Tror elbiler vil vrakes tidligere enn andre biler

Verkstedregningene kan bli svært store.

Elbilene begynner å få noen år på markedet. Det gjør også at vi begynner å få litt historikk på hva som kan gå galt, og hva det koster.. Illustrasjonsbilde.
Elbilene begynner å få noen år på markedet. Det gjør også at vi begynner å få litt historikk på hva som kan gå galt, og hva det koster.. Illustrasjonsbilde.

– Når en elbil som kostet 250.000 kroner ny får en påkost på mellom 90.000 og 150.000 så fort garantien har gått ut, er det såpass mye at det enkleste og billigste er å vrake bilen. Da lurer jeg virkelig litt på den der "grønne linjen"...

Uttalelsen kommer fra Simen Huse, som er daglig leder hos Simco AS i Fredrikstad. Et firma som helt siden 1990 her vært ledende i Norge på avansert feilsøking og reparasjoner av elektronikk i biler. Alt i fra styreenheter til avdekking av kilometer-juks.

Den siste tiden har det blitt mer og mer jobb med elbiler også – i takt med det økende salget i Norge. De eldste begynner å få noen år på baken. Og som på biler flest, ting går i stykker.

Vil bli mer problemer framover

– I dag oppleves dette markedet som ganske kaotisk. Det er knapt deler å få tak i, det er lang ventetid og det er dyrt. Brukte deler er det nesten ikke mulig å oppdrive i Europa. . Akkurat når det gjelder ettermarkeds-biten så opplever vi at elbil er litt på krabbestadiet ennå, forklarer Huse.

Og legger til:

Simen Huse, daglig leder hos Simco.
Simen Huse, daglig leder hos Simco.

– Heller ikke alle importører er glade for at vi kan gå inn og reparere systemene. Vi opplever dermed at det tidvis stikkes litt "kjepper i hjula" for oss. De vil vel heler selge dyre deler med god fortjeneste selv, framfor at vi reparerer elektronikken til en brøkdel av prisen.

– Men det er heller ikke noe nytt. Vi har vært i dette "gamet" så lenge at dette har vi vært borte i før. Men forsikringsselskapene, som har maskinskadeforsikring på en del av bilene, de er i alle fall glade for at vi finnes, legger han til.

Problemene gjelder ifølge Huse alle, og først og fremst de litt eldre elbilene. De som nå nærmer seg fem år, eller 100.000 kilometer. Hvor nybilgarantien har utgått, eller er på vei til å gjøre det.

– Disse problemene vil nok øke på de kommende årene, ettersom flere av elbilene nå nærmer seg garantiutløp, tror Huse.

Ny elbil med lang rekkevidde – snart klar for Norge

Kaste eller reparere?

Han gir oss noen eksempler.

– Forleden måtte vi skifte en ladeenhet. Rett og slett fordi bilen ikke lenger lot seg lade. Det kostet 90.000 kroner, bare for delen. Så kommer feilsøking og jobben med å skifte den i tillegg. På en fem år gammel bil som kostet 250.000 kroner ny, blir ikke regnestykket pent.

– Ett annet eksempel, på en av de rimeligere elbilene som har vært i Norge lenge, var det også problemer. Etter en del feilsøking, fastslo vi at det var selve hovedstyreenheten som var gåen. Til den nette pris av 140.000 kroner, også her kommer da feilsøking og skifting av delen i tillegg. Regningen blir da på det samme som bilen er verdt. Så kan man jo fundere på om man skal kaste bilen – eller koste på den... Jeg synes det er ille, legger han til.

– Ett tredje eksempel er ganske ferskt. En kar hadde kjøpt seg en brukt utgave av en de dyre, store elbilene med lang rekkevidde. 450.000 kroner hadde han betalt, for en tid tilbake. Nå viste det seg at det var en kortslutting i selve batteripakken og at denne måtte skiftes. Den alene koster 300.000 kroner. Stakkars fyr, det er ikke gøyalt det, sier Huse.

Vi vil nok se flere elbiler på verkstedene framover, tror Simen Huse. Illustrasjonsbilde.
Vi vil nok se flere elbiler på verkstedene framover, tror Simen Huse. Illustrasjonsbilde.

På spørsmål om Huse tror at elbiler vil ha kortere levetid enn fossilbiler, er han ganske tydelig.

– Slik som de er akkurat nå – definitivt. Nå skal det riktignok sies at vi som regel bare ser de som har problemer, men jeg oppfatter elbilene som ganske ømfintlige. For alt fra lynnedslag til feil i ladestolper, som kan ødelegge elektronikken om bord.

Bot og jobbnekt – men hva betyr det egentlig for Tesla?

Usikker på hvor det ender

Høye priser og problemer rundt deleleveransene skyldes trolig at elbilene så langt bare utgjør en ørliten brøkdel av totalproduksjonen av nye biler. Det er litt nybrottsarbeid, ikke masseproduksjon på samme måte som deler til andre biler.

– Med de prisene vi ser nå og med delemangel og ventetid, tror jeg også et er et tidsspørsmål før forsikringsselskapene slutter å tilby maskinskadeforsikring på disse bilene, eller at de skrur opp prisene. Litt på samme måte som man gjorde med GTI-bilene utover på 80-tallet. Det blir nok uansett forbrukeren som får regningen til slutt. De driver ikke veldedighet, de heller...

Les også: Vi satte verdensrekord i elbil-salg

Video: Dette er den nye el-SUV-en til Audi som tusenvis av nordmenn venter på.