Veteranbil Opel Ascona C: – Drømmedama forsvant i en sky av røyk og støv
Opel Ascona C er nybakt veteran. Brooms bilekspert mimrer tilbake til da den var ny.
Vi er tilbake på det glade 80-tallet. Jeg står på den lokale Mobil-stasjonen med trimmet Volvo 142 som er hevet bak, med 1000-metere og kromfelger. Jeg hadde endelig klart å få date med drømmedama! Er nyklipt og har tatt på godt med etterbarberingsvann, for å si det slik. Planen er kino og kanskje en burger etterpå. Dette blir bra!
Plutselig svinger en nesten ny, brun Opel Ascona C opp ved siden av meg. Vinduet sveives ned og et ukjent mannehode kommer til syne – og forteller meg at min date har han overtatt – og jeg får så vidt et glimt av henne i passasjersetet før de spinner av gårde i en sky av røyk og støv ...
Så da står jeg der da – et kvisetryne med antydninger til dun på overleppa og ser drømmedama forsvinne med en annen fyr i en Opel Ascona C – med 1,3-liters motor og stålfelger ... Makan!
Folkebiler

Etter denne episoden har jeg hatt et litt anstrengt forhold til disse bilene. Som for så vidt videreførte mye av de tradisjonelle Ascona-verdiene. Enkel og grei familiebil uten mye dilldall. Dog med forhjulstrekk denne gangen, slik som Kadett hadde fått et par år tidligere.
Mange år senere, har Opel Ascona C akkurat blitt veteranbil, om vi følger 30-årsregelen. 1982 var et godt bilår med mange forskjellige nyheter. Noen hverdagsbiler, noen luksusbiler noen med uvanlig design, noen med stor V8-motor og ikke minst begynte forhjulstrekk virkelig å bli vanlig.
For Asconas del har både A- og B-utgaven for lengst trådt over i klassikernes rekker og er svært populære som entusiastbiler. Dette er eksempler på helt alminnelige ”folkebiler” som plutselig ble populære og som de siste årene har hatt en jevn prisstigning – som nok ikke stopper på en god stund.
Tredje og siste

Ascona C har ikke på langt nær oppnådd samme popularitet som sine to forgjengere. Kanskje ”løsner” det litt nå som den fyller 30? Uansett, dette er en bil som du rett og slett kan gjøre et kupp på akkurat nå, på litt sikt vil nok entusiastene oppdage denne også.
C-modellen ble introdusert i september 1981 og til tross for at den bød på svært få nyvinninger, ble den raskt populær her hjemme og kanskje særlig blant den litt eldre garde – de som virkelig hadde hatten på hattehylla. De valgte den ofte i sjokoladebrun, gussjeblå eller i en stygg lysegrønn metallic farge.
Les
mer om brukte Opel i vår bruktbilguide her:
Mye å velge mellom

Du får Ascona C som todørs, firedørs og femdørs kombi. Ikke som stasjonsvogn. Motorene varierer mellom 1,3-liter på 60 hk, via en 1,6 diesel på 54 hk og opp til 2,0i på 130 hk på den tøffe GT-modellen som kom midt på 80-tallet. Hele ni motoralternativer var tilgjengelige.
Er du skikkelig optimist og legger all godvilje til, så kan man faktisk se noen likheter mellom 5-dørs kombi og den langt større og dyrere Opel Monza!
Opel Lotus Omega: Denne knuste alle!
SR, GT og cabriolet

Litt sporty utgaver som SR, GT og Sprint fantes også. Fartsstriper, emblemer, sporty interiør og lettmetallfelger var en sikker vinner da som nå. Allikevel var det hverdagsmodellene som solgte overlegent mest, naturlig nok.
Flere cabrioletversjoner så også dagens lys. De ble ikke bygget av Opel, men av frittstående karosserimakere. Mest kjent er kanskje Keinath sin versjon. Dette begynner virkelig å bli sjeldne biler – for de ruster faktisk enda mer enn de med tak ...
Facelift x 2
Bilene hadde to facelifter under perioden de ble produsert. Først i kom C2 i 1984 med bare små endringer som litt annen grill, bedre seter og mindre innvendige modifikasjoner. Allerede to år etter – i 1986 – kom C3, med noe større endringer som lakkert grill, andre baklamper, spoilerleppe foran etc.
Grei investering
Jeg tviler vel sterkt på at C-en vil oppnå samme popularitet som A- og B-modellen. Men kommer du over et helt og pent eksemplar, tror jeg – mine dårlige erfaringer til tross – at dette kan være en grei investering.

Kommer snart: Opel Insignia CrossFour:
Priser:
Dette er billige biler. Nylig ble en pen, velholdt, rustfri og nylig EU-godkjent 1987-modell solgt på finn.no for bare 10.000 kroner. Ikke veteran altså, men allikevel ...
Ascona C er biler som på mange måter har ramlet litt mellom to stoler. Ikke gamle og uvanlige nok til at folk har fått øyene opp for dem, men allikevel såpass gamle at de er lite aktuelle som bruksbiler.
De billigste får du for vrakpanten eller deromkring. Det er biler som er godt brukt og krever en del omsorg og kjærlighet for å nå fordums glans. For skikkelig fine biler må du sjelden betale over 20.000 kroner.
Dette er trolig
biler som er på prisbunnen nå – s å løp og kjøp!
Hvorfor:
Billigere og mer kurant veteranbil skal du slite med å finne!
Hvorfor ikke:
Fordi Ascona A og B er mye tøffere.
Les også: Topp
10 – de råeste fra Opel:
Bennys sjekkliste:

Det er få biler som har så lett for å ruste som tilårskomne Opeler. Ascona C er ikke noe unntak i så måte. De kan i prinsipp ruste absolutt overalt, så sjekk nøye. Kanaler, gulv, hjulbuer bak, forskjermer, nedkant av dører, rundt frontvindu, rundt eventuell takluke, samt i alle plateskjøter og falser.
Defekt vannpumpe er ikke uvanlig, oljelekkasje fra motor er ganske vanlig, slitt kamaksel og slitte vippearmer forekommer og sjekk at registerreim er noenlunde fersk.
Vanlige slitedeler som bremser og forstilling bør også sjekkes.
Bilene er lette å skru på, deletilgangen er god og deleprisene svært hyggelige.
Les også:
Denne folkebilen ble veteran i fjor:
Visste du at:

– Ascona hadde en hel drøss med "tvilling biler"? I England het den Vauxhall Cavalier. Den ble også produsert i Brasil under navnet Chevrolet Monza. Søstermodellene i USA het henholdsvis Chevrolet Cavalier, Cadillac Cimarron, Pontiac Sunbird (senere omdøpt til Sunfire), Oldsmobile Firenza og Buick Skyhawk. I Australia het den Holden Camira, mens Isuzu Aska var navnet på den i Japan.
– Siste bil ble produsert i august 1988?
– Den engelske Vauxhall Cavalier-utgaven kunne leveres som stasjonsvogn?
– Totalt ble 807.624 biler produsert på 6 år og 11 måneder?

Lyst til å mimre mer? Les alt om 80-tallets GTI-bonanza her: