Uvanlige gjester på Gatebil-treff

Vil være hyggelige og hjelpsomme inne, men utenfor har de en annen rolle.

Folkefesten Gatebil, Rudskogen 2009 (Foto: Thomas Hildonen)
Folkefesten Gatebil, Rudskogen 2009 (Foto: Thomas Hildonen)

For første gang skal Statens vegvesen bevege seg innenfor gjerdene rundt de populære Gatebil-treffene som flere ganger årlig samler titusenvis av bilfrelste. Det skriver Romerikes Blad.

Tidligere har veivesenet kun vært på utsiden og kontrollert mange av de ombygde og trimmede bilene.

– Nå vil vi være til stede for å drive trafikksikkerhetsarbeid. I tillegg vil vi informere og veilede folk som ønsker å bygge om, style eller trimme bilen sin – fortelle hvordan det kan gjøres lovlig og sikkert, sier Frank Ove Eidem ved Jessheim trafikkstasjon til Romerikes Blad.

Treffer ungdom

Frank Ove Eidem og Marianne Wilhelmsen ved Jessheim trafikkstasjon skal bemanne Statens vegvesens Gatebil-stand neste helg. FOTO: TOM GUSTAVSEN
Frank Ove Eidem og Marianne Wilhelmsen ved Jessheim trafikkstasjon skal bemanne Statens vegvesens Gatebil-stand neste helg. FOTO: TOM GUSTAVSEN

Neste helg går årets vårtreff av stabelen på Vålerbanen i Hedmark. Omkring 15.000 deltakere er ventet. Fra Jessheim trafikkstasjon deltar tre ansatte, som skal bemanne veivesenets egen stand inne på treffområdet.

– Grunnen til at vi velger å være akkurat på Gatebil, er at vi treffer enormt mange i primærmålgruppen vår når det gjelder trafikksikkerhetsarbeid: Ungdom mellom 16 og 25 år, forklarer Eidem.

Les også: Andreas sin versting skal ha 950 hestekrefter

På det meste har ett enkelt Gatebil-arrangement samlet over 45.000 mennesker. Mange av deltakerne på treffene kjører biler som er bygget om, trimmet eller stylet. Flere av dem uten å ha vist endringene og fått det godkjent hos veivesenet.

– Inne på treffområdet skal vi ikke drive kontroll og vifte med pekefingeren. Her skal vi kun veilede, informere og komme i dialog, særlig med ungdom. Men ute på veien vil det være kontrollvirksomhet på vanlig måte, understreker Eidem.

– Mye er lov

Les også: Bildeserie fra Gatebil på Rudskogen 2009

Statens vegvesen vet ikke hvor mange ulovlig ombygde biler som ruller på norske veier. Men Frank Ove Eidem og kollegaene tror det dreier seg om mange.

– Dessverre tror vi det. Derfor mener vi også at det er viktig å informere så godt som mulig hvilke muligheter som finnes innenfor lovlige rammer – det er nemlig ganske mye man kan gjøre lovlig også, sier han.

– Hvorfor velger da mange å gjøre det ulovlig?

– En del opplever nok regelverket og oss i Statens vegvesen som firkantede og stivbeinte. Nå vil vi prøve å motbevise den myten. Får vi til en dialog slik at de som ønsker å bygge om bilen tar kontakt med oss først, for å råd og veiledning, har vi kommet langt, mener Eidem.

Les mer bilstoff fra Romerikes Blad her:

Del med din venner på Facebook