VW Cross Blue Concept: Grønt lys for lavpris-SUV

Denne kan bli tøff for konkurrentene.

Nå er det offisielt: VW CrossBlue skal i produksjon og kommer på markedet i 2016.
Nå er det offisielt: VW CrossBlue skal i produksjon og kommer på markedet i 2016.

Volkswagen viste den første gang på bilutstillingen i Detroit tidligere i år - der konseptbilen Cross Blue fikk en svært positiv mottagelse.

Her handler det om velvoksen SUV med sju seter og praktiske løsninger. Cross Blue er nesten nøyaktig fem meter lang, da er det ikke noe problem å få inn tre seterader.

Lavere pris

VW har allerede to SUV-er i sitt modellutvalg, nemlig Tiguan og Touareg. Men selv om Tourareg er en godt voksen bil, blir den for kompakt for mange amerikanske bilkjøpere.

De vil ha større bil og størrelsesmessig vil Cross Blue kunne konkurrere med biler som BMW X5 og Mercedes ML - men til en langt lavere pris.

Lyst på brukt Touareg? Les mer her:

Lavere kostnader

VW vil nemlig bygge den på sin MQB-plattform, som er utgangspunktet for en rekke bilmodeller. En av dem er storselgeren Golf.

Plattformen er så fleksibel at den også kan strekkes helt opp til Cross Blue. Det betyr lavere utviklingskostnader og også svært effektiv produksjon - noe som gjør at VW kan prise den svært aggressivt.

Les mer om MQB – klikk her:

Store ambisjoner

I Detroit understreket VW at dette er en konseptbil og at det ikke er tatt noen avgjørelse på om den skal i produksjon.

Nå avslører imidlertid bransje-nettstedet autonews.com at VW-sjefen Martin Winterkorn i møte med amerikanske forhandlere har forsikret at de skal komme med en modell i dette segmentet. Den vil være svært viktig for VW i USA - og her er da også ambisjonene svært store.


Konseptbilen vises med seks separate seter, men VW skal også
  tilby den med tre seter i midtre seterad.
Konseptbilen vises med seks separate seter, men VW skal også tilby den med tre seter i midtre seterad.


LES OGSÅ: Tøft konsept – men sjefene stoppet det

Doble salget

Det amerikanske markedet har i mange år vært en hodepine for VW, men nå er det full fart og optimisme også der. En egen, USA-produsert Passat med svært gunstig prislapp, har blitt en suksess.

Tanken er å bygge også Cross Blue i USA: Den vil være helt avgjørende for å oppnå målet om å nesten doble salget der innen 2018, opp til 800.000 biler.

LES OGSÅ: Passaten koster 120.000 kroner – ny!

305 hestekrefter

CrossBlue ble i utgangspunktet vist som en hybridbil. Den er utstyrt med en TDI-diesel og to elektromotorer som arbeider sammen med en dobbeltclutch automatgirkasse.

Dieselmotoren yter 190 hestekrefter, mens den framre elektromotoren yter 54 hk og den bakre hele 115 hk. Når potensialet i alle motorene utnyttes til fulle, yter bilen 305 hestekrefter med et dreiemoment på inntil 700 Newtonmeter. Akselerasjonen fra 0–100 går unna på 7,5 sekunder.

Litt elbil også

Bilen kan kjøres med null utslipp, enten automatisk eller via en bryter i midtkonsollen.

Når lithium-ion batteriet er fulladet, kan CrossBlue kjøre inntil 33 kilometer på elektrisk drift. Ved ren elektrisk drift, er toppfarten begrenset til 120 km/t for å oppnå optimal rekkevidde. Batteriene er plassert i sentertunnelen.

LES OGSÅ: Dette er den snilleste gutten i hybridklassen

Skyvedører

De bakerste setene er plassert litt høyere for å gi god sikt. Likevel skal takhøyden være tilstrekkelig for voksne passasjerer.

Benplassen er sjenerøs også i tredje rad, slik at voksne kan lene seteryggen bakover uten at det blir trangt for dem bak. Skyvedører letter atkomsten. Med alle setene i bruk er det plass til såpass mye som 335 liter bagasje.

Ved å slå ned de bakerste setene øker lasterommet til 812 liter og det får en lengde på 1,37 meter. Designet er utviklet under ledelse av Volkswagens tyske designere, men i nært samarbeid med Volkswagen i USA.

LES OGSÅ: Dette var den mest leste biltesten på Broom i 2012


Designet er tydelig Volkswagen, men med rettere linjer enn på
  konsernets to andre SUV-er.
Designet er tydelig Volkswagen, men med rettere linjer enn på konsernets to andre SUV-er.


LES OGSÅ: SUV med sju seter – fra 150.000 kroner