- Volvo blir solgt til Kina innen søndag

Sterke rykter om at Volvo-salget nå bare er noen dager unna.

PS volvo (Foto: Scanpix)
PS volvo (Foto: Scanpix)

Salget av Volvo Personvagnar fra Ford til kinesiske Geely har trukket ut - og i det siste har det også kommet flere motstridende meldinger om hvor enige de to partene egentlig er.

Men nå later det til at alle problemer er ryddet av veien og at det bare er snakk om noen få dager før avtalen er undertegnet.

Skeptiske svensker

Financial Times refererer til tre kilder tett på avtalen som hevder at avtalen skal undertegnes før påske, sannsynligvis innen førstkommende søndag. Dermed later det til at de lange og tøffe forhandlingene har gitt resultater.

Ford og Geely har jobbet med dette i omtrent et år, etter at Ford gikk ut og erklærte at de ikke lenger ønsket å eie Volvo.

Internt i Volvo har det vært mye skepsis rundt denne overtagelsen. Men Geely har en rekke ganger presisert at deres plan er å gi svenskene stor grad av "selvstyre" - og at Volvo skal få leve videre som et uavhengig merke, med fokus på å rendyrke merkevaren ytterligere.

Se hvem som lager biler igjen - klikk her

Fabrikk i Kina

Kineserne har også svært ambisiøse planer for produksjonen. Målsetningen skal være å doble Volvo-salget.

For å klare det trenger Volvo en helt ny fabrikk i Kina, med kapasitet på 300 000 biler årlig. Denne vil i utgangspunktet forsyne det kinesiske markedet med biler, men eksport skal også være aktuelt. Her vil kostnadsnivået ligge langt under fabrikkene Volvo i dag har i Sverige og Belgia.

I løpet av de tre-fire første årene som Volvo-eier, vil Geely også utvide Volvos modellutvalg med to eller tre større og mer lukuriøse biler. Måsetningen er å øke Volvos premium-faktor. Og dermed også kunne ta bedre betalt for bilene.

XC60 blir en uhyre viktig bil for "nye" Volvo. Les testen her

Styrke arbeidsplasser

Det kan også være aktuelt å flytte bilmodeller som nærmer seg slutten på livssyklusen til Kina. Når alle utviklingskostnader er tatt, kan disse være god butikk på "hjemmemarkedet", selv om prisene kanskje er lavere enn internasjonalt.

Geely skal også ha lagt fram planer for betydelige nyinvesteringer i Sverige. Dette for å gjøre bilproduksjonen her mer effektiv og rasjonell, og dermed styrke de svenske arbeidsplassene. Dette er ikke minst viktig i forhold til samarbeidsklimaet framover.

Du store kineser! Les Broom-Bennys blogg her

Dette er splitter nye S60 - en bil Volvo venter seg mye av i årene som kommer.
Dette er splitter nye S60 - en bil Volvo venter seg mye av i årene som kommer.