Verdens styggeste bil til salgs

Og den kan bli din for 37 000 kroner.

AMC_Pazcer_bakfra (Foto: Privat)
AMC_Pazcer_bakfra (Foto: Privat)

Har du vanskeligheter med å komme i kontakt med folk? Da vil garantert denne AMC Paceren være løsningen for deg...

– Den første ringte rett etter at jeg la ut annonsen, og det har vært noen her og kikket på den. De har gått over hele bilen og undersøkt både at det er original lakk og at alt stemmer, forteller Geir Håvard Øyulvstad fra Oslo.

Han har selv et entusiastisk forhold til den merkelige bilen, som har blitt kåret til verdens styggeste ved flere anledninger. Men etter at han annonserte den til salgs, har han forstått at det nok er mange andre som kan mye mer enn ham om denne bilmodellen – også her i Norge.

Klikk her for å se hele annonsen på bilen:

Bred og kort

AMC_Pazcer_forfra (Foto: Privat)
AMC_Pazcer_forfra (Foto: Privat)

For en snåling har AMC Pacer alltid vært, med særtrekk som bredere dør for å lette adkomsten til baksetet på høyre side. American Motors Corporation ville forsøke å gjøre noe de tre store ikke gjorde da de i 1971 begynte å utvikle modellen. Ideen var å lage en småbil som føltes stor, dermed ble den like bred som en fullsize amerikansk bil var på begynnelsen av 70-tallet.

Store glassflater og høyt under taket bidro til romfølelsen, mens man knappet inn så godt man kunne på lengden. Legg til at man høvlet bort alt utvendig som kunne forstyrre luftmotstanden, og du har AMC Pacer...

Solgt nye i Norge

– Selv om den er både bred og høy er den fortsatt trang inni. Jeg har måttet flytte setefestene for å sitte behagelig i den med mine drøyt 190 centimeters lengde, forteller Geir Håvard.

Modellen levde fra 1975 til 1980. To tredjedeler av den totale produksjonen ble bygd de to første modellårene, før det tørket helt inn på slutten. Og mens modellen hadde nyhetens interesse – hvem ville ikke bli overrasket over en futuristisk småbil fra USA i 1975 – ble det også importert og solgt noen nye her i landet.

– Noen av de norsksolgte finnes fortsatt, men jeg har inntrykk av at de er i ganske dårlig stand. Denne bilen ble importert fra California for to år siden, og jeg har hatt den i halvannet år. Den er fin i karosseriet, og trenger bare å få utbedret noen få detaljer før den er i topp stand, forklarer han.

Les også: The Boss er tilbake

Sportsversjon

AMC_Pazcer_interiør (Foto: Privat)
AMC_Pazcer_interiør (Foto: Privat)

Han har selv eid sin Pacer X i halvannet år, og har brukt den mye i den tiden.

– Jeg har skåret hull til et moderne stereoanlegg i dashbordet, men jeg har kjøpt et annet originalt dashbord som følger med slik at den blir like fin igjen. Det sitter også uoriginale felger på den på bildet, men jeg har de originale spesielle felgene til ”X”-modellen liggende, forsikrer han.

Pacer X var ”sportsversjonen”. Spesielt sportslig var den ikke, forskjellene lå først og fremst i ”bøtteseter” og gulvgir. Og Pacer X hadde stivere fjæring foran, noe som strengt tatt alle Pacere kunne trengt:

Tung og tørst

Bilen ble nemlig utivklet med tanke på en langt mindre wankelmotor og forhjulstrekk, men da wankelen ble droppet som følge av oljekrisen måtte AMC til slutt bruke store og tunge rekkeseksere som de allerede hadde i produksjon, og Paceren endte med tradisjonell bakhjulsdrift.

Pacer ble bygget som en robust bil, og all den skjulte sikkerheten i konstruksjonen medførte høy vekt. Frem til 1978 var den kun å få med seksere på enten 3,8 eller 4,2 liters volum, begge med rundt 100 hestekrefter, og dermed ble den hverken spesielt spenstig eller økonomisk.

Ikke tid

Men Geir Håvard er godt fornøyd med komforten i bilen, selv om det er ”morofaktoren” som er det sentrale ved å eie en Pacer:

– Det kommer folk bort for å prate nesten over alt. Overraskende mange vet hva slags bil det er, men det kommer også mange som ikke aner noe om den, og virkelig synes den ser rar ut, sier han, og legger til at han håper at det blir en virkelig entusiast som tar over.

Selv har han ikke tid lenger – hverken til å ta seg av bilen eller all oppmerksomheten den genererer.

Sjekk alle bruktbilene i vår store bruktbil-guide:

AMC_Pazcer_åpent (Foto: Privat)
AMC_Pazcer_åpent (Foto: Privat)