Hvis du selger en trimmet bil uten å opplyse om at den er nettopp trimmet   da kan du risikere både problemer og erstatningsansvar i etterkant.  (Foto: Viezu)
Hvis du selger en trimmet bil uten å opplyse om at den er nettopp trimmet da kan du risikere både problemer og erstatningsansvar i etterkant. (Foto: Viezu)

Trimmet bil kan gi deg en skikkelig baksmell

Her gjelder det å spille med åpne kort.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei jeg leste forleden en artikkel som handlet om en dom rundt dette med trimmet bil, der en selger måtte betale erstatning til kjøperen fordi bilen var trimmet. Det var det ikke blitt opplyst om ved salget.

Grunnen til at jeg lurer på dette er at jeg selv har en bil som jeg mistenker må være chippet, den går virkelig bra. Jeg kjøpte den selv på auksjon og fikk ikke da opplyst noe som helst om at den var trimmet eller ikke. Men den går altså veldig bra. Jeg funderer på å selge den snart og da lurer jeg veldig på hvor jeg står i forhold til dette. Jeg vil jo ikke risikerer at jeg blir stående ansvarlig for noe i etterkant, hva er ditt råd i denne situasjonen? Hilsen en som gjerne vil være anonym.

LES OGSÅ: Racerbilen du kan levere i barnehagen med

Benny svarer:

Hei du anonyme! Ja. det er en del rettspraksis rundt det juridiske med en trimmet bil. Problemene oppstår typisk hvis noe går galt på grunn av trimmingen. Dessverre gjør det jo det noen ganger – og det kan fort bli dyrt.

Hvis bilen er trimmet og det ikke blir opplyst om ved kjøpet, vil dette kunne utgjøre en kjøpsrettslig mangel. Og da kan man også ha krav på en erstatning, eller i praksis avslag i prisen.

Rett og rimelig, spør du meg. Hvis selger vet dette, men velger å ikke opplyse det – da har vedkommende holdt tilbake vesentlig informasjon om bilen. Her kommer det jo også inn et spørsmål om tilleggsavgift er innbetalt og om ny effekt er på plass i vognkortet, uten at jeg skal gå inn på den delen av saken her.

I ditt tilfelle ville jeg fått sjekket om bilen er trimmet eller ikke. Enten at du tar den med til noen som driver med trimming – eller til et vanlig verksted.

Mest mulig skriftlig

Dette er ikke alltid superenkelt å oppdage, men det bør i alle fall være en kurant sak hvis det er snakk om mye mer krefter enn originalt.

Så får du vurdere om du vil selge bilen slik den står, og opplyse om at den er trimmet. Eventuelt at du får stilt den tilbake til "normal" stand. Generelt sett er det nok ganske mange som vil være litt skeptisk til en trimmet bil, men det har også ganske mye med merke og modell å gjøre.

Hvis du ikke får noe klart svar på om den er trimmet eller ikke, ville jeg også tatt høyde for det når du selger bilen – og være helt ærlig på at bilen kan være trimmet. Dette bør du absolutt få med i kontrakten, slik at det ikke kan oppstå uklarheter rundt dette i etterkant.

I det hele tatt er det viktig å sikre seg mest mulig skriftlig, både som kjøper og selger. Da unngår man potensielt kjedelige episoder i etterkant.

Lykke til med bil og salg!

LES OGSÅ: Dette må du vite om trimming av bil


Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Mest populære på nybil – og på bruktbil

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: