Nei, man trenger ikke å bruke merkeverksted når man ter service på bilen. Men det er en del ting man må være oppmerksom på om man ikke gjør det.
Nei, man trenger ikke å bruke merkeverksted når man ter service på bilen. Men det er en del ting man må være oppmerksom på om man ikke gjør det.

«Utro» mot forhandleren? Da må du vite hva du gjør

Her er det nemlig noen skumle fallgruver.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Jeg har kjøpt en helt ny Skoda Octavia VRS hybrid hos forhandler. Er det slik at jeg må ta service på bilen hos dem for og beholde garantien på bilen?

Eller kan jeg bruke et frittstående verksted som for eksempel Mekonomen, Bilxtra, SnapDrive, uten å miste nybill-garantien?

Benny svarer:

Heisann – og takk for interessant spørsmål. Dette er en tematikk som dukker opp med jevne mellomrom her i spalten.

Kortversjonen er nei. Du behøver ikke bruke merkeverkstedet for å ta vanlig vedlikeholdsservice på bilen for at nybilgarantien skal gjelde. Du står fritt til å velge verksted selv.

Det er som regel to grunner for at man velger bort merkeverkstedet. Det ene er pris, det andre er en beliggenhet, som gjør det enklere for kunden å velge et annet verksted.

Det man må være ekstra oppmerksom på er at man velger et autorisert verksted. Det andre man må passe på er det er samme jobb som gjøres og kontrollpunkter som sjekkes, som det bilfabrikanten oppgir. Videre må deler som skiftes, væsker, som olje, frostvæske og slike ting også ha de spesifikasjonene bilprodusenten krever.

De fleste større verkstedkjedene har systemer på dette, men spør for sikkerhets skyld. Det er du som bileier som er ansvarlig for at de riktige tingene blir gjort. Det kan altså være smart å styre unna Harry`s Pizza og Piggdekk nede på hjørnet …

Skal du ta service på et frittstående verksted må du sørge for at de riktige tingene blir gjort og at det brukes deler som tilfredsstiller bilfabrikantens spesifikasjoner.
Skal du ta service på et frittstående verksted må du sørge for at de riktige tingene blir gjort og at det brukes deler som tilfredsstiller bilfabrikantens spesifikasjoner.

Om man skulle komme i en garanti-tvist og dette med «feil» service blir tema, er det også du som kunde som må bevise at de riktige tingene med de riktige delene er gjort på bilen din. God og riktig dokumentasjon er dermed viktig her. Det må man bare sørge for.

Kan være enklere med "goodwill"

Selvfølgelig må også serviceintervallene, enten det er på tid, eller kilometer, også følges. Er man nøye med dette og prisbevisst, er jeg sikker på at det kan være en god del å spare på å velge frittstående verksteder. Men glipper det – ja, da kan man spare seg til fant …

Helt konkret kjenner jeg til eksempler på at motor må byttes på relativt ny bil, fordi det har vært brukt feil olje på et frittstående verksted. Hverken produsenten eller verkstedet som gjorde jobben tar ansvar her. Da er det ikke gøy å være kunde.

Jeg lever også i den troen (eventuelt villfarelsen …) at man lettere får hjelp og «goodwill» om man bruker merkeverksted på service. Det er liksom litt vanskeligere å avvise en trofast kunde som legger igjen en del penger, framfor han som bare kommer på garantijobbene som er gratis, men velger andre og billigere aktører på alle andre ting. Selv om det, i alle fall i teorien, ikke skal være slik.

Det handler også om kompetanse, det å få utført nødvendige oppdateringer, legge inn nye programvare og eventuelle kampanjer som er på bilen. Der kan andre verksteder komme til kort.

Det å ha bil er dyrt, uansett hvordan man snur og vender på det. Jeg mener at om man kjøper en bil som er såpass ny at det er nybilgaranti på den, kan det være smart å bruke merkeverksted de første årene, så kan man heller velge rimeligere alternativer etter hvert. Jeg mener at det er det tryggeste, men jeg er også inneforstått med at er ofte er det dyreste alternativet.

Hver og en må gjøre seg opp en mening om hva som er riktig for dem. Men valgmulighetene er i alle fall der.

Håper dette var oppklarende. Lykke til med service på Skodaen!

Les også: Mange mener dette er verdens beste bil

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Les også: Det er ikke sikkert bilen din er trygg hjemme på gårdsplassen

Video: Sjekk ut denne Skoda-nyheten