En Porsche 911 GT3 kan vel ikke akkurat kalles et fornuftig bilkjøp. Det er andre kriterier som ligger bak et slik bilvalg. Slik som lidenskap og drømmer.
En Porsche 911 GT3 kan vel ikke akkurat kalles et fornuftig bilkjøp. Det er andre kriterier som ligger bak et slik bilvalg. Slik som lidenskap og drømmer.

Vil selge huset – for å realisere drømmebilen

Det er vel ikke så lurt – eller?

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Det hadde vært interessant å høre hvor langt andre bilinteresserte er villige til å strekke seg for å oppfylle bildrømmen sin. Min mulighet til det er å frigjøre penger fra boligsalg. Skjønner at hvis folk har familie og bodd i en bolig i mange år, at det selvfølgelig er uaktuelt.

Men det er ikke min situasjon nå. Bilen er en versjon av en ny 911 (GT2, GT3 og Turbo), spesifisert ned til minste detalj, noe som har vært en barndomsdrøm.

Nå som alt snart blir hybrid eller elektrisk så kjennes tidspunkt riktig ut for meg, også med tanke på egen alder. Bolig kan alternativt kjøpes igjen senere også. Å leie bolig er ikke akkurat verdens undergang heller, selv om prioriteringen kan virke ufornuftig.

Vet fra tidligere bilkjøp at det er moro noen måneder så blir bilen så og si bare en bruksgjenstand. Men tror og håper at det er annerledes når den ultimate bildrømmen eventuelt realiseres. Hele prosessen med forberedelser, bestilling, venting, henting (kanskje på fabrikken hvis mulig), biltreff, banekjøring, fellesskap og alt annet hva et slik eierskap vil medføre av glede og entusiasme.

At hele pengesekken går til bil og vedlikehold høres i utgangspunktet sprøtt ut, men tanken blir mer og mer realistisk for hver dag, og vi lever kun en gang osv. Eiere av 911 er jo alt fra sparere til de som har utømmelig bankkonto, sikkert noen som har ofret mye mer enn det, og noen som meg også.

Hadde jo vært gøy å hørt hva Benny mener om denne galskapen også?

Takk til alle som har sine meninger og egne drømmer.

Benny svarer:

Hei – dette var mildt sagt en spennende og annerledes problemstilling!

Det første jeg tenkte når jeg leste dette er at det er fullstendig galskap og at dette må du ikke gjøre. For økonomien i dette prosjektet er overhodet ikke «bærekraftig» for å bruke et moderne uttrykk.

En feit Porsche – eller hus? Det er spørsmålet her.
En feit Porsche – eller hus? Det er spørsmålet her.

Hus og eiendom har normalt sett en pen verdiøkning. En kostbar sportsbil, gjerne det motsatte. Altså er det ikke smart. Jeg er rimelig sikker på at 90 prosent av Norges befolking er enig i ikke smart-argumentasjonen.

Så leste jeg spørsmålet på nytt og ble sittende å tenke litt på dette.

For hva er egentlig smart? Er det det opplagte og snusfornuftige – eller er det å følge drømmene sine? Og hvem bestemmer hva som er smart for deg. Alle andre – eller du selv?

Jeg skjønner ut fra spørsmålet ditt at du forstår hva dette innebærer økonomisk og at det nettopp med tanke på økonomi ikke nødvendigvis følger fasiten på «smart» prioritering.

Drømmer og lidenskap har også en pris. Om det er verdt det, totalt sett, kan bare du selv finne ut av. Å sette opp et slags budsjett på hva dette kan komme til å koste deg tror jeg likevel er lurt. Dette bør absolutt være gjennomtenkt og ikke noe man bare gjør på impuls.

– Kjør på ...

Du må jo ha økonomi til å bære dette. Leie av bolig er (i noen deler av landet) lagt dyrere enn å eie for eksempel. Nå aner ikke jeg noe om din inntekt og hvor du bor, hvor sikker arbeidsplassen / inntekten din er og slike ting. Det er verdt å tenke over. Nå høres jeg sikkert fornuftig og kjedelig ut, men jeg vil ikke gi råd som gir deg økonomiske utfordringer framover.

Det handler litt om å gjøre «hjemmeleksa» på forhånd. Er tingene jeg har nevnt over på stell – så hvorfor ikke? Dessuten skjønner jeg at du er fri og frank og kun har deg selv å ta vare på. Det hjelper også godt å ikke ha noen andre å stå til ansvar for.

Porsche 911 er ikke bilen med mest plass, men det finnes løsninger.
Porsche 911 er ikke bilen med mest plass, men det finnes løsninger.

Bilene du nevnte Porsche 911 GT2 / GT3 / Turbo er heller helt spinnvilt dyre. Vi snakker fra rundt 2,5 millioner. Mye penger, ja – for all del. Men folk har da både båter og hytter og kostbare hus (og noen ganger kostbare ektefeller) til mange ganger den verdien – uten at det blir sett på som ekstravagant. Det er bare din prioritering som er litt utenfor standard-malen. Du må nok regne med noen 40-50-60-års krise-kommentarer. Det lever man jo godt med. Det er ditt liv, dine penger og din drøm.

En annen ting som er kjempeviktig, er at du må gjøre dette for din egen lidenskaps og interesses skyld. Ikke for å imponere venner og kjente. Da vil du være helten i to uker – så blir alt som før.

Gjør du dette for at det er en oppriktig drøm og en ektefølt lidenskap for deg og du er klar over risikomomentene knyttet til økonomi og har kontroll på det. Da ser jeg ingen grunn til å ikke gi deg tommel opp for prosjektet. Kjør på, sier jeg!

Ønsker deg masse lykke til! Måtte drømmebilen svare til alle forventinger og vel så det!

Les også: – Høyere rente og dyrt drivstoff påvirker ikke salget

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Luksusproblem: Gjør det nå – før det kanskje er for sent

Video: Her kjører vi en ekte drømmebil-klassiker!