Vrak bilen og spar tusenlapper

Men du må skynde deg. Fristen går snart ut.

Vrak nr 01
Vrak nr 01

Mandag 22. mars går fristen ut for å betale årsavgift på registrerte kjøretøy samt campingvogner og campingtilhengere over 350 kilo. For disse er avgiften på 2.790 kroner, skriver siste.no

– Man må vrake bilen innen 22. mars dersom man skal unngå å betale årsavgift. 23. mars er det rett og slett for sent. Likevel er det mulig å få redusert avgiften etter dette, men da må bilen vrakes innen 1. juli og man får refundert halve årsavgiften, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Luksusavgift

Årsavgiften ble innført så langt tilbake som i 1917. Den gang som et midlertidig tiltak for å skattlegge luksus. Nå fungerer den som en avgift til statskassa.

– NAF mener at årsavgiften bør reduseres, og at det bør legges til rette for at kjøretøy kan registreres for en kortere periode slik at sesongkjøretøy og de som ikke er i bruk i en lengre periode kan betale en lavere årsavgift. I Sverige kan man på- og avregistrere et kjøretøy via internett til en lav pris, melder Engebretsen.

– Sjekk nøye

Han ber også bileiere sjekke nøye om de har fått riktig avgift. Bensinbiler og dieselbiler med partikkelfilter har en årsavgift på 2.790 kroner, mens dieselbiler uten filteret får en avgift på 3.245 kroner.

– Når du skal betale årsavgiften, er det viktig å kontrollsjekke at du har fått riktig avgift på kjøretøyet du eier. Spesielt gjelder det hvis du har dieselbil. I fjor fikk 500-600 bileiere feil årsavgift og det ligger an til samme antall i år. Årsaken skyldes feilrapportering fra bilimportørenes side, sier Engebretsen.

8,1 milliarder

Har du bil, men ikke fått giro? Vel, du slipper ikke unna da heller. Da er løsningen å gå inn på www.toll.no og legge inn bilens registreringsnummer. Da får man nytt KID-nummer og unngår tilleggsgebyr på 250 kroner ved for sen betaling.

Alle registrerte kjøretøy i motorvognregisteret skal betale årsavgift. Årsavgiften gir staten en inntekt på 8,1 milliarder kroner i 2010.

Du kan lese flere motorsaker på siste.no - klikk her