VW SP2: Nå kan du kjøpe en helt unik bilsamling

Samlingen en stor - og modellene svært sjeldne.

Nå kan du sikre deg ikke bare en, men mange eksemplarer av en helt spesiell VW modell (Foto: Privat)
Nå kan du sikre deg ikke bare en, men mange eksemplarer av en helt spesiell VW modell (Foto: Privat)

Alle har vi vel hatt drømmer om å ramle over den virkelig store skatten. Gjerne i form av en helt unik og sjelden bil som plutselig dukker opp som troll av eske, og som er verdt en liten formue.

Av og til går slike drømmer i oppfyllelse, i alle fall for noen. Nylig dukket denne helt unike VW-samlingen opp på et gammelt lager i Brasil. Selveste sambalandet...

Bil-skatt a-la Sabeltann

Ikke nok med det – de uhyre sjeldne bilene er også det som blant kjennere ofte omtales som nettopp samba-VW-en. Eller om vi skal være korrekte – Volkswagen SP2, som det offisielle navnet er.

Sjeldne VW SP2 karosserier stablet opp på rekke og rad langs
  veggen. (Foto: Privat)
Sjeldne VW SP2 karosserier stablet opp på rekke og rad langs veggen. (Foto: Privat)

Ikke bare en, to eller tre... Nei da – her snakker vi 16 stk. komplette og sju demonterte biler av arten. Rett og slett en ekte bilskatt!

Denne samlingen gjør vel omtrent det samme med bilentusiaster som en kiste med gull gjør med Kaptein Sabeltann.

Se hele annonsen her:

Kortversjonen

Om du ikke kjenner til akkurat denne VW-en så er du allerede tilgitt. For som nevnt dette er sjelden vare. På 70-tallet, var det brasilianske markedet stengt for bilimport, og det er i all hovedsak Volkswagens datterselskap i Brasil som står bak SP-modellen.

Den tyske fabrikken godkjente prosjektet, men satte som betingelse at den nye bilen måtte baseres på et allerede eksisterende VW-chassis. Valget på ”donorbil” falt på VW 412 som den altså deler motor og hjuloppheng med.

Vakker

Verdens vakreste VW? Mange mener at SP2 er det.
Verdens vakreste VW? Mange mener at SP2 er det.

I kjent VW-stil fra den tiden er motoren montert bak. Mange mener at dette er den peneste VW-en som finnes, med sitt lave karosseri, store hjulbuer, lav, sint front med doble frontlamper (fra VW 412) og en sexy avrundet rumpe med lave, smale baklykter som kan gi assosiasjoner til Porsche 911 fra samme tid.

Vil du vite mer om VW SP2, så klikk her:

Stykkpris

Ikke mer enn 10.205 biler ble produsert mellom 1972 og 1976. Av disse ble bare 670 biler solgt på eksport, og til Europa kom bare én eneste bil. Senere har det riktignok kommet flere som flyttegods eller bruktimport, men så langt vi kjenner til finnes det ingen slike biler i Norge.

Særlig tyskere og amerikanere har lagt sin elsk på denne litt enkle, men likefullt vakre bilen, og at slikt driver prisene oppover er neppe noen hemmelighet. Selgeren her gjør det enkelt og sier at prisen er 4.800 dollar – eller ca 27.000 kroner – pr. bil – uansett tilstand, såvidt vi forstår.

Se selgerens egen hjemmeside her:

Restaureringsobjekter

Bilene bærer tydelig preg av å ha stått i noen år og er nok
  for restaureringsobjekter å regne (Foto: Privat)
Bilene bærer tydelig preg av å ha stått i noen år og er nok for restaureringsobjekter å regne (Foto: Privat)

Slik sto VW Bobla i 32 år:

I og med at bilene er så sjeldne er det vanskelig å danne seg noe eksakt prisbilde, men vi vet at fine originalbiler og restaurerte biler omsettes for ca. 150.000 kroner ute i den store verden, men prisene ventes å stige ytterligere.

Selv om tilstanden sikkert varierer en god del fra bil til bil, så må nok de fleste her betegnes som skikkelige restaureringsobjekter.

De delene som passer fra VW 412 er relativt kurante å få tak i, mens det er grunn til å tro at de delene som er spesielle for SP-en er en del verre. Bilene er enkle rent mekanisk, mens rust alltid er både kostbart om man setter det bort - eller svært tidkrevende om man sveiser selv.

Selger bekrefter at det har vært vist norsk interesse for bilene.
  Få vi snart se SP2 på norske veier?
Selger bekrefter at det har vært vist norsk interesse for bilene. Få vi snart se SP2 på norske veier?

Her er bilene som egentlig ikke finnes:

Kommer til Norge?

Frakt fra Brasil til Norge vil nok også koste litt, men selgeren opplyser til Broom.no at det har vært vist interesse fra Norge på nettopp disse bilene.

Så kanskje vil vi snart kunne få nyte synet av den unike VW SP2 også på norske veier?

LES OGSÅ: Godt kjøp? Du kan like godt kaste tusenlappene på peisen!