UP liker den ikke – men tusenvis av nordmenn elsker den

– Vi solgte flere paller på noen få dager.

I takt med økt kontrollvirksomhet på norske veier, har det også kommet en rekke tjenester hvor folk kan bli varslet om UPs virksomhet. Det kan være App-er, SMS, GoogleMaps med varsling om kontroller og grupper på Facebook.

Men den som er mest populær heter SafeDrive. Her får du en liten boks med en 2,8 tommers skjerm, som monteres i bilen. På skjermen varsles du hvis det er kontroller, dyr eller hindringer i veien. Den varsler også om automatiserte kontroller (fotobokser) er aktive.

Over 60.000 nordmenn har kjøpt en slik boks. Neste år forventes tallet å passere 100.000.

Solgte flere paller med varslere

Systemet baserer seg i stor grad på informasjon fra egne brukere.

Firmaet skriver også at de har et døgnbemannet kundesenter, som kontrollerer varslingene før de sendes ut til brukerne av tjenesten.

SafeDrive var på plass under Gatebil på Rudskogen i helgen som var. Flere paller fulle av de små boksene ble solgt i løpet av helga.

– Vi selger bra gjennom hele året – men merker et ekstra trykk nå på sommeren. Mange kjøper fordi de ønsker et ekstra forvarsel når det er kontroller. Det er fort gjort å være uoppmerksom og vi vet at de aller fleste som blir stoppet i fartskontroll ikke kjørte bevisst for fort. Derfor er det kjekt å vite hva som venter rundt neste sving, sier Magnus Wester i SafeDrive.

Magnus Wester var på plass i forbindelse med Gatebil på Rudskogen. Der ble det levert ut flere paller med slike bokser som varsler om fartskontroller.
Magnus Wester var på plass i forbindelse med Gatebil på Rudskogen. Der ble det levert ut flere paller med slike bokser som varsler om fartskontroller.

Fikk bot på E18: – Bare tull!

Viktig med farevarsling

Wester sier også at mange MC-førere kjøper Safedrive først og fremst på grunn av farevarsling, som varsler når det er dyr og andre hindringer langs veien.

– Det er viktig å huske på at politiets oppgave først og fremst er å være synlige i trafikkbildet. Dette har en preventiv og oppdragende effekt på bilistene, sier Wester.

SafeDrive har gjort egne undersøkelser viser at de som bruker Safedrive faktisk setter farten ned etter de tar i bruk tjenesten.

Broom-Vegard har selv blitt stoppet – og mistet førerkortet

– Bidrar til sikkerhet

– Vi er derfor stolte over å bidra til en tryggere trafikk. SafeDrive varsler ikke om promillekontroller. UP liker å fortelle at alle som stoppes i fartskontroll også kontrolleres for rus, men det stemmer ikke, hevder Wester.

– Synes du det er greit at folk kjører litt over fartsgrensa?

– Nei. Vi må følge de lover og regler som til enhver tid gjelder. Men det er ingen tvil om at fartsgrensene i Norge er lave, sammenlignet med andre land med tilsvarende veistandard.

– Har du betenkeligheter med å selge en slik tjeneste – som potensielt kan føre til at folk kjører fortere?

– På ingen måte. Våre kundeundersøkelser viser tydelig at brukerne setter farten ned, ikke opp, etter de tar i bruk tjenesten. Vi varsler dessuten hundrevis av dyr og hindringer langs veien hver eneste dag. Tenk så mange ulykker som er unngått.

Varslingen kommer opp i god tid før du ankommer stedet – og varsles både med lyd og på skjermen.
Varslingen kommer opp i god tid før du ankommer stedet – og varsles både med lyd og på skjermen.

Her er politiets nye supervåpen

UP ikke fornøyd

Utrykningspolitiet er kritiske til SafeDrive-varslingene. De mener den bidrar til at verstingene slipper unna. De er også bekymret for at det skal bidra til at sjåfører som kjører med promille ikke blir stoppet.

Politioverbetjent, Olav Furre, som har vært med i UP i en årrekke, er overrasket over at tjenesten i det hele tatt er lovlig.

– Vi er skeptiske til denne typen varsling, fordi det bidrar til lavere sikkerhet på veiene, sier han.

UP følger selv med på flere av tjenestene som varsler om kontroller. De forsøker også å være flinkere til å flytte seg rundt, for å unngå at folk skal bli advart om kontrollene.

Trygg Trafikk deler synspunktene til UP-sjefen. De mener den enkleste måten å unngå bøter og prikker på, er å følge trafikkreglene.

Video: Dette MÅ du være obs på når du kjører med tilhenger

Olav Furre i Urykningspolitiet, er ikke glad for de ulike varslingssystemene i forbindelse med fartskontroller.
Olav Furre i Urykningspolitiet, er ikke glad for de ulike varslingssystemene i forbindelse med fartskontroller.

Botgaranti

SafeDrive har en botgaranti som går ut på at hvis du er misfornøyd, har fått en fartsbot i en kontroll som ikke ble varslet – eller har kjørt på et dyr som ikke er varslet om – tar de kostnaden.

Selve boksen koster 1.990 kroner – mens varslingstjenesten koster 200 kroner per måned. Med 60.000 abonnenter, blir det 12.000.000 kroner i inntekt per måned.

– Butikken går såpass bra at vi begynner å få tilbake noe av alle investeringene vi har gjort i utviklingsarbeid, sier Wester.

Video: Vi ble med UP på kontroll på E18: – Bare tull å stå her

Fikk førerkort og mistet det – på samme dag