Vognkortet del 2: Pass på at du ikke mister dette

Enda verre er det å oppbevare det i bilen! Se hvorfor:

Denne delen av vognkortet skal oppbevares et annet sted enn i bilen.
Denne delen av vognkortet skal oppbevares et annet sted enn i bilen.

I 2004 kom et pålegg fra EU som sa at vognkortet til bilen skal bestå av to deler, del 1 skal oppbevares i bilen, mens del 2 skal oppbevares et sikkert sted atskilt fra kjøretøyet.

Tidligere var det naturligvis mye enklere, man hadde ett vognkort, og det lå i bilen. Så snart det blir snakk om to papirer å holde styr på, kan det fort bli mer rot.

Og hvis du tror det er lurt å heller la alt ligge i bilen, så tar du grundig feil. Det kan nemlig koste deg dyrt!

LES OGSÅ: Dette er biltyvenes favoritt

Borte i ryddesjauen

Et vognkort er jo ikke akkurat det du tenker mest på i hverdagen. Det legges "et lurt sted" når du får det tilsendt i posten, og så henter du det ikke før du skal selge bilen din.

Det er her problemet kan dukke opp. Etter noen år i trygg oppbevaring er det plutselig søkk borte etter en flytting, ryddesjau eller – og dette er kanskje det mest vanlige – det er bare tilsynelatende forsvunnet i løse luften, på mystisk vis.

Uansett grunn, hvis du ikke har det den dagen bilen skal selges, har du et problem.

LES OGSÅ: Sportsbilen ble stjålet – fikk ikke en krone i erstatning

Ikke la ny eier fikse det

Hvis du skal få solgt og omregistrert bilen til ny eier, må nemlig del 2 av vognkortet signeres av selger og ny eier, og leveres til veikontoret. Kun da blir eierskiftet registrert.

Hvis du mister del 2 og enten glemmer/ikke gidder å melde det tapt og få et nytt, eller overlater til ny eier å fikse det når salgsmeldingen er signert, kan du få problemer.

LES OGSÅ: Raymond kjøpte en bil som ikke finnes

Regninger

Det er nemlig slik at hvis del 2 ikke blir levert blir heller ikke bilen omregistrert, og da forblir eieransvaret hos selger. Dermed er det han/hun som får alle regninger som årsavgift, bompenger og bøter.

Derfor er reglene slik at det er selger som er ansvarlig for at del to av vognkortet og salgsmelding leveres til trafikkstasjonen.

LES OGSÅ: Hvordan avslører jeg svindlere på Internett?

Tapsmelding

Har du mistet del 2 av vognkortet må du gå inn på Statens vegvesen sin nettsider og melde det tapt der. Her er link til melding om tap av vognkort. Da får du tilsendt et nytt etter noen dager.

Alternativt kan kjøper og selger dra til trafikkstasjonen sammen og signere/levere omregistrering der.

Men da må altså begge parter være der samtidig, forsikring på bilen være bestilt og omregistreringsavgiften være betalt.

LES OGSÅ: Ble lurt trill rundt av bilselger

Tilsendt per post

Når salgsmeldingen er mottatt på trafikkstasjonen, får ny eier av registrert kjøretøy tilsendt et brev om hva som må ordnes før omregistreringen kan finne sted, samt giroblankett for betaling av omregistreringsavgiften.

Når alle andre forhold i forbindelse med omregistreringen er ordnet, vil nytt vognkort bli tilsendt per post.

Kjøper du bil fra forhandler skal bilen være registrert i ditt navn før overlevering.

LES OGSÅ: – Noen kjøpere bør man holde seg langt, langt unna!

Her skal du i alle fall IKKE oppbevare del 2 av vognkortet.
Her skal du i alle fall IKKE oppbevare del 2 av vognkortet.

Ikke la det ligge i bilen

Det som imidlertid kan vise seg å være langt mer alvorlig enn å miste vognkortet, er å oppbevare det i bilen.

Skulle den bli stjålet er det da nemlig fullt mulig for kjeltringene å selge bilen din, registrere den på ny eier og stikke av med pengene.

LES OGSÅ: Ombygging av varebil: Her er det penger å spare

Verdipapir

Kort oppsummert kan vi dermed si det slik: Vognkortet del 2 er laget som et verdipapir, fordi det er nettopp det. Ta godt vare på det, og være nøye med hva du gjør i forbindelse med salg av bilen din.

På den måten unngår du ubehagelige overraskelser som kan være både kostbare og tidkrevende å rydde opp i.

Vognkort

Vognkort

Del 2 (eierdelen) Inneholder hovedsakelig opplysninger knyttet til kjøretøyets og eierens identitet. I tillegg inneholder denne delen melding om eierskifte (salgsmelding). Denne delen bør oppbevares på et sikkert sted atskilt fra kjøretøyet. Del 1 (teknisk del) Inneholder de samme opplysningene som del 2, men har i tillegg en del tekniske opplysninger om kjøretøyet. Denne delen skal være med i kjøretøyet under kjøring på linje med det gamle vognkortet. Vognkortene er blant annet laget på en måte som inkluderer vannmerker, fluoriserende tråder og mikroskrift, for å gjøre det vanskelig å forfalske. Når bilen selges: Lever Vognkort del 2 til trafikkstasjonen så snart du har fått oppgjøret og bilen er overlevert ny eier. Klikk her for å finne skjema for å melde ifra om tap av vognkort Midlertidig vognkort Ved registrering utstedes midlertidig vognkort i den nye eierens navn og kjennemerke blir utlevert/rekvirert, hvis ikke disse allerede sitter på kjøretøyet. I tillegg blir det sendt bestilling på ordinært vognkort. NB! Det midlertidige vognkortet er ikke gyldig i utlandet. Det ordinære vognkortet blir sendt i posten til kjøretøyets eier i løpet av 2–5 dager.

Kilde: Statens vegvesen

Inneholder hovedsakelig opplysninger knyttet til kjøretøyets og eierens identitet. I tillegg inneholder denne delen melding om eierskifte (salgsmelding). Denne delen bør oppbevares på et sikkert sted atskilt fra kjøretøyet.

Del 1 (teknisk del)

Inneholder de samme opplysningene som del 2, men har i tillegg en del tekniske opplysninger om kjøretøyet. Denne delen skal være med i kjøretøyet under kjøring på linje med det gamle vognkortet.

Vognkortene er blant annet laget på en måte som inkluderer vannmerker, fluoriserende tråder og mikroskrift, for å gjøre det vanskelig å forfalske.

Når bilen selges: Lever Vognkort del 2 til trafikkstasjonen så snart du har fått oppgjøret og bilen er overlevert ny eier.

Klikk her for å finne skjema for å melde ifra om tap av vognkort

Midlertidig vognkort

Ved registrering utstedes midlertidig vognkort i den nye eierens navn og kjennemerke blir utlevert/rekvirert, hvis ikke disse allerede sitter på kjøretøyet. I tillegg blir det sendt bestilling på ordinært vognkort.

NB! Det midlertidige vognkortet er ikke gyldig i utlandet. Det ordinære vognkortet blir sendt i posten til kjøretøyets eier i løpet av 2–5 dager.

Kilde: Statens vegvesen

LES OGSÅ: Dette er trafikkregelen du må være Einstein for å forstå