VW Passat: Denne kalles galskapsbilen

De bygger racerbil av Passat stasjonsvogn- med V8-motor og over 600 hk!

EN UVANLIG PASSAT: Kim Richard Olsen (t.v.) og Thomas Dohme Pryerdalen har bygd en Passat stasjonsvogn om til en racerbil.  (Foto: Jan Einar Wettre, ta.no/ANB)
EN UVANLIG PASSAT: Kim Richard Olsen (t.v.) og Thomas Dohme Pryerdalen har bygd en Passat stasjonsvogn om til en racerbil. (Foto: Jan Einar Wettre, ta.no/ANB)

I en låve på Sneltvedt i Skien er det i ferd med å oppstå et helt spesielt kjøretøy, nemlig en Volkswagen Passat stasjonsvogn med V8-motor og bakhjulsdrift. Og 600 hestekrefter. Det skriver ta.no.

- Vi ville ha noe ikke alle andre har, smiler Kim Richard Olsen.

Ved siden av ham står en uskyldshvit Passat stasjonsvogn som det ved første blikk ikke er noe spesielt med, bortsett fra den digre frontspoileren.

Skal se original ut

Men når man ser nærmere etter, oppdager man et digert bur av tykke stålrør inne i kupéen. Og noe baksete er det ikke snakk om, for sitteplassene innskrenker seg til racingseter fra Momo. Inne i bilen er det mildt sagt spartansk, og det eneste som er igjen fra Volkswagens side er dashbordet. Dette er nemlig en racerbil.

- Vi tenkte at dette var et flott baneprosjekt, sier Olsen. - Vi får bilen ferdig til årets sesong, og vi skal kjøre asfaltracing og drifting med den til sommeren. Noe av greia er at den skal se ganske original ut fra utsiden, og ikke som en racerbil.

Del med Facebook-vennene dine

Galskapsbilen

Byggingen har tatt tre år og omtrent 3000 arbeidstimer for Olsen og Thomas Dohme Pryerdalen. Det har blant annet gått med 25 kg sveisepinner og 38 meter stålrør, for mange av bilens originale deler er sveiset på nytt.

- På utenlandske internettforumer og nettsteder kalles den bare «galskapsbilen», sier Dohme Pryerdalen. - De aller færreste kan tenke seg å gå løs på et så stort prosjekt.

Godsaker under panseret

Motoren som står under panseret er svært uvanlig å se i en Passat.

Denne V8-motoren har 400 hk, og med kompressor vil den yte 600 hk. (Foto: Jan Einar Wettre, ta.no/ANB)
Denne V8-motoren har 400 hk, og med kompressor vil den yte 600 hk. (Foto: Jan Einar Wettre, ta.no/ANB)

- Det er en V8-motor, en 5,7-liters LS1 fra en Pontiac Trans Am, og den yter omtrent 400 hk som den står nå. Men vi skal sette på en kompressor, og da regner vi med at den får en effekt på rundt 600 hk.

Motoren er flyttet over en halv meter bakover i motorrommet, slik at vektfordelingen skal bli så god som mulig.

- Når vi skal kjøre løp er det viktig å ha en vektfordeling mellom for- og bakaksel som er så nær 50/50 som mulig, sier Olsen. - Og vi tror vi kommer ganske nær.

Fikk den i gave

Passaten begynte livet som en vanlig familiebil med dieselmotor, men ble etter hvert donert til de to bilbyggerne av Volkswagen-forhandleren Skien Bil.

- De har 75-årsjubileum, og vi fikk overtalt dem til å gi oss denne å lage et prosjekt på i forbindelse med jubileet, sier Olsen.

- Vi tror den vil vekke oppsikt.

Du kan lese mer om bil og trafikk på ta.no - her:

Her er noen som går enda lenger - en hjemmelaget Audi TT!