Vit hva du gjør hvis du kjøper en av disse!

Gamle fordommer lever videre. Kanskje er det en grunn?

Evig eies kun et dårlig rykte. Både VW Sharan og Renault Espace lider under dette   ikke helt uten grunn.
Evig eies kun et dårlig rykte. Både VW Sharan og Renault Espace lider under dette ikke helt uten grunn.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny.

Takk for mye interessant stoff på bruktbil! Her kommer et spørsmål jeg håper du kan gi meg et svar på. Renault Espace og VW Sharan er to biler som appellerer til familiefaren i meg, men jeg har lest såpass mye om dem at jeg skjønner at jeg aldri skal kjøpe noen av dem.

Men likevel: Hvis jeg skulle ha gjort det, lurer jeg på hvilken du vil anbefale. Da tenker jeg biler som er fire-fem år gamle og der det største verditapet er unnagjort. Er begge virkelig så dårlig som mange skal ha det til?

Hilsen Bosse.

.

Benny svarer:

Skrekk og gru. Hadde du lagt til Chrysler Voyager her, ja- så hadde ulykken vært fullkommen!

Dette blir som å velge litt mellom pest og kolera. Og jeg håper inderlig at du ikke har tenkt å handle noen av disse – slik du sier?

Men når det er sagt så må det også understrekes – nøye – at det er de eldste eksemplarene av arten som er de verste.

De nyere er bedre biler. Heldigvis - og det skulle vel strengt tatt ikke så mye til heller.

Gamle fordommer

Både VW Sharan og Renault Espace er veldig praktiske og familievennlige biler. Og om man styrer unna eksemplarer som er eldre enn to, tre, fire år, så er det vel ikke noe som sier at ting MÅ gå galt.

Det er vel heller ikke til å komme fra dette med gamle fordommer og ordtaket: Evig eies kun ett dårlig rykte. Så sant, så sant ... Det finnes mange eksempler på dette. Det er ofte en grunn ...

VW-kvaliteten har jo blitt mye bedre de siste årene. Nye Sharan tegner til å være en bra bil. Men første generasjon var det mye tull med, og den klarte aldri helt å kvitte seg med barnesykdommene.

Renault Espace er på sin side mange måter en litt kul og annerledes bil med fantastisk komfort.

Også her har kvaliteten blitt bedre – men jeg har ALDRI sett den i toppen av noen kvalitetsundersøkelser eller ditto på kundetilfredshet. Jeg har jo sett noen slike de siste årene ...

VW Sharan
VW Sharan
Renault Espace
Renault Espace

Klikk på bildene for høyere oppløsning

Skal man ha en slik bil så må man i alle fall velge en som ikke er for gammel. Aller helst en med nybilgaranti igjen. Jeg ville nok også sjekket historikken svært nøye her og ikke hatt et altfor langt perspektiv på eierskapet. Særlig Espace kan ha et ganske stygt verditap. Jeg har hørt skrekkhistorier om folk som omtrent har måttet gi bort bilene sine, ingen ville ta i innbytte uten at man kjøpte en skikkelig ukurant bil.

VW derimot er VW – og det får man alltids solgt igjen.

Må vite hva man gjør

Du skal altså vite hva du gjør før du gir deg i kast med en av disse. Det kan nok også være smart å ha litt penger i bakhånd for eventuelle utgifter. Men for mange av de familiene som har behov for disse, går pengene med til barnehageplass, bleier og SFO.

Nå er jeg ikke i målgruppen som ser etter bil med plass til barnevogn og barneseter, men om jeg hadde vært det så tror jeg nok at jeg allikevel hadde valgt noe annet. Jeg kan ikke noe for det – men disse familiebussene har aldri appellert til følelsene hos meg. Jeg hadde heller kjørt en litt kul stasjonsvogn med takboks eller en litt stor SUV med god plass.

Det var min svært ærlige mening om disse bilene. Jeg regner med at ikke alle er enige i dette og oppfordrer til å bruke kommentarfeltet under til å sin mening / dele erfaringer med oss!

Broom klassiker: Dette er bruktbilene fra helvete


Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!


LES OGSÅ: BMW 6-serie: Duger denne som familiebil?


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: