Volvo 240: Slik blir gammel Volvo sprekere

... uten at det behøver å koste skjorta.

Kristoffer vil gjerne har mer fart i sin gamle Volvo   men det må ikke koste for mye. Illustrasjonsbilde.
Kristoffer vil gjerne har mer fart i sin gamle Volvo men det må ikke koste for mye. Illustrasjonsbilde.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny! Jeg har nettopp vært og kjøpt meg en Volvo 240 fra 1990 (b230f motor) og jeg lurte på hvordan man kan trimme den uten at det koster så altfor mye penger? Takk på forhånd! Hilsen Kristoffer :)

Benny svarer:

Hei Kristoffer! Grattis med bil!

Volvo 240 er jo en solid og god, gammel traver. Forholdsvis lett å trimme er den også, men B230f på 116 ikke altfor spreke hestekrefter er kanskje ikke det aller beste utgangspunktet. Men det er den motoren du har, og dermed det vi forholder oss til.

Det er jo slik med trimming at det fort koster penger. Mye penger, til og med. Slik sett hadde det vært enklere om du hadde gitt meg et "budsjett" på hva du har tenkt å legge i dette. Så kunne jeg vært litt mer konkret.

Ikke chip

Når det gjelder motortrimming er det liksom chiptuning som har vært den enkleste og billigste veien til flere hestekrefter de siste årene. Men det er slik at dette ofte har lite effekt på biler uten turbo – som bilen din.

Derfor må dette løses på den gamle, gode måten. Som både er den morsomste og dessverre også den dyreste.

Mitt lavbudsjett-forslag er å få tak i et brukt topplokk med kamaksel fra en B230FX-motor. Der er i utgangspunktet samme motor som F-motoren, men med annet topplokk (531-topp) og med annen og hvassere kamaksel. Dette skal på en god dag gi deg 136 hk.

Supplerer du med grenrør, et sportseksosanlegg og kanskje et åpnere luftfilter er nok ca. 145 hester realistisk. Dette skal ikke behøve å koste deg mange "lappene".

Sjekk også tenningsanlegget nøye. Du kan trimme til krampa tar deg, men uten en skikkelig gnist på eksakt rett tidspunkt – så hjelper det lite ...

Må være i god stand

Forutsetningen for det hele er dog at du har en frisk og fin motor i utgangspunktet. Bremser, forstilling og hjuloppheng bør også være i svært god stand før man begynner å tenke på å øke effekten.

Håper dette kan være et bra tips – og ønsker deg lykke til!

Volvo 240 Turbo: Nå er den veteranbil

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Flerbruksbil til minipris


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: