Vinterdekk: Her er årets testvinnere

Men alle er ikke like gode...

Det er veldig snart tid for vinterdekk. Her får du svaret på hvilke som er best. Illustrasjonsbilde.
Det er veldig snart tid for vinterdekk. Her får du svaret på hvilke som er best. Illustrasjonsbilde.

Sommeren er over, løvet gulner og meteorologisk institutt har allerede meldt om sesongens første snøfall.

Det er med andre ord snart tid for å tenke på vinterdekkene.

Skulle du ha behov for nye dekk, er årets rykende ferske dekktester aktuell lektyre.

Beste piggdekk

Vinterdekktesten som blir utført av finske Test World på vegne av en rekke nordiske medier publiseres årlig i NAFs medlemsmagasin Motor.

I årets utgave av testen troner Continentals dekk øverst blant både piggdekkene og de piggfrie vinterdekkene.

Piggdekket Continental IceContact 2 får 8,8 poeng, og testteamet kommenterer dekket på følgende måte:

Continental er en klar vinner blant piggdekkene og imponerer med toppkarakterer i de fleste disipliner både på is og snø.Det oppfører seg logisk og sikkert i ekstreme situasjoner. Samtidig har fabrikken klart å gi dekket jevne og bra egenskaper på våt vei. Det støyer litt mer enn de andre, gode piggdekkene.

På de neste plassene følger Hankook Winter Pike RS med 8,7 poeng foran Nokian Hakkapeliitta med 8,4 poeng.

Dårligst ut kommer Falken Espia Ica og Kumho Wintercraft Ice med henholdsvis 7 og 6,5 poeng.

Les hele testen på Motor – her

Beste piggfrie dekk

Blant de piggfrie dekkene er Continentals ContiVikingContact 6 soleklart best med sine 8,1 poeng. Det nest beste piggfrie dekket i testen får til sammenligning 7,6 poeng. Dette sier testteamet om det piggfrie Continental-dekket:

Dette dekket bremser svært godt på is til ikke å ha pigger. I tillegg har det godt grep sideveis. På snø oppfører det seg logisk og gir en trygg kjørefølelse. Derfor er det overraskende at det også oppfører seg godt på våt vei, uten å miste grepet i ekstreme situasjoner. Rullemotstanden er lav.

Andreplassen går i år til Sava Eskimo Ice med 7,6 poeng på andreplassen, mens Nokian Hakkapeliitta R2 tar tredjeplassen med sine 7,5 poeng.

Men ikke alle dekkene er like bra. Blant taperne av årets test finner vi Linglong Green-Max Winter Ice – og Nankang Ice Activa Ice-1 med 6,3 og 6,2 poeng.

Se alle resultatene her:

Viktig med uavhengige tester

Produktsjef i Continental, Knut Knudsen, er glad for at den uavhengige testen beviser at deres dekk fungerer veldig godt under krevende norske forhold.

– Nordiske vinterdekk er krevende dekk å utvikle, men både vi i Norge og våre nordiske kolleger har jobbet tett med Tyskland i mange år for å bidra til utviklingen av det vi mener er det beste dekket for nordiske forhold. Uavhengige tester som dette er viktige for å bekrefte at vi leverer det vi ønsker, sier han.

Testen ble gjennomført med en Volkswagen Golf, og alle dekkene som ble testet var i dimensjonen 205/55 R16. Både bremsing, akselerasjon, kjøreegenskaper, kjørefølelse, støy, stabilitet og rullemotstand ble testet av profesjonelle dekktestere hos Test World i Ivalo i Finland, og alle dekkene har blitt kjøpt inn hos vanlige forhandlere.

Les også: Se hva som har skjedd med dekkene de siste tiårene

Video: Så lett skifter du til vinterhjul selv