Visste du at dette er på moten?

Les hvorfor ZZ er det heteste akkurat nå.

Illustrasjon: Ole Martin Lundefaret
Illustrasjon: Ole Martin Lundefaret

Før i tiden var det slik at du måtte dra til det aktuelle biltilsyn hvis du skulle registrere en bil med en spesiell bokstavkobinasjon.

Det betød blant annet at biltilsynet i Bærum utenfor Oslo, med BN-skilter, fikk mange besøk fra skiltsnobber som ville sikre seg "vestkant-skilter".

Populært fra Finnmark

Nå er reglene gjort om. Det er ikke lengre nødvendig å dra til den aktuelle Trafikkstasjonen for å få den lokale bokstavkombinasjonen. Ved førstegangsregistrering kan du nå kan du velge helt fritt.

Denne regelforandringen medfører en del artige bivirkninger. Blant annet så oppstår det andre "moteskilter" enn tidligere. En av de hotteste skiltkombinasjonene nå er ZZ, og hører egentlig hjemme i Lakselv, Finnmark.

Lurer du på hvorfor noen biler har grønne skilter? Les svaret her

- Har blitt et varemerke

Noen som har satt ZZ-registrering av biler i system er SPZ bil i Kleppestø på Askøy utenfor Bergen. Bilselger Robert Kjerrgård forteller at de bevisst registrerer alle importbilene sine med ZZ-skilter - så fremst kunden ikke har andre ønsker.

- I gamle dager var det jo sånn at Biltilsynet hadde en skiltbok. Blunket du litt til hun som satt på den, så fikk du bla litt å se om det kom en kul tallkombinasjon du kunne vente på. Nå er tallkombinasjonen automatisk, men du kan velge bokstavene selv, så da tenkte vi litt kreativt, sier Kjerrgård.

Les her om bomringen som ikke klarer å lese skilt

Kul bokstav

zz2 (Foto: Spz bil AS)
zz2 (Foto: Spz bil AS)

- I utgangspunktet startet dette med at vi så ZZ-kombinasjonen, og syntes at den var tøff. Z er jo en litt kul bokstav, og to like bokstaver etter hverandre ser jo ganske spesielt ut, forteller Robert videre.

- Vi gjorde det med én bil, så var det en annen kunde som hadde sett denne bilen og ville ha ZZ-skilter på sin også, og da var vi på en måte i gang.

- For oss har ZZ-skiltene blitt en gimmick, og et varemerke, og det gjør at vi faktisk selger mer biler, avslutter bilselgeren.

Kan privatpersjoner kjøre biler med grønne skilter? Les hva Benny svarte!

Din favoritt: Har du en favoritt blant bokstavkombinasjonene på registreringsskilt, så skriv det i kommentarfeltet under!