
Unik situasjon: Nå kan du tjene penger på å selge bilen til utlandet
Du kan selge med tap – og fortsatt tjene penger!
I Norge er vi vant med å importere brukte biler fra utlandet. Vanligvis gir det lavere pris – og i årevis har en rekke privatpersoner og bilforhandlere tjent penger på dette.
Men nå som krona er så svak, er import til Norge langt mindre gunstig enn tidligere. En euro koster i skrivende stund godt over 11 kroner – mens en dollar koster over 10 kroner. Ingen av delene er normalt.
Dermed blir det også dyrere å importere varer til Norge. Samtidig er eksport av varer mer gunstig. Det gjelder også biler.
NAF: Mener regjeringen kortslutter elbilsatsningen
– Sjekk markedet
Andreas Edvardsen i Bilakademiet og Magnus Øien Guldvog i Auksjonen.no forklarer i digitale seminaret Lunsjpraten, hvordan eksport av biler ut av Norge fungerer.
De sier at man først må å sjekke markedet.
– Gå inn på for eksempel Mobile.de og gjør deg kjent med markedsprisene på bilene du vurderer å selge ut av landet, sier Edvardsen.
Her er bilene som økte mest i pris fra nyttår
Bensin og diesel
Selv om både Mobile.de og AutoScout24.de er tyske markedsplasser, gir de en god pekepinn for hele det europeiske markedet.
Edvardsen forteller at det i størst grad er bensin- og dieselbiler det går an å tjene penger.
Citroën og Opel trekkes frem som eksempler på bilmerker som kanskje er mer etterspurte i Europa enn i Norge.

– Innspurten er nesten ikke til å tro
Eldre biler populært
Guldvog forteller at rundt 10 prosent av Auksjonen.no-volumet går på eksport. Hovedsakelig går bilene da til Øst-Europa, Tyskland og Nederland - men også til Sverige og Danmark.
– Særlig litt eldre elbiler ser vi en høyere prisoppnåelse på. Også eldre fossile biler og varebiler går det mye av, sier han.
Utenlandske kjøpere bidrar på den måten til å øke prisene på bilene som selges.

Får penger av staten
Biler som hadde høy engangsavgift da de var nye, typisk biler med stor motor og høyt utslipp, er ekstra gunstige. Her får du nemlig tilbakebetalt deler av engangsavgiften når bilen eksporteres.
Hvor mye man får refundert avhenger av hvor gammel bilen er, og dermed hvor høyt bruksfradraget er, og hvor stor avgiften var da bilen var ny.
Takket være refusjonen, kan du faktisk selge bilen med tap – men likevel få en lønnsom handel, fordi du får mye penger igjen fra staten.
Nye avgifter – men ladbare Volvoer blir ikke dyrere
Viktig dato
I Nordea og Gjensidige sin podcast «The Breakfast Club» trekker Edvardsen frem en dato det er viktig å huske på:
– Refusjonsreglene trådte i kraft 26. juni 2014. Eksporterer man en bil som er førstegangsregistrert før denne datoen, får man ikke noen tilbakebetaling fra staten.
Det er lett å sjekke refusjonsbeløpet på Skatteetatens nettsider ved å legge inn bilens registreringsnummer.
Les mer om eksport av bil på bilnytt.no - eller lytt til siste episode av podcasten The Breakfast Club.
Video: Vi har vært på bilutstilling i Kina - og ble sjokkert over hvor fort utviklingen går