Vi bulker - og stikker av

Glatte veier, høye brøytekanter og mye snø gjør at vi bulker som aldri før. Og mange stikker fra regningen.

Når ulykken først har vært ute, er det viktig å dokumentere best mulig hva som faktisk har skjedd. Ofte er det påstand mot påstand   og da har forsikringsselskapene en vanskelig jobb å gjøre.
Når ulykken først har vært ute, er det viktig å dokumentere best mulig hva som faktisk har skjedd. Ofte er det påstand mot påstand og da har forsikringsselskapene en vanskelig jobb å gjøre.

I følge forsikringsbransjen er det et økende problem at mange kjører på andre, men ikke gjør opp for seg. Fortvilte bileiere står i kø med kostbare skader ingen vil ta ansvaret for.

- Selv om vi nettopp har startet på et nytt år, med edle forsetter, ser det ut til at den gode moralen mangler bak rattet sier administrerende direktør Tom Granquist i Storebrand Skadeforsikring.

Som også legger til at denne type skade blir urettferdig dyrt for bileieren når den som påførte skaden stikker av.

Stresser på fredag

Informasjonsdirektør i FNO, Leif Osland, forteller at nordmenn bulker mer enn tidligere. Forsikringsselskapene utbetalte 2,85 milliarder kroner for personbilskader i løpet av første kvartal i fjor. Det er nesten 500 millioner mer enn for samme periode året før.

Osland sier at store snømengder og is må ta skylden for en stor del av skadeøkningene, men han påpeker at uvettig kjøring også bidrar.

- Vi ser at det skjer mange uhell i forbindelse med stressrelatert kjøring. Fredag ettermiddag er et typisk tidspunkt der mange vil skyndte seg hjem. Da er de gjerne mindre konsentrert om kjøringen, og dermed er uhellet raskt ute, sier han.

Trenger du en snerten firehjulstrekker? Les testen av Subaru Impreza

Tror halvparten stikker av

I følge en undersøkelse som Norstat har gjennomført på vegne av Storebrand, tror halvparten av oss at nordmenn ikke vil legge lapp i frontruta om man er så uheldig å dulte borti en annen bil.

Den samme undersøkelsen viser at 75% av oss forventer å finne en lapp i under vindusviskeren dersom noen bulker ens egen bil. Kortversjonen av dette viser at vi har lite tro på medborgernes moral, mens vi forventer å bli behandlet moralsk selv.

Legger igjen blank lapp

– Vi kjenner til episoder der bilisten som har bulket en annen bil går ut og legger en lapp på ruta for syns skyld. Den skadelidende bileieren kommer tilbake til bilen sin og finner en blank lapp på frontruta. Det er mildt sagt freidig, sier Granquist.

Forsikringsselskapets egne tall viser at nordmenn oftest er opptatt av å rette opp kosmetiske skader på bilen, selv om disse ikke har noen sikkerhetsmessig betydning.

– Noe som nok skyldes at vi bytter bil relativt ofte, og da er det viktig at bilen er fin ut, for å unngå verditap, sier Granquist til slutt.

Trenger du ny bruktbil? Sjekk vår store bruktbilguide:

Av forsikringsselskapenes 1,6 millioner skadesaker i 2013, utgjør skader på personbil  hele 44 prosent av samtlige registrerte skader. Og i gjennomsnitt går det ikke langt mellom hver gang en bil skades. (Foto: TV 2)
Av forsikringsselskapenes 1,6 millioner skadesaker i 2013, utgjør skader på personbil hele 44 prosent av samtlige registrerte skader. Og i gjennomsnitt går det ikke langt mellom hver gang en bil skades. (Foto: TV 2)