Etter grundige undersøkelser, kan VW nå slå fast at den andre motortypen de har undersøkt ikke omfattes av utslippsjukset. Det er motorer av typen EA189 som har den omdiskuterte programvaren – totalt berører dette drøyt 11 millioner biler på verdensbasis.
Etter grundige undersøkelser, kan VW nå slå fast at den andre motortypen de har undersøkt ikke omfattes av utslippsjukset. Det er motorer av typen EA189 som har den omdiskuterte programvaren – totalt berører dette drøyt 11 millioner biler på verdensbasis.

VW bekrefter at ny motor IKKE er berørt av Dieselgate

Nå blir det fullt fokus på innkalling og oppgraderinger.

Volkswagen-konsernet opplyser nå at de etter grundige undersøkelser kan bekrefte at alle EA 288-motorer, både med Euro 5- og Euro 6-standard, er i henhold til miljø- og lovkrav.

Det innebærer at ingen nye biler fra Volkswagen-konsernet er berørt av utslipsskandalen.

Det var torsdag denne uken at ulike nyhetsbyrå kunne fortelle at VW holdt på å sjekke om EA288-motorer også hadde den ulovlige programvaren, som sørget for å gi kunstig lave NOx-utslipp under testing.

Nå har en altså gjort seg ferdig og konkludert med at de ikke er omfattet av jukset.

– Denne bekreftelsen slår fast at alle nye biler vi selger i Norge er i henhold til miljø- og lovkrav. Det er vi glade for å kunne være tydelige på, samtidig som vi jobber med å forberede vår organisasjon for oppgraderingen av EA 189-motorene, sier Terje Male, administrerende direktør i Harald A. Møller AS i en pressemelding.

Les også: Her er Tesla-sjefens råd til VW-sjefene

Jobber med løsning

Det er altså utelukkende kunder med dieselbiler med EA 189-motor som er berørt i denne saken.

Etter avsløringene tidligere i høst igangsatte Volkswagen-konsernet en systematisk gjennomgang for å kartlegge det totale omfanget av den ulovlig programvaren.

Parallelt har man arbeidet med å finne en helhetlig løsning for å sikre at berørte biler etter oppgradering skal svare til alle miljø- og lovkrav.

Starter i 2016

I Norge finnes det nesten 150.000 biler med den ulovlige softwaren installert. Berørte kunder og alle som lurer på om deres bil er omfattet av saken oppfordres til å gå inn på nettsiden www.189motor.no. Her er det mulig å undersøke om bilen har behov for utbedring gjennom et søk på bilens registreringsnummer. 

Arbeidet med de tekniske løsningene pågår for fullt og de første bilene blir trolig utbedret i begynnelsen av 2016. Før den tid skal løsningene presenteres og godkjennes av tyske transportmyndigheter.

Tidligere er det blitt bekreftet at disse myndighetene har godkjent Volkswagen-konsernets handlingsplan for utbedring.

Harald A. Møller AS vil fortløpende informere berørte kunder i Norge om relevant utvikling i denne saken frem til endelig løsning foreligger.

Les også: Dieselgate: Hvordan var det mulig?