Vinterdekk: Her er årets testvinnere

Vil du ha det sikreste grepet på glatte, norske vinterveier? Da bør du lese videre.

Det er veldig snart tid for vinterdekk. Vi gir deg svaret på hvilke som er best. Illustrasjonsbilde.
Det er veldig snart tid for vinterdekk. Vi gir deg svaret på hvilke som er best. Illustrasjonsbilde.

Mange av oss har allerede fått prøvd isskrapa igjen. En klar og tydelig påminnelse om hvilken årstid vi går inn i.

Hører du med blant de mange som trenger nye dekk, så gir vi deg her testvinnerne i årets store dekktest. Den er utført av NAF og bladet Motor i samarbeid med Aftonbladet og Auto Motor og Sport i Sverige, Tekniikan Mailma i Finland og Auto Revue i Russland.

Alle dekkene evalueres av profesjonelle testere hos Test World i Finland. Her kjøres dekkene både på baner ute og i store innendørs testanlegg for å avdekke styrker, svakheter og forskjeller.

Slik lagrer du hjulene dine riktig

Dette er de beste piggdekkene:

Continental IceContact 2 og Nokian Hakkapeliitta 8 deler i år første plassen som beste piggdekk. 
Continental IceContact 2 og Nokian Hakkapeliitta 8 deler i år første plassen som beste piggdekk. 

1 plass: Det er faktisk en delt førsteplass her i år. Den deles pent mellom Nokian Hakkapeliitta 8 og Continental IceContact 2.

Nokian, med 190 pigger går til topps i samtlige tester på is, mens det på snø bremser ørlitt dårligere enn de aller beste. Det trekkes for en del dekkstøy.

Continental på sin side vinner på jevne og gode egenskaper på alle underlag. Bremselengden på is ligger litt under Nokian. Men det får full pott for svært god kjørefølelse. Også her trekkes det litt for mye dekkstøy.

3 plass: På tredjeplass finner vi Bridgestone Noranza 001. De har hevet seg solid siden sist. Dekket er veldig likt piggdekket til Nokian og det produseres da også på samme fabrikk i Finland.

Bridgestone Noranza 001 viser svært gode egenskaper på is, det bremser litt dårligere på snø enn de beste og det kommer aller dårligst ut i testen når det gjelder støy.

Dette er dekk-tabbene du bør unngå

Dette er de beste piggfrie dekkene:

Continental ContiVikingContact 6, heter årets piggfrie testvinner.
Continental ContiVikingContact 6, heter årets piggfrie testvinner.

1 plass: Blant de piggfrie dekkene er det i år Continental ContiVikingContact 6 som gåt til topps. Sikre kjøreegnskaper, godt grep på is, gode bremseegenskaper og god framkommelighet er alle vinnerkriterier som dette dekket kan vise til. Egenskapene på tørr og våt asfalt trekkes det bitte litt for.

2 plass: Erkekonkurrenten Nokian Hakkapeliitta R2 følger hakk i hæl. Det er best av alle på snøføre når det gjelder framkommelighet og bremsing, men må se seg slått på is-egenskapene.

Pluss for trygge og forutsigbare kjøreegenskaper og lav rullemotstand. Det trekkes for skuffende lang bremselengde på våt asfalt.

3 plass: Tredjeplassen er delt mellom Goodyear Ultra Grip Ice 2 og Michelin X-Ice XI 3.

Sistnevnte får skryt for gode bremseegenskaper på både is og snø, det oppleves som stabilt og godt å kjøre på og byr i tillegg på god styrerespons. Det har lavt støynivå og er på tørr asfalt et av de beste dekkene. Det trekkes derimot for bremseegenskaper på våt asfalt.

Goodyear Ultra Grip Ice 2 er det aller beste dekket på tørr og våt asfalt. I tillegg akselererer og bremser dekket godt på både snø og is. Pluss også for lavt støynivå. Det trekkes og at dekket mister grepet brått når grensen overskrides.

Les også: Firehjulstrekker? Da bør du bytte alle dekkene samtidig