volvo_crop (Foto: AFP/SCANPIX)
volvo_crop (Foto: AFP/SCANPIX)

Volvo blir kinesisk?

Spekulasjonene har gått lenge. Nå melder kinesiske aviser at avtalen er i boks - Volvo blir solgt til Kina!

Framtiden til Volvo har havnet litt i skyggen av alle ryktene og nyhetene rundt Saab i det siste. Men ingen ting er i utgangspunktet forandret for Volvos del: Merket er til salgs og Ford har forhandlet med en rekke interessenter.

Det har lenge vært kjent at en av dem er den kinesiske bilprodusenten Geely. Og nå melder avisen China Daily at avtalen er i boks. Geely skal ha undertegnet en intensjonsavtale med Ford. Nå gjenstår bare detaljene.

Riktig timing

Ifølge China Daily skal det allerede være klart at produksjonslinja for XC90 skal flyttes til Kina. Noen kjøpesum er naturlig nok ikke bekreftet, men det antydes at den ligger på rundt 3 milliarder dollar. Det er i så fall mer enn en halvvering av summen Ford betalte da de kjøpte Volvo i 1999.

- Dette er helt riktig timing for et kinesisk selskap, med tanke på nedturen i økonomien, å gjøre utenlandske investeringer, sier Jia Xinguang - en ekspert på kinesisk bilindustri til avisen Shanghai Daily.

Kinesiske Geely kjøper Volvo?
Kinesiske Geely kjøper Volvo?

Ikke i dag...

Geely er langtfra den største kinesiske bilprodusenten, men de har svært ambisiøse planer om å ekspandere. Derfor har de vært på hugget både overfor Saab - og nå Volvo. Til nå i år har de solgt drøye 100 000 biler på det kinesiske markedet.

Volvo ønsker overhodet ikke å kommentere denne nyheten. Fra Fords side heter det det at en avgjørelse ikke er tatt - men at utgangspunktet er helt klart: Volvo skal selges. På spørsmål om når, svarer Ford-talsmann John Gardner dette til svenske media.

- Det kommer definitivt ikke til å skje i dag, i alle fall.

Les mer om alle Volvo-modellene. Klikk her