klare svakheter. Vi ser at den blant annet henter en god del kunder som tidligere har kjørt japansk bil i denne klassen.

Samtidig kan det nok tenkes at den også stjeler litt Passat-salg. Nå er det nemlig bare noen titalls biler som skiller de to på statistikken. Mens lillebror Golf troner på en helt suveren førsteplass, sier Knut.

Smart tenkt: Her kan du lese testen av Passat Alltrack

BMW-suksess

Blant øvrige biler som gjør det bra er det også verdt å merke seg en annen SUV, denne gangen i atskillig høyere prisklasse enn Tiguan.

BMW X3 har en økning på 95,7 prosent så langt i år. Her er det snakk om ny modell – og den har virkelig truffet bilkjøperne hjemme.

Også Toyota Yaris har et meget bra salgsår så langt, her er økningen på 87,1 prosent.

Imponerende SUV: Les testen av X3 her:

Disse har minus

Hva så i andre enden? Bilmodellen som bremser mest er Mitsubishi ASX. Fjorårets store komet har dabbet kraftig av så langt i år, minus 50,6 prosent, det gir 13. plass på modellstatistikken.

Volkswagen Polo faller 32,1 prosent, mens Ford Mondeo har et minus på 22,4 prosent. Her svarer Ford-importøren akkurat nå med en veldig gunstig kampanje på denne modellen. Tosifret minustall er det også for Toyota Auris (- 15,3 prosent). Nissan Qashqai (- 12,0 prosent) og VW Golf (- 12,2 prosent).

Peugeot er taperen

På merkesiden har VW som nevnt nå skaffet seg en luke ned til Toyota på andre plass – mens Volvo og Ford kniver intenst om tredjeplassen.

Merkene som øker mest så langt i år er Nissan (19,5 prosent), BMW (18,5 prosent), Hyundai (17,4 prosent og nå ikke på topp 10) – pluss Audi på 16,6 prosent.

Taperen så langt i år er Peugeot. Minus 21 prosent er skuffende og merket har så langt i år ikke en eneste bilmodell inne blant de 20 mest solgte.

LES OGSÅ: Hvorfor gjør Opel det så dårlig i Norge?

Her er topp 20 så langt i år – og juli-tallene

tabell-juli
tabell-juli

Alle tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV)

LES OGSÅ: Disse nybileierene er aller mest fornøyd