– Vi sliter med å skaffe nok dieselbiler

Må hente bruktbiler fra Sverige.

– Vi opplever at brukte dieselbiler er svært lettsolgte og skulle gjerne hatt enda flere, sier salgssjef Leif Inge Bjerkenes.
– Vi opplever at brukte dieselbiler er svært lettsolgte og skulle gjerne hatt enda flere, sier salgssjef Leif Inge Bjerkenes.

Det kan innimellom virke som om dieselbilene er en utdøende rase. At folk ikke vil ha dem, at de forurenser verre enn verst og at de knapt er mulig å selge lenger.

Men det er faktisk helt feil. I alle fall om vi skal tro Leif Inge Bjerkenes, som er salgssjef hos Volvoforhandleren Laastad & Co i Haugesund.

Der er problematikken motsatt.

– Ja, vi selger brukte dieselbiler som aldri før vi, forteller den joviale salgssjefen og titter utover den litt glisne bruktbilhallen etter at et par kunder nettopp har dratt avgårde med sine nyere brukte Volvo. Med dieselmotor.

Kjøper inn fra Sverige

Selv om dieselandelen har sunket ganske mye på nybil-salget, er fortsatt veldig mange brukt biler med dieselmotor i omløp.

– Vi skulle gjerne hatt enda flere av dem, sier Bjerkenes.

Som forteller at de innimellom må kjøpe inn biler for å dekke opp etterspørselen fra diesel-hungrige kunder.

Leif Inge Bjerkenes, er salgssjef hos Volvo forhandleren Laastad & Co i Haugesund.
Leif Inge Bjerkenes, er salgssjef hos Volvo forhandleren Laastad & Co i Haugesund.

– Vi ønsker så klart å levere biler til alle som vil ha. Når vi er i ferd med å gå tomme, ja – så må vi ta noen grep. Vi kjøper inn brukte diesel-Volvoer for videresalg. Heldigvis har Volvo et godt system, slik at vi ganske enkelt kan få tak i biler fra andre forhandlere eller fra Sverige. Vi har den siste tiden hentet en del dieselbiler fra Sverige, da utvalget der er stort og det selges langt flere slike biler nye der, enn i Norge.

– Noen ganger får vi ikke engang vasket, polert og klargjort bilene før de er solgt. Det er jo et luksusproblem og vi kjenner oss ikke helt igjen i all "svartmalingen" av dieselbilene som har vært den siste tiden, forklarer han videre.

Alt er nytt på denne Volvoen – bare ikke navnet

Var bekymret

For det er fortsatt en del fordeler med dieselbil, om vi skal tro salgssjefen som har solgt biler i en årrekke.

– Absolutt. Dieselbiler bruker en del mindre drivstoff per mil enn en ditto bensinbil. Dessuten er diesel billigere enn bensin, ofte en krone eller mer per liter. Mange er også veldig glade i det gode momentet de fleste dieselmotorene byr på. Så fordelene er flere, forklarer salgssjefen.

Som også forteller at det ikke bare er de litt eldre dieselbilene som selges fort.

– Absolutt ikke. Nyere Volvo V90, V60 og XC60 går unna, vi har også mange kunder som etterspør både XC70 og V70. Slik det er hos oss akkurat nå, er nyere dieselbiler vel så etterspurte som hybrid-modeller.

– For noen år siden syntes vi at vi hadde vært litt "ville og gale" og leaset ut i overkant mange Volvo V40, de fleste med dieselmotor. Dette er jo biler vi får tilbake. Jeg innrømmer at jeg var litt bekymret for dem, men med som bekymringer flest; det var ubegrunnet. Vi solgte dem i tur og orden.

Dette er verdens mest berømte Volvo

Ingen grunn til dårlig samvittighet

På spørsmål om hvem som kjøper dieselbiler og hvorfor, har han også svaret klart.

– Det er en overvekt av familier. De som vil ha en nyere, trygg, romslig og sikker bil, men som kanskje ikke har anledning til – eller ønsker – å kjøpe en helt ny bil, forklarer han.

Og han legger også til at de slett ikke er noen miljø-verstinger.

– Nei, nei. Det er de ikke. De nyere dieselmotorene har et veldig lavt CO2-utslipp, takket være gode og effektive rensesystemer. Så man skal absolutt ikke ha dårlig samvittighet for å kjøre en nyere dieselbil.

Les også: Plutselig er Volvo hot blant de unge

Litt annerledes med nye biler

Når det gjelder helt nye biler er situasjonen litt annerledes, forstår vi.

– Også her selger vi mange modeller med diesel. Men når andelen synker fra 75 til 12-13 prosent på få år, ville det jo være løgn å si at vi ikke merker dreiningen mot andre drivlinjer. Men vi skal fortsatt selge dieselbiler fremover vi, både nye og brukte.

– De siste par årene har vi fått mange attraktive hybridmodeller og flere er på gang. De selger veldig godt. Dessuten er premissene litt annerledes på helt nye biler. Det går mye i leasing og da blir hybridene gunstige. Dette gjør at mange som ikke har mulighet til å kjøpe, allikevel kan realisere en ny Volvo, det synes vi er hyggelig, avslutter han.

Før han haster ut for å få kjørt et par nye bruktbiler inn i butikken.

Les også: Dette er fornuftig bilkjøp for lite penger

Video: Slik ser Volvo for seg framtiden