UP: Nå tar vi alle vi kommer over!

Nå starter jakten på dårlige betalere.

<div>Hvis du blir stoppet i kontroll og ikke har betalt årsavgiften – da ryker skiltene. 300.000 norske bileiere har dårlig tid på å gjøre opp for seg nå. Illustrasjonsfoto: ta.no</div>
Hvis du blir stoppet i kontroll og ikke har betalt årsavgiften – da ryker skiltene. 300.000 norske bileiere har dårlig tid på å gjøre opp for seg nå. Illustrasjonsfoto: ta.no

Over 300 000 bileiere i Norge har fortsatt ikke betalt årsavgiften. Nå sliper UP og vegvesenet saksene, og skiltene vil snart henge i en tynn tråd.

Forfallsdatoen for årsavgiften var 21. mars, men fortsatt er det over 300 000 bileiere her i landet som ikke har betalt. Tall fra Skatteetaten viser at det mangler innbetaling fra 322 000 bileiere, 12 700 av disse finner man i Telemark.

– Vi tar alle

Ved manglende innbetaling blir det først sendt ut en purring fra Skatteetaten. Skulle pengene fortsatt ikke ha kommet inn innen forfallet på purringen begynner politiet og vegvesenet å slipe saksene.

Da sender nemlig Skatteetaten ut begjæring om avskilting, og ifølge UP-sjef i Sør-Øst politidistrikt, Andreas Rødø, vises det liten nåde for dem som blir stoppet i kontroll.

– Vi tar skiltene til alle kjøretøy vi kommer over der det foreligger en begjæring om avskilting, forteller han til Telemarksavisa.

Harald Aspheim hos Statens vegvesen opplyser at også de klipper skiltene under sine kontroller. Det er ikke utenkelig at det blir en hyppigere kontrollvirksomhet i tiden fremover.

– Vi holder våre kontroller med fokus på trafikksikkerhet, men vil ta skiltene til alle vi har fått en begjæring om, forteller han til TA.

Effektivt med supersystem

UP-sjef Rødø legger til at deres AMPR system har vært til stor hjelp i arbeidet med å hanke inn unnasluntrere.

For at UP tok i bruk sitt AMPR-system er det blitt vanskeligere enn noen gang å slippe unna ansvaret. AMPR er et kamerasystem som fortløpende leser nummerskiltene til alle passerende biler. I løpet av sekunder får politiet opp flere opplysninger om bilen og bilens eier, og kan på denne måten blant annet se om kjøretøyet er stjålet, om sjåføren kan mistenkes for å kjøre uten førerkort, eller om årsavgiften ikke er betalt.

Skatteetaten melder at begjæring om avskiltning vil bli sendt ut i juni. Alt håp er dermed ikke helt ute for dem som ikke har betalt. Men dersom avgiften ikke var innbetalt innen forfall (21.mars) må du, uansett grunn, betale en tilleggsavgift, opplyser etaten.

Du kan lese mer om bil og trafikk på ta.no – her:

Store forskjeller: Her bor de som ikke betalte årsavgiften i tide