Varslet kontroll på Facebook – ble advart av politiet

Så måtte politiet innrømme at det ikke er ulovlig likevel.

Kjetil Antonsen fra Kabelvåg varslet politikontroll på Facebook tirsdag formiddag, og ble advart av politiet om at det kunne medføre straffeforfølgelse.  (Foto: Knut Johansen, lofotposten.no/ANB)
Kjetil Antonsen fra Kabelvåg varslet politikontroll på Facebook tirsdag formiddag, og ble advart av politiet om at det kunne medføre straffeforfølgelse. (Foto: Knut Johansen, lofotposten.no/ANB)

Kjetil Antonsen fra Kabelvåg varslet på en Facebookside om at det var trafikkontroll, og ble advart av politiet.

Antonsen ble vinket inn til kontroll på E10 i Badebukta i Svolvær rundt kl. 10.30 tirsdag, skriver Lofotposten.

Da ble han konfrontert med at bilen hans hadde ettermonterte xenon frontlykter, som ikke er reglementerte å bruke, fordi slikt utstyr skal følge bilen originalt og være typegodkjent.

Selv om bilen hadde passert EU-kontroll, var ikke dette lovlig, og politibetjenten skrev derfor ut mangellapp på forholdet.

– Dette med å ettermontere xenonpærer var gjort før jeg kjøpte bilen, og jeg slapp derfor 2000 kroner i bot, og det er jeg veldig glad for, sier Kjetil Antonsen.

Facebookvarsling

Mens han ventet i egen bil på at en ubestridt mangellapp ble skrevet ut i politibilen, tok han fram mobiltelefonen og postet en melding til nettstedet «Politi/biltilsyn i Lofoten» på Facebook, der han varslet om politikontrollen i Badebukta.

– Politibetjenten må også ha sjekket denne nettsiden rett etterpå, for da jeg fikk mangellappen overrakt, ble jeg gjort oppmerksom på at dette å varsle politikontroll på Facebook måtte jeg ikke gjøre, da det kunne medføre en straffereaksjon. Men jeg ble ikke ilagt bot for dette, kun advart.

Antonsen sier at han ble meget overrasket, og at han ofte bruker denne nettsiden for å sjekke alle mulige trafikkforhold generelt i Lofoten som han i likhet med rundt 1700 lofotbrukere på Facebook-siden, legger inn.


Lovlig eller ulovlig?

– Jeg var ikke klar over at det å varsle slik på Facebook var forbundet med noe straffansvar.

– Selv mener jeg dette er lovlig, og at dette i tillegg kan virke preventivt slik at folk er mer aktsomme når de vet politiet er ute.

– Men når det gjelder å varsle promillekontroller, så gjør ikke jeg det, for promillekjørere mener jeg har godt av å havne i politiets klør, sier Kjetil Antonsen.


Ikke ulovlig

Lofotposten har forelagt saken for politiets regionleder Tor-Håvard Bentzen i Lofoten, og han gir Antonsen helt rett.

– Jeg har sjekket dette mot påtalemyndigheten, og her har nok teknologien løpt foran lovbestemmelsene.

– I dag er dette ikke ulovlig, og jeg er enig i at dette virker preventivt.

– At Antonsen prinsipielt ikke varsler promillekontroller via Facebook synes jeg også er voksent vurdert, sier regionleder Tor-Håvard Bentzen.

Du kan lese mer om bil og trafikk på Lofotposten – her:


Du vet vel at Broom er på Facebook? Ta en titt her, da vel!