Unger ramponerte bilen – foreldrene nekter å betale

Skadene på Ole Martins bil er taksert til 112.000 kroner.

FRUSTRERT: Ole Martin Kleven Fløan fant igjen bilen sin ramponert av en guttegjeng. Nå er han frustrert over at foreldrene nekter å gi ham fullt oppgjør, men viser til loven. (Foto: Bjørn Tore Ness, namdalsavisa.no/ANB)
FRUSTRERT: Ole Martin Kleven Fløan fant igjen bilen sin ramponert av en guttegjeng. Nå er han frustrert over at foreldrene nekter å gi ham fullt oppgjør, men viser til loven. (Foto: Bjørn Tore Ness, namdalsavisa.no/ANB)

En guttegjeng i barneskolealder ramponerte bilen til Ole Martin Kleven Fløan fra Namsos. Foreldrene til barna nekter å betale det skaden koster.

– Vi har prøvd å få til et forlik, men de viser bare til begrensningene som ligger i skadeerstatningsloven. Siden det var seks mindreårige barn innblandet, betyr at i beste fall får jeg 30.000 kroner til sammen, sier han.

Loven begrenser erstatningsansvaret for foreldrene og foresatte når barna er under 18 år, oppad til 5.000 kroner per barn, per skadetilfelle.

Fløan har derfor valgt å anmelde forholdet, uten at han vet om det fører fram, skriver Namdalsavisa.

Fire år, flere hundre timer

Han kjøpte bilen, en Mazda MX5, 1990-modell i 19-årsgave til seg selv. I fire år har han jobbet med bilen i ledige stunder.

– Hvor mange timer det har blitt, aner jeg ikke, men noen hundre er det helt sikkert i løpet av disse årene, sier han.

Bilen var nå rettet opp og nylakkert, ny frontrute var akkurat satt inn, alle mekaniske komponenter overhalt, pluss alt annet småfiks som er gjort underveis i restaureringen.

– Det gjensto bare å kjøre den til EU-kontroll før sommerbilen endelig skulle være klar til bruk, sier en frustrert bileier.

Takst 112.566 kroner

Hærverket skjedde for en tid tilbake, mens bilen kun en kveld sto parkert på inngjerdet kommunal tomt i Hestmarka.

Det var Fløans far som hadde tatt med seg bilen og satt den der, før han skulle kjøre bilen til EU-godkjenning dagen etter.

Kort oppsummert er bilen ripet opp med dype riss over det hele. kalesjen er skåret i stykker, frontruta ødelagt, panser og bakluke er bulket, og det som kanskje gjør det vanskelig og arbeidskrevende å få bilen på veien igjen; deler av ledningsnettet i motorrommet og inni bilen er revet av eller klipt i stykker. Bare dette koster ifølge taksten 22.000 kroner.

Ikke forsikring

Totalt viser skadetaksten 112.500 kroner.

– Det er med forbehold om at det ikke dukker opp mer, sier Fløan.

En Mazda MX 5 i ok stand, årsmodell fra 1990 til 1993 selges for omkring 30.000 til 60.000 kroner på bruktmarkedet.

Det var ikke tegnet egen restaureringsforsikring og skiltene var ikke hentet ut ennå og noe forsikringsoppgjør er uaktuelt.

Ødela flere kjøretøy

Den samme gjengen på seks barn i barneskolealder hadde også gått løs på kommunal eiendom, En lastebil og en traktor hadde fått betydelige skader, og de hadde også brutt seg inn i en kommunal brakke.

– Alle ungene har innrømmet å ha vært med på dette, og de hadde vært der flere kvelder og gjort hærverk, så det var ren uflaks for meg at bilen sto der akkurat da, sier Fløan

Kommunen har inngått et forlik med foreldrene om erstatning, og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Fløan vet ikke om han nå orker å begynne med bilen på nytt.

– Akkurat nå er jeg lite lysten. Nesten uansett hva det ender opp med, kommer jeg til å gå på et økonomisk tap – og da er det ekstra surt at folk ikke vil gjøre opp for seg, sier han.


Du kan lese mer om bil og trafikk på namdalsavisa.no – her:LES OGSÅ: Bilmekanikeren knuste superbil