GTI betegnelsen har ikke VW monopol på. Det har retten bestemt.
GTI betegnelsen har ikke VW monopol på. Det har retten bestemt.

VW tapte GTI-krigen

Ikke på racerbanen – men i retten

GTI – tre magiske bokstaver som får hjertet til å slå litt fortere på alle bilentusiaster. Men det er ikke bare fart, moro og spenning knyttet til disse bokstavene.

Nylig ble en lang og sår rettssak avsluttet mellom Volkswagen og Suzuki. Den har faktisk vart i hele ni år, siden 2003 da Suzuki kom med sin Swift GTi (med liten”i”) Men nettopp i-en provoserte VW, som mente at de hadde enerett på denne bilbetegnelsen. Suzuki godtok dette og døpte Swiften om til Sport.

Del med Facebook-vennene dine

Ikke mulig å ta feil?

Men en viss bitterhet over dette lå nok og ulmet, for etter en tid fikk de en domstol til å se på om det virkelig er slik at det kun er VW som kan bruke GTI-betegnelsen. Nå, ni år senere, har dommen falt, og den sier at VW IKKE har enerett på betegnelsen. En av grunnene skal ifølge dommen være:

– Ingen kan ta feil av en Suzuki og en VW – selv om begge har GTI-emblem.

VW Golf GTI
VW Golf GTI
Suzuki Swift Sport.
Suzuki Swift Sport.

Suzuki Swift Sport: Liten, lett og leken:


Andre har gjort det

Dessuten ble det fastslått at GTI er en forkortelse for ”Grand Turismo Injection” og at betegnelsen derfor med rette kan brukes på alle sporty biler med bensin-innsprøytningsmotor.

Nå er det jo slik at også flere har brukt GTI-betegnelsen. Best kjent er kanskje Peugeot og deres 205 GTI, men de har også flere biler med samme bokstaver på bakluka. Det samme har Toyota hatt på sin Corolla GT-i men de hadde en liten bindestrek imellom GT og i.

Toyota Corolla GT-i
Toyota Corolla GT-i
Peugeot 205 GTI
Peugeot 205 GTI

Les alt om 80-tallets GTI-bonanza her:

Uansett, nå er det altså fritt fram.

Ikke første gang

Det er ikke første gangen det er disputter rundt dette temaet. Nylig ville Audi beskytte sitt varemerke TDI, men det ble samme dom i den saken. Domstolen mente at TDI er forkortelse for Turbo Diesel Injection" og der med kan bruks fritt av andre som har biler med en slik motor. Det vil si de fleste.

Mange år, mye moro – alt om Golf GTI:

Golf-2-GTI
Golf-2-GTI

Topp 10: De råeste fra Opel

Hva mener du om dette – rett eller galt? Skriv inn din mening i kommentarfeltet under: