Vegvesenet vil rive bru de selv har fredet
Vurderer om de er bundet av selvpålagt fredningsvedtak.

Hengebrua på Rånåsfoss i Akershus – som er en av Norges aller første myke hengebruer – har fraktet folk og fe over Glomma siden 1927, melder Rb.no.
– Det er uenighet innad i veivesenet i denne saken, men vi har en prosess gående på om vi skal foreslå å rive brua. Spørsmålet vi nå vurderer er hvor bindende denne verneplanen egentlig er, sier avdelingsdirektør Nils-Erik Bogsrud i Statens vegvesen Akershus.
For ti år siden ble Rånåsfoss bru innlemmet i «Nasjonal verneplan», sammen med 269 andre veirelaterte kulturminner i Norge.
Det var Samferdselsdepartementet som i 1997 ga Statens vegvesen i oppdrag å utarbeide en landsverneplan for veier og bruer. Kartleggingen ble gjennomført i samarbeid med Riksantikvaren.
Over 1.000 veiminner ble vurdert. 270 ble funnet verdige – deriblant Rånåsfoss bru.
"Vi vil gjøre vårt beste for å følge opp og sørge for å få bevart og formidlet veihistorien på en slik måte at også de kommende generasjoner skal få glede av den", skrev daværende veisjef Olav Søfteland i forordet til verneplanen.
Oppussing til 10 millioner
At brua står i verneplanen innebærer ikke at den er formelt fredet.
– Vi har fått beskjed om at det som står i planen skal behandles som fredet. Altså en selvpålagt fredning. Så blir spørsmålet om det er bindene eller ikke. Det er den debatten vi nå må ta, sier Bogsrud.
Brua er i dag en del av gang- og sykkelveinettet på Rånåsfoss, men er i dårlig forfatning.
– Bortsett fra for turgåere har den ingen stor trafikal funksjon lenger. Dessuten har den behov for omfattende vedlikehold.
I veivesenets vedlikeholdsrapport for Region Øst, som ble lagt fram torsdag, skriver de følgende:
"Brua har behov for omfattende vedlikehold, ca. 10 millioner, men siden det er uklart om brua kan rives eller ikke, er vedlikeholdet utsatt".
– Og det dekker bare oppussingsbehovet i dag. I tillegg kommer årlige drifts- og vedlikeholdsutgifter – og framtidige oppgraderinger, sier Bogsrud.
Regner med debatt
– Skjønner du at rivingsdebatten vil skape sterke reaksjoner?
– Ja, det forstår jeg veldig godt. Som sagt er det uenighet også internt. Jeg imøteser en debatt.
Bogsrud understreker at det vil utløse en omfattende prosess dersom de lander på rivingsforslaget.
– Her vil flere instanser måtte komme inn, som kommunen og vernemyndighetene.
For et par år siden ble flere av bruene i Nasjonal verneplan formelt fredet, i en prosess der blant annet Riksantikvaren, Norsk vegmuseum og Vegdirektoratet deltok.
Rånåsfoss bru var ikke blant disse.