VW Saveiro: Nei – denne tøffingen får du ikke kjøpt

Det kan kanskje synes rart, men det er en grunn til det er slik.

Denne VW en har du neppe sett før. Ikke så rart VW Saveiro selges ikke i Europa.
Denne VW en har du neppe sett før. Ikke så rart VW Saveiro selges ikke i Europa.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny!

Kom over en litt spesiell VW forleden. Saveiro kalles den. Om jeg ikke har forstått feil så selges denne kun i Brasil. Virker som en kjempepraktisk bil – litt på samme måte som disse små Skoda pickupene.

Hvorfor selges ikke denne i Norge? Med en liten dieselmotor typisk burde den også bli ganske rimelig med tanke på norske avgifter. Tipper det er en bil mange kunne tenkt seg, den ser også kul ut!

Benny svarer:

Hei sann!

Ja det stemmer. Volkswagen Saveiro er en ganske fin og tøff liten pickup i samme klasse som for eksempel Fiat Strada og Chevrolet Montana.

Den bygges – som du korrekt sier i Brasil – men selges mange andre steder i verden enn der også. Blant annet i Sør-Amerika, Afrika og Midtøsten. Den bygger i utgangspunktet på VW Gol (og NEI – det mangler IKKE en "F" her, Gol er altså pickup utgaven av bestselgeren).

VW produserer mange biler vi aldri har sett i Europa – og neppe heller får se. Andre eksempler på dette er VW Parati, VW Fox, VW Pointer og altså Gol – fortsatt uten "F".

Grunnen er at disse bilene ofte bygges etter andre spesifikasjoner og krav enn det vi (les: EU, red.anm.) setter til moderne biler.

Slik ser VW Saveiro ut bakfra.
Slik ser VW Saveiro ut bakfra.

Kort fortalt kan man si at dette er litt enkle biler med gårsdagens teknologi. Det vi si motorer som ikke klarer våre krav til utslipp lenger, mangler ESP, ikke ville gjort det spesielt godt i kollisjonstestene til EuroNCAP og kanskje mangler airbager.

Disse tingene i sum gjør at man heller ikke kan framskaffe nødvendig dokumentasjon for å få de registrert i Europa heller.

Men jeg er enig med deg, Saveiro-en ser slett ikke så aller verst ut i en litt påkostet utgave. Den finnes i tre utstyrsvarianter. Man får den også i en Cross-utgave som den oransje bilen på toppbildet viser.

De enkleste derimot er veldig, veldig enkle. Uten noe utstyr, med stålfelger, svarte plastfangere og et svært enkelt interiør, som regel er de da hvitlakkerte.

Da er den nærmest for et motorisert esel å regne.

Les også: Dette er Forden ikke engang entusiastene kjenner til

Stort arkivAlle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!


LES OGSÅ: Dette er en julegave fra norske politikere


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: