UP advarer: Trøtte sjåfører risikerer streng straff
Står for mange ulykker på norske veier. Se video:
Bilister som sovner bak rattet utgjør en fare både for seg selv og andre som ferdes i trafikken.
Undersøkelser har vist at nesten halvparten av norske bilførere har opplevd dette, med en klar overvekt på mannlige sjåfører.
I sommer har Utrykningspolitiet (UP) gått ut med en klar og tydelig advarsel. De henviser blant annet til en ny rapport fra Transportøkonomisk institutt, der det opplyses at hele 7 prosent har opplevd å duppe av eller sovne bak rattet, bare det siste året.
Som å kjøre med promille
UP-sjef Runar Karlsen forteller at en søvnig sjåfør kan straffes på samme måte som en som er påvirket av rusmidler. 17 timer uten søvn tilsvarer samme risiko som å kjøre med alkoholpromille på 0,5.
– Trøtte sjåfører som kjører uaktsomt kan straffes med opp til ett års ubetinget fengsel, sier Karlsen, på UPs egen Facebook-side.
Han legger til at fengselsstraff tilhører sjeldenhetene ettersom trøtthet ikke kan måles i blodet.
Skrekktall: 140.000 kjører i rus hver dag i Norge
Økonomiske konsekvenser
UP har også lagt ut en film tatt opp av deres mannskaper, dette viser en en situasjon med mulig sovning bak rattet. Den kan du se øverst i denne saken.
En tidligere undersøkelse gjort at Statens vegvesen viser at de fleste søvnulykkene skjer mellom kl. 16 og 18 – eller mellom 02.00 og 05.00. Søvnulykker har ofte alvorlig utfall, med skade eller død.
Ifølge Vegtrafikkloven er det forbudt å kjøre når du er trøtt og sliten. Om du sovner og havner i en ulykke, kan det også få økonomiske konsekvenser. Forsikringsselskapet kan avkorte forsikringen din, eller framsette et regresskrav mot deg.
Varslet om kontroll, det skulle han ikke gjort...
Viktig sikkerhetsutstyr
Kjører du i 80 km/t og dupper av i to-tre sekunder, mister du oversikten over veien i mer enn 50 meter foran deg. Da kan mye skje innen du våkner opp igjen.
I dag er mange veier i Norge utstyrt med såkalt romlefelt. Disse er frest ned i asfalten og gir føreren et tydelig signal om at hun eller han er i ferd med å krysse veioppmerkingen.
Mange biler har også utstyr som registrerer om føreren er trøtt, og advarer om det. Dette var i starten forbeholdt dyrere biler, men har etter hvert blitt tilgjengelig på svært mange nybiler.
I fjor fikk UP et nytt bilmerke, les mer om det her
