mønsterdybde
mønsterdybde

Vet du hvordan det ligger an med dine?

Dette må du sjekke før du setter sommerdekkene på bilen igjen.

– Det høres kanskje litt banalt ut, men det er det dessverre ikke. Mange av spørsmålene vi får her på Broom, viser dessverre at mange ikke kjenner til reglene om minimum mønsterdybde. Det er noe som både kan koste dyrt – og ikke minst skape svært farlige situasjoner, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Veldig mange legger om dekk i disse dager. Da bør de også ta fram tommestokken eller en linjal – og sjekke dekkene sine nøye. Minimum mønsterdybde på sommerdekkene er 1,6 millimeter: Ligger du under dette eller helt på grensa allerede før du har satt på dekkene, er det bare en ting å gjøre: Nemlig å kjøpe nye dekk, sier Benny.

Skumle konsekvenser

– Hvorfor er dette så viktig?

– Fordi dekk blir mye dårligere når de blir slitt. Dette påvirker en rekke egenskaper, blant dem vannplaning, styreegenskaper og bremselengde. Det kan gi store og skumle konsekvenser, sier Benny.

Test: Dette er de beste sommerdekkene

Dekk er ferskvare

– I min tid i "bransjen" opplevde jeg dessverre mange kunder som var temmelig bevisstløse på dette. De bare la om dekkene og kjørte – uten å sjekke. Det er også ganske mange som kjører rundt med skjevslitte dekk. Husk: Da må du måle der dekket er mest slitt.

– Og det er veldig, veldig dumt å lure seg selv på dette. Det hjelper ikke å ha en moderne og sikker bil med trygge kjøreegenskaper, hvis dekkene ikke er gode nok. Jeg synes personlig at 1,6 millimeter er i minste laget og oppfordrer folk å skifte før dette. - Selv skifter jeg sommerdekk når det ca tre millimeter igjen, legger han til.

Og ikke minst: Husk at dekk også er ferskvare. Mer enn fire-fem sesonger bør du ikke bruke dem for da endrer gummien karakterestikk og blir hard, avslutter Benny.

Del med Facebook-vennene dine

LES OGSÅ: Slik sjekker du hvor gamle dekkene dine er

Er du flink til å sjekke dette? Fortell i kommentarfeltet under:

Her er det ikke mye mønster igjen. (Foto: Bjørn Olav Amundsen)
Her er det ikke mye mønster igjen. (Foto: Bjørn Olav Amundsen)