Volvo S100: Nå skal de satse på luksus

Den kinesiske eieren får viljen sin.

Concept You debuterte på bilutstillingen i Frankfurt i fjor   nå er det vedtatt av Volvo skal komme med en ny storbil hakket over S80.
Concept You debuterte på bilutstillingen i Frankfurt i fjor nå er det vedtatt av Volvo skal komme med en ny storbil hakket over S80.

Volvo har bygget seg opp som et bilmerke med fokus på sikkerhet og skandinavisk design. Mer diskret enn prangende – og med litt alternativ status i forhold til de tyske premium-merkene.

Men om det kommer til å fortsette slik, er et helt åpent spørsmål.

Viktige strategivalg

De siste ukene har det blitt helt tydelig at det er store interne stridigheter i Volvo. Det har vi sett beviser for også tidligere.

Her handler det om viktige strategivalg, der ledelsen i Sverige og eierne i Kina har svært ulike syn.

LES OGSÅ: Slik skal de bli størst i Kina

Styre seg selv

Etter at kinesiske Geely tok over Volvo, var forholdet lenge preget av idyll.

Geely-sjef Li Shufu har store planer for Volvo. (Foto: Scanpix)
Geely-sjef Li Shufu har store planer for Volvo. (Foto: Scanpix)

Geely-sjefen Li Shufu gjorde det klart at Volvo skulle få styre seg selv og at de viktige valgene skulle tas i Sverige.

I praksis har det ikke gått helt slik.

Li Shufu har nemlig en rekke ganger presset på for at Volvo skal lage større og mer luksuriøse biler – og ta opp kampen mot blant andre BMW og Audi.

De kinesiske eierne er ikke fornøyd med hvordan Volvo-interiørene ser ut - her kommer det til å bli store endringer i årene som kommer.
De kinesiske eierne er ikke fornøyd med hvordan Volvo-interiørene ser ut - her kommer det til å bli store endringer i årene som kommer.

LES OGSÅ: Vår test av Volvo V60 her:


Nytt flaggskip

Det har Volvo-ledelsen vært svært skeptisk til, men til syvende og sist er det Li Shufu som bestemmer – og nå later det til at han får viljen sin.

Han har nemlig bekreftet til kinesiske media at Volvo skal komme med en helt ny toppmodell, foreløpig går den under navnet S100. Den skal bygges på samme plattform som nye XC90 og dagens flaggskip S80 – men den skal bli en god del større enn sistnevnte.

Flere markeder?

Konkurrentene er helt åpenbart BMW 7-serie, Audi A8 og Mercedes S-klasse – dermed legger også Volvo lista svært høyt.

Bilen skal etter planen produseres ved Volvos fabrikk i Chengdu, Kina. Ifølge Li Shufu er det ennå ikke bestemt hvilke andre markeder enn Kina den skal lanseres i.


Bruktbilguide: Slik gjør du best kjøp på Volvo XC60


Konkret smakebit

Designmessig er det ventet at Volvo kommer til å hente mange elementer fra to konseptbiler de har vist de siste årene. I 2011 presenterte de sin Concept Universe på bilutstillingen i Shanghai.

Året etter fikk vi se Concept You (bildene) som debuterte i Frankfurt. I år kom de til Frankfurt med Concept Coupe, den blir regnet som en veldig konkret smakebit på hva vi kan vente oss av Volvo-design i årene som kommer.

LES OGSÅ: Dette er egentlig en Volvo, men ...

Concept You er en langstrakt og sporty bil - og vi kommer helt sikkert til å se designelementer her i den nye storbilen S100.
Concept You er en langstrakt og sporty bil - og vi kommer helt sikkert til å se designelementer her i den nye storbilen S100.

LES OGSÅ: Slik startet stasjonsvogn-eventyret for Volvo