Vi skylder på hverandre

To av tre bilførerne opplever farlig situasjoner i rundkjøringer. Men nesten ingen innrømmer at det er deres feil.

Rundkjøring
Rundkjøring

I en undersøkelse gjort av TrygVesta svarer 15 prosent at de ofte havner opp i farlige situasjoner i forbindelse med rundkjøringer, mens hele 51 prosent sier at de opplever dette av og til, skriver siste.no/motormagasinet.

Hvor mange innrømmer så at de skaper farlige situasjoner i rundkjøringene? Jo, to prosent innrømmer at de selv ofte skaper farlige situasjoner i rundkjøringer, mens 14 prosent iallfall svarer at det skjer av og til.

– Det er menn som i størst grad opplever at andre skaper farlige situasjoner for dem i rundkjøringer, forteller informasjonssjef Ingrid Holm Svendsen i TrygVesta Forsikring.

Farlige fotgjengere

Sjåfører under 30 år og i gruppen 45-59 år er de som irriterer seg mest over medbilister i rundkjøringer. Og de mest irriterte er fra Oslo og Akershus.

En annen ting som gjør bilførerne hissige er fotgjengerfelt i umiddelbar nærhet av en rundkjøring. Nærmere åtte av ti førere mener at dette kan skape farlige situasjoner.

– 73 prosent av de spurte mener slike fotgjengeroverganger gjør trafikkbildet mer uoversiktlig, mens 77 prosent peker på at dette kan være farlig. Bare 43 prosent synes det er hensiktsmessig å plassere fotgjengeroverganger i nærheten av rundkjøringer, sier Svendsen.

Gir gass

Sjokkerende nok sier hver femte bilist at de ikke slakker farten inn i rundkjøringene, mens hver 10. ikke vet hvem som har forkjørsrett. Regelen er, om ikke annet er skiltet, at man alltid har vikeplikt for kjøretøy som allerede befinner seg i rundkjøring. Og det skal brukes tegn når man skal ut av rundkjøringen.

Det finnes drøyt 1.000 rundkjøringer i Norge, og ifølge statistikken skjer det langt færre alvorlige ulykker i rundkjøringer enn i vanlige kryss. Åtte prosent av ulykkene har alvorlig skadde, mens 92 prosent har kun lettere skader. For dødsulykker og ulykker med alvorlig personskade i kryss har innføring av rundkjøringer gitt en nedgang på 70-90 prosent.

Les flere lokale saker på siste.no/motormagasinet