Hva sier bilen din om ditt politiske ståsted? Kanskje mer enn du er klar over selv...  (Foto: Terje Bendiksby, SCANPIX )
Hva sier bilen din om ditt politiske ståsted? Kanskje mer enn du er klar over selv... (Foto: Terje Bendiksby, SCANPIX )

Valget: Bilen din avslører hvem du stemmer på

Bilvalg og politisk overbevisning henger sammen. Sjekk om det stemmer for deg:

Fordommer er rare greier. Og om de i utgangspunktet ikke er noe vi pryder oss med, så hender det jo også at noen av dem stemmer.

Det gjelder blant annet en del etablerte oppfatninger om sammenheng mellom politiske valg og bilvalg.

- Her er det klare sammenhenger. Stemmegivning og forbruksmønster har mye til felles. Det handler om økonomi og samfunnsposisjon, utdannelse og foreldrebakgrunn, sa Karl Fredrik Tangen, samfunnsgeograf og førstelektor ved Markedshøyskolen, da vi snakket med ham før siste Stortingsvalg.

Les også: Her kan du kjøpe bil med politiker-historie

Tangen tok utgangspunkt i TNS Gallups forbuker- og mediaundersøkelse, og konkluderte med at det finnes veldig klare tendenser - og veldig klare forskjeller mellom partiene.

Nå står vi foran et nytt valg, og når du er på vei til valglokalet kan du jo tenke på om listene du skal putte i urnen harmonerer med logoen i bilrattet du har foran deg.

Og orker du ikke vente helt til sent mandag kveld før du får svaret, kan du jo ta oppstilling på parkeringsplassen utenfor og lage din egen prognose basert på hvilke biler velgerne ankommer i.

Her er Karl Fredrik Tangens tips om hvordan du kan spotte de forskjellige partienes velgere:

Del med Facebook-vennene dine!

Arbeiderpartiet:

AP
AP

JA-bil: Toyota. - Arbeiderpartiet er stort og favner bredt. Derfor er det ikke så mange bilmerker som skiller seg ut. Men den jevne Ap-velgeren har sans for litt anti-prestisje. Derfor velger for eksempel mange av dem heller Toyota enn VW.

NEI-bil: Mercedes. - Mercedes er for mange selve symbolet på penger og rikdom. Det blir feil for en Arbeiderparti-velger.

Høyre:

H
H

JA-bil: VW, Mercedes, Saab. - Her ser vi en interessant forskjell fra f. eks Arbeiderpartiet. I Høyre er det langt flere som har VW enn Toyota. Hos Høyre-folk står også Mercedes sterkt. Mange har også sans for Saab, et merke som skiller seg litt ut, men som samtidig har premium-faktor.

NEI-bil: Suzuki, Toyota, Skoda. - Folkelige biler som er billige - det er ikke noe for Høyre-folk. Merker som kanskje blir sett på som litt "fattigslige" blir helt feil.

Venstre:

V
V

JA-bil: Citroën, Skoda, Saab. - Venstre-folk har gjerne høy utdannelse, de tjener godt og de har yrker der de "er" noe for andre: Leger, arkiteter, og jurister er eksempler. De ser etter muligheter for å gjøre noen ofre der de kan bidra til miljøet og andre gode saker uten at det går ut over egen komfort. De liker skikkelige og bra biler, men vil samtidig vise diskresjon, ikke hang til fart og spenning.

NEI-bil: BMW, Suzuki. BMW blir for prangende, Suzuki er nok litt for "billig" for dem.

Senterpartiet:

SP
SP

JA-bil: - Nissan, Skoda. - Senterparti-velgere ser gjerne på bilen som et redskap. Det skal være ærlig og røft. Funksjonelt, men ikke jålete. Da er både Nissan og Skoda helt riktig.

NEI-bil: - Audi: Audi blir for urbant for den jevne Sp-velgeren. En bil for folk som sitter bak et skrivebord og som ikke har skitt under neglene. Unyttige folk skaper unyttige biler.

Kristelig Folkeparti:

KRF
KRF

JA-bil: - Daihatsu, Hyundai, Opel, Ford. - Dette er folk som ikke er opptatt av bil og i alle fall ikke av merker. Nøkternhet holdes høyt, og de vil absolutt ikke stikke seg fram med prangende biler. Daihatsu er klart overrepresentert. Og de kjøper heller Toyota enn VW.

NEI-bil: Audi. - Her er det å komme med en Audi nesten som å banne i kjerka. Sammenlignet med resten av befolkningen er det bare halvparten så mange KrF-velger som ønsker seg en Audi.

Fremskrittspartiet:

FRP
FRP

JA-bil: BMW, Audi, Chevrolet, Jeep, Mercedes. - FrP-erne har sans for amerikanske biler og de er heller ikke redde for å vise seg fram. Her er statusbil stas, men skatter og avgifter gjør dem for dyre. BMW står høyt på ønskelista. Og Jeep er helt klart en FrP-bil.

NEI-bil: Renault, Skoda, Saab: Store partier som FrP får gjerne mindre klart preg på grunn av forskjeller mellom velgerne, og det er ikke veldig mange bilmerker som peker seg ut i negativ retning. Men Citroën blir for rart og Skoda for mye østeuropeisk skrot for en del FrP-velgere .

Sosialistisk Venstreparti:

SV
SV

JA-bil: Citroën, VW, Saab. SV-erne er generelt opptatt av å ikke være opptatt av bil. De skulle heller ønske at kollektivtrafikken var så bra at de slapp å ha bil. Men skal det være - og det skal det jo - velger de gjerne noe som er litt på siden og som er politisk korrekt. Citroën er klart over-representert. Det er også flere som har VW enn Toyota. VW er er fin bil for SV’ere som trenger å kombinere tilgang til kvalitetsprodukter med et nøkternt forhold til bil.

NEI-bil: Audi, BMW, Mercedes: Disse merkene er bokstavelig talt en rød klut for SV-velgerne. Det blir som å hylle økonomisk suksess og det gjør jo ikke de som har sju års høyere utdannelse og tjener mye mindre enn en eiendomsmegler med to.

Rødt:

R
R

JA-bil: Skoda, Mazda: - Mange Rødt-velgere er motstandere av privatbilisme og har ikke mye sans for biler. Men må de er til nød Skoda eller Mazda tilstrekkelig avbilifiserte biler.

NEI-bil: Toyota: - Dette er kanskje litt rart, men Toyota blir nok på mange måter et symbol på privatbilismen for dem. Et produkt som markedsføres tungt og som mange kjøper, det liker ikke Rødt-velgeren.

Del med Facebook-vennene dine!

Stemmer dette? Stemmer det ikke? La oss høre om bilen din sier noe om deg i kommentarfeltet under!

Les også: Broom-leserne har valgt sin engelske favoritt-bil