Illustrasjonsbilde: VW Passat 2006
Illustrasjonsbilde: VW Passat 2006

VW Passat: - Føler meg nesten litt lurt

Han valgte "feil" utgave - det kan koste dyrt.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo Benny. Vi har en 2005 modell Passat som vi har tenkt å bytte nå til nyere bil. Den ble kjøpt akkurat da denne modellen ble lansert og vi kjøpte sedan fordi stasjonsvogn da ikke var tilgjengelig. Nå har jeg fått innbyttevurdering på den flere steder og det som går igjen er at jeg får mye mindre i innbytte enn om dette hadde vært stasjonsvogn. Likevel var ikke prisen ny svært forskjellig.

Vi hadde ikke behov for noen stasjonsvogn og har det heller ikke nå, men i forhold til økonomien i dette begynner jeg å forstå at dette ikke var noe lurt kjøp å gjøre. Det var det imidlertid ingen som sa noe om da vi kjøpte bilen og som bilkunde hadde jeg heller ingen forutsetninger for å vite at dette kunne være et lite gunstig kjøp. Det er nesten slik at jeg føler meg litt lurt nå. Har du noen forslag til hva vi kan gjøre med saken?

Hilsen tross alt fornøyd Passateier.

Les mer om denne Passaten i Brooms bruktbilguide - her:

Benny svarer:

Hei Passateier!

Du har erfart noe som dessverre ikke er noen nyhet i bruktmarkedet. For veldig mange bilmodeller er verditapet adskillig høyere for sedan- og kombiutgaver enn det er for stasjonsvogner. Passat er et godt eksempel på det. Her skal ”alle” ha stasjonsvogn, det gjenspeiler seg i nybilsalget og det er også akkurat det samme i bruktmarkedet. Jeg mener at stasjonsvognandelen på Passat er på over 90 prosent av salget i Norge. Sedanen blir derfor ukurant i forhold.

Dermed blir verditapet høyere og selv om du kanskje betalte noe mindre for den ny, blir regnestykket ikke særlig godt til slutt. Det er ikke så mye jeg kan råde her, bortsett fra at jeg ville forsøkt å få innbyttepris fra flere forhandlere. Kanskje du bør også forsøke å selge bilen selv?

Vær obs på at du da må legge deg under tilsvarende stasjonsvogner i pris, ellers blir den garantert ikke solgt. Men det er nå en gang slik at det også på bruktmarkedet er folk som ikke vil ha stasjonsvogn og som faktisk er på utkikk etter biler som din. Er prisen da riktig, bør det gå an å få solgt den.

Vurderer du å kjøpe VW igjen? Da ville jeg tatt med Passaten dit du kjøpte den og forklare ”problemet” du nå har fått. Du får kanskje ikke veldig mye mer i innbytte for den av den grunn, men jeg tipper dette vil kunne gi deg litt ”goodwill” og kanskje et ekstra godt kjøp på nybilen. Og ja - med tanke på verditap så kan det være smart å velge en stasjonsvogn denne gangen...

Lykke til!

Les også: Er metallic-lakk verdt pengene?


Del med Facebook-vennene dine

Rust på bruktbil: Dette er de 20 beste

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Prut til selgeren blir sint!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: