Toyota LC side
Toyota LC side

Varebil: Er det forbudt å ha seng baki bilen?

Her gjelder det å kjenne reglene – ellers kan det bli dyrt.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Har en Toyota Land Cruiser varebil som bil nummer to og har fundert litt på om det er mulig å tilpasse den litt til fisketurer og lignende. I stedet for å ligge i telt ville det jo vært både tørrere og tryggere og ligge i bilen.

Har derfor tenkt litt på muligheten for å montere en seng i varerommet. Har diskutert det litt med et par kolleger og de mener det ikke er lov fordi det da er snakk om ombygging av bilen og at det kan bety at jeg blir skyldig avgifter, men jeg kan ikke helt skjønne at det kan være så striks for elektrikere og håndverkere har jo også ofte en type innredning baki bilene sine.

Jeg tenkte da å spesiallage en seng etter målene bak og bygge inn noen skuffer og lignende for å utnytte plassen best mulig. Har ikke så lyst til å ringe det lokale Biltilsynet i fall det gjør at de vil lage problemer for meg hvis dette egentlig er litt i gråsonen. Ser at dere har skrevet en del om ombygging av varebiler før, så dette vet dere kanskje også svaret på da?

Del med Facebook-vennene dine

Benny svarer:

Hei sann!

Dette er nok som du selv er inne på helt klart i gråsonen og for min egen del hadde jeg ikke tatt sjansen på å montere en seng permanent baki bilen. Den blir nok fort forvekslet med en ”sitteinnretning” – og dertil avgifter om bilen ikke er eldre enn ti år. På biler eldre enn 10 år er det jo som kjent ikke avgift, men de må allikevel vises og godkjennes.

På den annen side, er det jo ikke forbudt å kjøre en sofa baki bilen så dette er nok i stor grad et definisjonsspørsmål.

Der det litt vage uttrykket ”setearrangement egnet for persontransport” – og tolkningen av dette, som eventuelt vil bli stridens kjerne.

I paragraf tre i Forskrift om endring av motorvogners avgiftsmessige status, står det i punkt 1C:

Selv om endringen ikke fører til kjøretøyteknisk omklassifisering, foreligger avgiftsmessig statusendring i følgende tilfeller:

Det i godsrommet er fast setearrangement egnet for persontransport. Setearrangementet regnes i avgiftsmessig forstand som fast når:

– det er direkte festet i kjøretøyets karosseri, gulv eller skillevegg, eller

– det er sikret mot forskyvning ved tilpassing eller ved hjelp av braketter, bøyler, beslag eller lignende festeanordninger.

Jeg vil derfor anbefale deg å bruke en løs madrass de gangen du skal på fisketur eller overnatte i bilen. Da er du i alle fall helt på den sikre siden.

Det vil gi betydelig økt liggekomfort i forhold til telt, særlig når det regner og blåser, selv om det kanskje ikke var akkurat det du hadde sett for deg.

Litt enkel innredning skulle det ikke være noe i veien for å montere. Et enkelt system med forskjellige utstyrskasser og bokser kan sikkert også være praktisk. Det er også enkelt og fjerne i forhold til en fastmontert innredning de gangene du trenger varerommet til andre ting.

Toyota-LC-camping
Toyota-LC-camping

Et annet alternativ er taktelt. Der har man en god dobbeltseng, med skikkelige madrasser, glassfiberbunn og tak og stoffvegger. Jeg mener de koster rundt 25.000 kroner, men det finnes som regel noen brukte til salgs også, så sjekk finn.no og Autodb. no. Disse takteltene er ganske populære så jeg det kan være viktig å slå til kjapt.

Håper dette var litt oppklarende og at du fikk noen tips.

Ønsker deg god tur og skitt fiske!

Les også: Med denne går ferien over stokk og stein:

Del med Facebook-vennene dine

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Disse familiene er mest fornøyde med bilen sin

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: